hibrid autók

A hybrid tudatformáló ereje

2018.03.19.

Több mint két évtizeddel ezelőtt a világ, akkor még nem legnagyobb, csak egyik legjelentősebb autógyártója, a japán Toyota úgy döntött: hosszútávú stratégiát épít a hybrid technológiára. Ekkor készült el az első, már akkor is különcnek számító, de mai szemmel még inkább fura formájú Toyota Prius. Ami az ős anyja volt annak a benzin, elektromos hajtás láncnak, amely az elmúlt két évtizedben szinte teljes mértékben behálózta az azóta világelsővé vált  japán óriás termékpalettáját. Bátor, különc döntés volt ez akkoriban, hiszen tombolt a diesel járvány, mindenki megelégedett azzal, hogy a gázolajos autóknak relatíve alacsony a fogyasztásuk, így aztán környezetbarátok. Kész. Senki nem foglalkozott azokkal a gyilkos koromrészecskékkel, amelyek nagy mennyiségben, gyakorlatilag az élettel összeegyeztethetetlen módon rontják le a levegő minőségét, különösen a nagyvárosokban. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Szóval különleges volt maga a - mai szemmel - kezdetleges, de jövőbe mutató hybrid technológia, és egyúttal az is, hogy a felvilágosult japán mérnökök lényegében már akkor el kezdték "kivezetni" a diesel hajtást a Toyota termék palettájáról. Az idő előre haladtával egyre többen szavaztak bizalmat a Toyota hybridjeinek. Egyrészt szebbek, technológiailag fejlettebbek lettek az újabb és újabb Prius modellek, másrészt a Toyota különc hajtás láncát egyre több, már eleve népszerű modelljébe tette elérhetővé. Amikor megjelentek az Auris hybridek, meg az év autójává választott Yaris - ismét világ elsőként - a kisautó kategóriában is megkapta a hybrid hajtás láncot, lényegében már látszott: a Toyota jól látta a jövőt. Mindeközben prémium márkájuk a Lexus gyakorlatilag egész filozófiájában erre a környezettudatos hajtás láncra és a diesel mentességre épült. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Számomra mindig is szimpatikus volt a hybrid törekvés, de sokáig azt gondoltam, hogy ez nem más, mint egy haladó műszaki megoldás, egy jövőbe mutató technológia. Aztán idővel, amikor volt szerencsém lényegében a legkisebbtől a legnagyobbig, Toyotától a Lexusig, és most nem régiben a legújabb, immáron napelemes tetővel szerelt Priusig, minden fontos hybridet kipróbálni, akkor rájöttem: ez több mint műszaki megoldás. Hybrid hajtással közlekedni környezettudatos, érzelmekre ható, lelki változásokat képes előidézni az erre nyitott emberekben. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Rajtam kívül több ismerősöm is átélte azt, hogy a hybrid autóval ösztönösen, ha úgy tetszik tudat alatt el kezdett környezettudatosan közlekedni. El kezdtük figyelni, mennyit tudunk megtenni kizárólag villany hajtással, hogyan kell annyira finoman gyorsítani, hogy ne kelljen bekapcsolni a benzin motornak, vagy lejtőn úgy adagolni a fékerőt, hogy a hiper intelligens regeneratív rendszer minél több, súrlódási energiát alakíthasson árammá, és azt visszatölthesse az akumulátorba, ami aztán újra táplálja a villanyhajtást. Egyre többen megtapasztaljuk, milyen nagyszerű dolog, amikor késő este, vagy kora reggel, egy sűrűn lakott kis utcában nem kell az autózásunkkal zajt kelteni, káros anyagot kibocsájtani. Ha megállunk, fűtünk, zenét hallgatunk, akkor sem kell járatni feleslegesen a motort. Sőt, még maga a motor bekapcsolása is teljesen új értelmet nyer, hiszen egy hybrid autóban pont az a lényeg, annak beindításával nem kell életre kelteni a benzin motort. Egy szó mint száz, a Toyota egyre korszerűbb hybridjei mintha velünk együtt fejlődnének és készítenének fel műszakilag, de lelkileg érzelmileg is egy hamarosan eljövő sokkal tisztább és környezettudatosabb villany mobilitás korszakra. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....
2021.10.21
Korábban is írtunk már az előfizetéses autóhasználatról, mint a jövő egyik fontos szolgáltatásáról....
2021.10.21
A nagykátai rendőrök azonosították azt a 31 éves tápiószecsői sofőrt, aki a gyanú szerint a tilos....