Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hogyan tanítsuk meg a gyereket biciklizni?

2021.05.30.

Már néhány éves korban megtanulhatnak a gyerekek biciklizni. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjainak mai részében adunk néhány tippet, hogy könnyedén menjen a tanulás.

Május utolsó vasárnapján tartják a gyereknapot, és valószínűleg sok lurkó kapta meg élete első biciklijét ajándékba. Bizonyára már alig várják, hogy ők is úgy tekerhessenek mint a nagyok. Ehhez viszont előtte meg kell tanulni biciklizni, amiben általában valamelyik szülő segít. Most nekik szeretnénk néhány tippet és jó tanácsot adni ahhoz, hogy minél könnyebben megtanuljon a gyerek bringázni. 

Biciklizés lépésről lépésre

Az első teendő, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet a gyakorlásra. Keressünk egy autó- és gyalogos forgalomtól mentes, nyugodt, 200-300 méteres egyenes útszakaszt. Az első lecke, az egyensúlyérzék fejlesztése. Ilyenkor hatalmas előnyt jelent, ha volt előtte a gyereknek futóbiciklije, mert akkor a két keréken egyensúlyozást már jól begyakorolta. 

Ha volt futóbiciklije a gyereknek, az egyensúlyozással nem lesz gond

De a hagyományos bicikliből is lehet futóbiciklit csinálni! Csak le kell szerelni a pedálokat, kicsit lejjebb engedni a nyerget, hogy a gyerek a lábával tudja hajtani magát. Szép lassan egyre hosszabb távot tud majd gurulni felemelt lábbal, és nem lesz gond az egyensúllyal. (A pótkerék nem a legjobb megoldás a tanulásra, kicsit elkényelmesíteni a gyereket, hiszen nem kell az egyensúlyozásra figyelnie, ráadásul csak tökéletesen sima talajon működik.)

Ha az egyensúlyozást eleget gyakoroltuk, visszarakhatjuk a pedálokat. A következő feladat, hogy egy rövid szakaszon guruljon a gyerek úgy, hogy a pedálon a lába. Ehhez üljön fel a biciklire, tegye mindkét lábát a pedálra, közben pedig tartsuk egyensúlyban. Ne a biciklit fogjuk, hanem a gyereket! Majd finoman adjunk neki lendületet, hogy guruljon. 

Ezt követően jöhet a pedálozás! Hasonló indítási módszerrel, mint az előbb, adjunk egy kis lendületet, de ezúttal a lurkó tekerje is a pedálokat lassú tempó mellett. Először elég néhány fordulat, aztán úgyis egyre több lesz belőle. Fontos, hogy ne lefelé nézzen, hanem előre! Szaladhatunk a gyerek-mellett mögött, tegyük a vállára a kezünket, hogy érezze a biztonságot, de nem kötelező, hiszen a korábbi gyakorlatok során megtanulta, ha bizonytalan, akkor bármikor leteheti a lábát. (A régi seprűnyeles módszert is ki lehet próbálni, de sokkal jobb, ha a gyereket fogjuk, mint a biciklit.) Számoljuk a métereket vagy a másodperceket, hogy érezze a haladást, és dicsérjük meg.

Amikor már biztonságosan halad egyenesen, tanítsuk meg neki, hogyan tud egyedül elindulni. A domináns lábánál lévő pedál kerüljön felülre, hogy kellő erőt és lendületet nyerjen az elinduláshoz. Nagyon fontos, a biztonságos megállás, a fékezés begyakorolása, valamint a kanyarodás elsajátítása is.

Mikor tanuljon meg a gyerek biciklizni? 

Erre nehéz egy konkrét életkorral válaszolni, mert akár már 2-3 évesen meg lehet tanulni bringázni, de akkor sincs semmiről lemaradva a gyerek, ha 6 éves próbálkozik először. Általában 4 éves korra lesznek testi-lelki szempontból is elég fejlettek a biciklizéshez. A lényeg, hogy ne siettessük, a gyerek tudni fogja, amikor elérkezett az idő. Nem szabad türelmetlennek lenni abban sem, hogy mennyi idő alatt tanuljon meg kerékpározni. Valakinek egy délután alatt sikerül, más hetekig gyakorolja, mire összejön. Minden gyerek más, ezt tartsuk szem előtt.

