használtautó piac

Idősek a magyar használt autók, de még így is nagyon keresettek

2022.07.20.

Ismét nőtt a használt autó átírások száma Magyarországon: 2022 első félévében több mint 430 ezer személyautó cserélt gazdát határon belül, amely 7,4 százalékkal több 2021-hez képest – derült ki a Datahouse elemzéséből. A fiatal használt autók továbbra is szűkösen érhetőek el a piacon, az esetek 75 százalékában 10 évnél idősebb személygépjárművet vásároltak a hazai vevők. Ennek köszönhetően az autók átlagos kora változatlanul magas, 15 év fölötti. Az első hat hónap alatt a legnépszerűbb típusnak a Ford Focus számított - írja a DasWeltAuto közleménye.

A használt autók iránti érdeklődés továbbra is jelentős Magyarországon, amelynek köszönhetően 2022 első félévében is nőttek az autóátírások az országban. Januártól június végéig összesen 431.570 személygépjárművet vásároltak használtan, így– 2021 hasonló időszakához képest – 7,4 százalékkal több átírást regisztráltak az illetékes hatóságok. Ebből a mennyiségből a kereskedések 26 százalékos részesedést szereztek, összesen 114.167 autót vettek cégektől a hazai vásárlók.

Az autókínálat viszont nem sokat javult az elmúlt időszakban, mert kevés fiatal négykerekű frissíti az állományt, mivel jelentősen csökkent az új autó eladások száma, és a flották értékesítésével is kivárnak a vállalatok. A vásárlók 75 százalékában 10 évnél idősebb négykerekűt vettek, így a járművek 15 év fölötti átlagéletkora nem javult. A minőségi kínálatra szinte azonnal lecsapnak az érdeklődők, még annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban akár 15-20 százalékkal is nőttek az autók árai. Ráadásul a történelmi magasságokban járó euró árfolyam miatt a külföldi vásárlók is aktívak a piacon, ők leginkább az 1-2 éves, keveset futott modelleket vinnék határon túlra.

„Jelenleg egyértelműen keresleti piac van Magyarországon, kevés a minőségi használt autó az országban, amely pedig elérhető, szinte azonnal elkel, nem sok idő jut a gondolkodásra” – mondja Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója. „Éppen ezért érdemes úgy elindulni a kereskedésekbe, hogy miután megtekintettük a kiválasztott autót, és elvittük márkaszervízbe átvizsgálni azt, azonnal foglalózni tudjunk. Persze a racionalitás továbbra is fontos, ne érzelmi alapon döntsünk, csak akkor szerződjünk, ha az adott autóval mindent rendben találtak az állapotfelmérés során.

Az első hat hónap során legtöbben Opelt, Volkswagent és Suzukit vásároltak, de a tíz legnépszerűbb autómárka között a három prémium márka, a BMW, a Mercedes és az Audi is megjelent. A típusok sorrendjében az Opel Astra zárt az élen a Suzuki Swift és a Ford Focus előtt, közvetlenül megelőzve a Volkswagen Golfot és a Passatot. A luxusautó kategóriában is élénk volt a mozgás: 851 Porsche, 89 Maserati, 29 Bentley, 24 Ferrari és 7 Lamborghini, 4 Aston Martin és 2 Rolls-Royce is gazdára talált.

Ahogy ebből a sorrendből is kiderül, az alsó-középkategóriás személygépjárművek voltak a legnépszerűbbek az első félévben, az összértékesítés 29 százalékát adták, de keresettek voltak a kisautó- és a felső-középkategóriájú modellek is. 

A legtöbb használt autó átírást Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták, a legkevesebb szerződéskötés Vas, Tolna és Nógrád megyében történt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.10.04
Nemesszalók térségében akart elhajtani egy autós a rendőrök elől, aki eltiltás hatálya alatt és....
2022.10.04
Gyorsítósávon az önvezetés felé – Győrből 5G hálózaton irányították a ZalaZONE tesztpályán....
2022.10.04
Az állattartók többsége rendszeresen utazna kedvencével, de ennek megoldása nem egyszerű - derül ki....
2022.10.04
Baleset miatt nem jár az 1-es villamos a Szentlélek tér és a Göncz Árpád városközpont között. ..
2022.10.04
A Forvia, a Valeo, a Plastic Omnium a világítástechnikai piac ászai. A három vállalat már több mint....
2022.10.04
Új elektromos motorkerékpár terveit mutatták be hétfőn a kecskeméti Neumann János Egyetemen (NJE).....
2022.10.04
Halálos baleset történt Soltvadkert közelében – írta a police.hu, amely szerint a kerékpáros a....
2022.10.04
175 gyorshajtót fogtak szeptember utolsó napján a Bács-Kiskun megyei rendőrök egy komplex....
2022.10.04
Új, autonóm kézbesítő robot lép be a rövid távú, "utolsó mérföldes" szállítási piacra – írja a....
2022.10.04
Július elsejétől kapnak négy betűből és három számból álló hatósági jelzést az újonnan forgalomba....