Dakar

Hidrogén hajtással is indul a 2024-es Dakaron a Toyota

2023.11.01.

A Dakar 2024 Future Program keretein belül indítja el a több japán járműgyártót, köztük a hidrogén alapú meghajtások vezető fejlesztőkének számító Toyotát, valamit a Suzukit, a Hondát, a Kawasakit és a Yamahát tömörítő HySE az első hidrogénmotoros versenyjárművét minden idők legikonikusabb tereprally versenyén, a Dakaron. A zord, embertelen körülmények kitűnő közeget biztosítanak majd a fejlesztés méltó bemutatására és a teljesítménye felmérésére.

A HySE (Hydrogen Small Mobility & Engine Technology) kutatószövetség hidrogénmotoros járművüket, a HySE-X1-et nevezi be a Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő „Dakar 2024” (Dakar Rally) „Mission 1000” Challenge versenyére, amely 2024. január 5-től 19-ig tart majd. A Mission 1000 a Dakar Future Program új része, amely arra irányul, hogy az autógyártókat olyan következő generációs karbonsemleges hajtáslánc-technológiák fejlesztésére ösztönözze, mint a hidrogénmotorok és az elektromos vagy bioüzemanyaggal működő hibridek.

A HySE belépője a Mission 1000-be a hidrogénmotorral felszerelt HySE-X1 lesz. A világ legkeményebb motorsport megmérettetésének számító versenyen a legzordabb körülmények között hajtják majd, így kiváló alkalom nyílik arra, hogy megvizsgálják, hogyan teljesít a hidrogénmotor ilyen körülmények között. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy könnyen azonosítsuk a lehetséges problémákat, amelyek még nem ismertek, és felgyorsíthatják a hidrogénmotorok alaptechnológiájának kialakítását.

Ezen túlmenően a világhírű Dakar Rallyn való részvétellel elősegíthetőek a HySE jelenléte és kezdeményezései, ami által egy globális és iparágak közötti hálózat továbbépítésén dolgoznak a kompakt hidrogénmobilitás megvalósítására.

A versenyen részt vevő HySE-X1 a HySE partnercége, az Overdrive Racing (Belgium) által megalkotott alvázra épül, amelynek módosított elrendezése lehetővé teszi a hidrogén-üzemanyag-tartály és az üzemanyag-ellátó rendszer elhelyezését. A meghajtásról a hidrogénüzemű motorkerékpárok motorja gondoskodik, amelyet a HySE jelenleg is használ kutatási tevékenységei során. A hidrogén utántöltést és karbantartást az Overdrive Racing végzi majd.

A karbonsemleges társadalom megteremtésére törekvő szervezetként a HySE a kis hidrogénmotorok kutatásával foglalkozik, és ezt partnercégeivel együtt tervezi folytatni, közös kutatásokat végezve a kis hidrogénmotorok bevezetése és népszerűsítése érdekében.

„Úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a Dakar Rallyn, amelyről tudjuk, hogy gazdag történelme és hagyományai vannak. Részvételünk fő indoka, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy kutatásunk eredményeit könnyen érthető módon mutassuk be. Emellett a rendezvényen való részvétellel azonosíthatjuk a potenciális problémákat, és finomíthatjuk technológiánkat a hidrogén kismobilitások kialakításához szükséges műszaki témák mielőbbi megoldására. Reméljük mindenki figyelemmel követ majd minket ott és szurkol nekünk!” – avat be Kenji Komatsu, a HySE elnöke és a Yamaha Műszaki Kutatási és Fejlesztési Központjának ügyvezető igazgatója.

HySE-X1

•    hidrogénmotoros jármű

•    Teljes hossz × szélesség × magasság: 3530 mm × 2070 mm × 1700 mm

•    Súly: kb. 1500 kg

•    Motor típusa / szelepek: folyadékhűtéses, négyütemű, soros négyhengeres kompresszoros motor / DOHC 16 szelepes

•    Lökettérfogat: 998 cm3

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....