Kell egy minőségi kerékpár

Ahhoz, hogy a gyerek könnyedén megtanuljon biciklizni, ne menjen el a kedve, és később is élvezze a tekerést, nagyon fontos egy jó bicikli. Nem kell a legdrágább kerékpárt megvenni, bőven elég lehet egy jó állapotú, használt, de minőségi darab, amelyet kicsit kipofozunk, a kopó alkatrészeket kicseréljük vagy egy szervizben kérünk egy átfogó karbantartást. Nem fog rendesen a fék? Nehéz behúzni egy kicsi gyerekkézzel? Esetleg nincs rendesen megolajozva a lánc? Ne hunyjunk szemet az ilyen problémák fölött! Ha az efféle hibákat kijavítjuk, nemcsak sokkal nagyobb élmény lesz a gyerek számára a biciklizés, hanem biztonságosabb is. Ez a másik dolog, amire nagy hangsúly kell fektetni. 

Alapvető fontosságú a megfelelő méretű kerékpár kiválasztása. Az életkor nem a legmegbízhatóbb iránymutató, sokkal fontosabb a belső lábhossz (combtőtől a talpig) és a testmagasság. 

Bicikli mérete  Gyerek életkora  Belső lábhossz
12-es 2-4 éves 35-42 cm
16-os 4-7 éves 42-55 cm
20-as 6-9 éves 55-63 cm

Ne vegyünk a kelleténél nagyobb bringát, mert a gyerek nem fogja majd magabiztosan érezni magát rajta, és a rossz élmények elvehetik a kedvét a biciklizéstől, arról nem is beszélve, hogy balesetveszélyes lehet. És persze ne feledkezzünk meg a bicikli színéről sem, hiszen a gyerekeket valószínűleg ez érdekli majd a legjobban: vegyünk rá egy szép csengőt, lányoknak tegyünk rá kosarat és matricákat, és tökéletes lesz a bringa.

A biztonságos közlekedésre is tanítsuk meg

Biciklis védősisakot mindenképpen adjuk a gyerekre, hiszen a kisgyerekek feje a testükhöz képest még nagy és súlyos, emiatt nagyobb egy esetleges fejsérülés esélye is. Aki szeretne, más védőeszközöket – könyökvédőt, térdvédőt, kesztyűt is adhat a gyerekre –, de a sisak a leglényegesebb. A fejvédőt ne csak a biciklizni tanulás idején viseljék a gyerek, az a legjobb, ha a szülők is sisakban tekernek, így a fiatalok természetesnek veszik a fejvédőt, és remélhetőleg később sem válnak meg tőle. 

Fontos a fejvédő használata és a közlekedési alapismeretek megtanítása is

Ha megvan a jó minőségű, biztonságos kerékpár és egy fejvédő, akkor az alapvető közlekedési ismereteket is meg kell tanítani a gyerekeknek. Persze nem arról van szó, hogy a telezöldes lámpák vagy a jobbkézszabály vitatott eseteiről tartsunk nekik kiselőadást, de arra mindenképpen meg kell őket tanítani, hogy megálljanak a kereszteződésnél, és ne cikázzanak az úttesten vagy a bicikliúton, főleg ha bicajjal szeretnék bölcsődébe, óvodába menni.

A közlekedési ismeretek elsajátítása sokkal nehezebb és hosszabb folyamat, mint megtanulni bringázni. De szó szerint életbe vágó, és már négy-öt évesen hihetetlenül sok dolgot képesek átlátni a közlekedésben a gyerekek. A szülőknek csak arra kell figyelniük, hogy az életkoruknak megfelelően magyarázzák el a legfontosabb közlekedési ismereteket, és példát mutassanak nekik. Biciklizni csak egyszer kell elsajátítani, de a közlekedés egy életen át tartó tanulás.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....
2021.09.19
A tűzoltók áramtalanítják a járműveket - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.09.19
Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte a....