Volkswagen Passat

Hozzánk is megérkezett az új, már csak kombiban elérhető Passat

2024.02.21.

A szeptemberi világpremier után február első felében Magyarországra is megérkezett az új Volkswagen Passat, a már csak kombiban elérhető modellt a hónap közepén mutatták be Szegeden a régi és potenciális ügyfeleknek.

Nagy Lajos, a Porsche Szeged értékesítési vezetője az új Passat bemutatóján azt hangsúlyozta, hogy az 1973-as első generáció óta több mint 30 millió készült ebből a modellből. Ezzel a Passat – a Golf után, és már a Bogár előtt – minden idők második legnagyobb darabszámban értékesített Volkswagen-modellje a világon.

A formavilágot az olasz Giorgetto Giugiaro alkotta, az „Ős-Passat” mind a mai napig igazi dizájnikonnak számít. Négy- és kétajtós ferdehátú modellként mutatkozott be, majd 1974 januárjában kombi is megérkezett. A sokoldalúságáért már a kezdetektől elismert sorozat nyolc generáción keresztül fejlesztette tovább előnyös tulajdonságait. Olyan autó, amellyel a Volkswagen évtizedeken át újra és újra merész megoldásokat valósított meg. Mindig mérce volt kategóriájában.

A SUV-k térhódítása rohamtempójú azonban megtépázta a Passatot is, ám a modell legalább túlélte, miközben több versenytárs egyszerűen abbahagyta a gyártást ebben a kategóriában.A világdivathoz alkalmazkodni kell, így már csak kombi kivitelben kínálja a Passatot a márka, ez a karosszériaforma a legnépszerűbb a vásárlók körében. A sedant egy elektromos modell váltja majd.

Az új Passat Variant lényegesen tágasabb elődjénél. Megnövelt hosszúsága – plusz 14 centiméter – további öt centivel bővíti a hátsó lábteret, míg a csomagtartó térfogata 40 literrel, 690 literre emelkedett. A hátsó ülést lehajtva pedig még nagyobb a bővülés, 140 literes, ami végeredményben 80 liter híján két köbméteres pakolóteret jelent.

Nagy Lajos kiemelte a szép formavilágot és a sportautóknak is becsületére váló légellenállást, a 0,25-ös Cw-értéket. Ez utóbbi természetesen jótékony hatással van az autó fogyasztására is. Az új Passat kilenc színben és három felszereltségi szintben érhető el, széles benzin- és dízelmotor választékkal.

Teljes egészében új a 204 és 272 lóerős, hálózatról tölthető hibrid hajtásrendszer, ezek a szintén új, 19,7 kWh nettó energiatároló képességű akkumulátorral mintegy 100 kilométer tisztán elektromos hatótávot ígérnek. Ezzel az Passat Variant a mindennapokban lényegében elektromos autókét használható – köszönhetően a rövid töltési időknek is. A váltakozóáramú (AC) töltőpontokon a korábbi 3,6 helyett már 11 kW, míg az egyenáramú (DC) gyorstöltő állomásokon akár 50 kW teljesítménnyel is „tankolható” az eHybrid. Az elektromos motor és az új, gazdaságos turbófeltöltésű benzinmotor (1.5 TSI evo2) együtt mintegy 1000 kilométer összesített hatótávot tesz lehetővé.

Szintén újdonság a Passat fedélzetén a 48 voltos mild-hybrid hajtásrendszer (eTSI), amely a jármű mozgási energiáját részben elektromos energiává alakítja, és a belsőégésű motor hajtása nélküli „vitorlázás” menetüzemmódját is lehetővé teszi. A hajtásrendszerek további választékában ott a 204 és 265 lóerős teljesítményű turbófeltöltésű benzinmotor, valamint a 150 és 193 lóerős turbódízel. Minden esetben az alapfelszereltség része a kettős tengelykapcsolós DSG automata, vagyis nincs többé kéziváltó a Passatba.

Az autó extrafelszerelésként az új fejlesztésű Adaptív futóműszabályzási rendszerrel és különleges masszázsülésekkel is rendelhető. A digitális vezetőtér intuitíven kezelhető funkciói is új fejlesztésűek, kívánságra pedig az új Passat akár önállóan is parkolhat. Az extrafelszerelésként rendelhető parkolási asszisztens pro rendszerével az új Variant okostelefonon keresztül, távirányítással is be- illetve kiállhat a parkolóhelyről. Sőt, ha a memóriafunkciójával is rendelkezik, az autó opcionálisan rögzítheti és elmentheti az egyes utak utolsó 50 méteres szakaszát. Amikor az autó ismét ennek kezdőpontjához – például az otthoni kocsibeálló, vagy teremgarázs bejáratához – ér, a rendszer felajánlja, hogy átveszi a beparkolást, és az önálló kiállásra is lehetőséget kínál.

Nagy Lajos kiemelte, az új Passat a jövőbemutató azzal is, hogy képes más autókkal kommunikálni, ha azok is fel vannak szerelve ezzel a „tudással”. Vagyis jelzi a közelben haladó mentő-, vagy tűzoltó autónak, ha úthibát észlel, ezzel is segítve a közlekedést, csökkentve a balesetveszélyt.

Ezen a szinten az indukciós telefontöltés a minimum, a Passat azonban egyszerre két készüléket is tud kezelni, mi több, klímával hűti is azokat, hogy nem melegedjenek töltés közben. Elérhető a hangvezerlés is, a Passat azonban az is érzékeli, hogy az anyósülésen helyet foglaló vagy a vezető kéri azt tőle, hogy kapcsolja be az ülésfűtést.

A Passat Variant új fejlesztésű vezetőtérrel érkezik, szériafelszereltség az új infotainment-képernyő, melynek átlója 32 centiméter, de extraként egy új, 38 centis monitor is rendelkezésre áll majd. A Volkswagen extrafelszereltségként új Head-up kijelzőt is kínál, amely a szélvédőre, s ezzel a jármű előtti térbe vetíti ki információit. A multifunkciós kormánykeréken ismét gombok találhatók, még egyszerűbbé téve a kezelést.

A Passat Variant a csúcsfelszereltségű változataiban az IQ.LIGHT LED-Matrix fényszórók új generációjával érkezik. Az elődjéhez képest is még keskenyebb kialakítású fényszóró új, nagyteljesítményű, mintegy 500 méter hatótávú távolsági fénnyel rendelkezik. Hátulján az új modell folytonos vízszintes, LED-technikájú fénysávot hordoz. A kocsi indulóára 16,2 millió forint, kezdetben azonban csak két motorral, az egyaránt 150 lóerős benzinessel, illetve dízellel rendelhető.

A szegedi premiernek egy különleges meghívottja is volt, Varga Árpád magával hozta több mint egymillió kilométert futott, „kiakasztott” kilométerórájú Passat autóját is. Ő a második tulajdonos és 74 ezer kilométerrel vásárolta – a kocsiról és gazdájáról egy másik írásban számolunk be.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.14
A debreceni repülőtéren nyitott mérnöki irodát az Aero Space Power (ASP) Kft. - közölte a cég az....
2024.04.14
Motorkerékpárossal ütközött össze egy személyautó Baján, az 55-ös főút Szegedi úti szakasza és a....
2024.04.14
Minden tekintetben közelebb lépett az RS3-hoz frissítése után az Audi S3. Továbbra is kívánatos....
2024.04.14
A Škoda AUTO közzétette tisztán elektromos, akkumulátorhajtású (BEV), városi SUV-crossover....
2024.04.13
Motorossal ütközött össze egy személyautó a 4-esen, Vecsésnél – jelentette az Országos....
2024.04.13
Háromszor körbejárta a földet Ikarus Gyula, akinek különleges buszai több ezer óra munkával....
2024.04.13
TCR World Tour: Hungaroring nem, Sport tv magyarul igen!   ..
2024.04.13
Hazánkban még soha nem látott színvonalú rali mezőny gyűlt össze a V-Híd Rally Hungary-re, amit....
2024.04.13
A Honda bejelentette, hogy négy fejlesztése is diadalmaskodott a Red Dot Design Award 2024-es....
2024.04.13
Ha valaki még gondolkodna, hogy megvegye-e a jegyét a bécsi F1 Exhibition-re, ne tegye, csak....