amerikai autók

Időutazgatás DeLorain-nel és Toyota pickup-pal

2015.07.25.

Melyik kellene inkább: a sirályszárnyas, „TimeTurismo”, DeLorain DMC-12, vagy egy platós japán kisteherautó? A mesében – és egy hollywoodi sci-fi-ben - minden megtörténhet, még az is, hogy egy amerikai kamasz inkább a Toyotára vágyik.

Minden idők legnagyobb Toyota-reklámjává vált a Back to the Future, a magyarul Vissza a jövőbe címen vetített, teljesen tudományos és fantasztikus film. Főhősünk, Marty McFly (Michael J.Fox ) tipikus amerikai gimnazista a 80-s évekből, aki imádja a rockzenét, (kazettás walkmannal hallgatja a számokat), a gitározást, a gördeszkázást, és persze Jennifert, (Claudia Wells) akit a hétvégére kirándulni visz a hegyekbe.

Marty és Jennifer a hétvégére kiruccannának a hegyekbe

De mivel? A családi batár balesetet szenved, a városban pedig éppen nagy dérrel-durral reklámozzák a Toyota 4x4-es pickup-ját. Marty megfogadja, ha addig él is, lesz neki egy ilyen. Idáig semmi tudomány, ez egy hétköznapi történet a fogyasztói társadalom álomvilágából. Ezután jelenik meg az őrült feltaláló, a DeLorean, az időutazás, majd egy villámcsapás eredményeként Marty ott találja magát a családi garázs bejáratánál, és mi áll benne? Na mi, kedves olvasó? Hát a japán kisteherautó.

Mi ez kérem, ha nem egy egész estés autóreklám?

Persze aki megnézte a filmet, az nem a pickup-ra emlékezik, sokkal inkább a sirályszárnyas DeLorean-re, amit az őrült Brown professzor, (Cristopher Lloyd) ellátott mellesleg egy időgéppel is. Aztán ahogy az lenni szokott, Marty kettesben marad a DeLorain-nel, és az elrepíti őt az ötvenes évekbe, amikor saját szülei voltak olyan idétlen és szerencsétlenkedő kamaszok, mint Marty 1985-ben.

Aztán megjelenik Brown professzor, a DeLorain, és beindul az őrület
 

A filmbeli srác, aki majd elolvadt a faék egyszerűségű Toyota kisteherautótól, nem látszott túl boldognak, hogy ilyen különleges gépet vezethet, mint a DeLorain. Ha lefulladt, ütötte-verte, szidalmazta, aztán egy ház mögé suvasztotta be, ne is lássa. Pedig a DMC megérdemelt volna némi figyelmet.

A sportautót a John Delorean által alapított Delorean Motor Company gyártotta 1981-ben és 1982-ben elsődlegesen az amerikai autópiac számára. Az autónak különleges formát adó sirályszárny-autói vannak és üvegszálas műanyagból készült karosszériája, amihez a nem teherhordó szálcsiszolt rozsdamentes acél lemezeket rögzítették. Az első prototípus 1976 márciusában jelent meg, a gyártás pedig hivatalosan 1981-ben kezdődött el Dunmurry-ben, az észak-írországi Belfast egyik külvárosában.

Legfeljebb 9000 darab készült belőle

Az első DMC–12 január 21-én gördült le a gyártósorról. Gyártása során az autó számos részét megváltoztatták, mint például a csomagtartó tetejének formáját, a kerekeket és a belsőt is. Körülbelül 9000 DMC–12 készült el, mielőtt 1982 végén a gyártást leállították. A DMC–12-esek azonban nem tűntek el teljesen, mert még több ezer DeLorean-példány létezhet, és Európában is számos van közülük, rajongói és tulajdonosi klubok alakultak világszerte. Igazi autókülönlegességként rendszeresen feltűnnek különböző rendezvényeken. Része lett a modern kultúrának, hiszen filmek, videoklipek, rajzfilmek és videojátékok szereplője.

Összkerékhajtású, bukócsöves, exra lámpákkal szerelt Hilux. A legspécibbeket McFly rendszámmal árulják

Marty McFly valójában – bár van itt tudomány meg fantasztikum, meg Fluxus-kondenzátor, meg munkára fogott villámcsapás – a népmesei hősök leszármazottja, aki az alvilágba – szülei ifjúságába – is hajlandó alámerülni, hogy megváltoztassa azt, természetesen hogy boldogabbá tegye mindannyiuk életét. Pokoljárásához kellett a mindentudó csoda-autó, a TimeTurismo DeLorean, míg a boldog hétköznapi élet jelképe a telekjáró Toyota. Marty és Jennifer boldogan éltek, amíg... A forgatókönyvíró meg nem toldotta a sztorit egy második és egy harmadik résszel. Ezekből pedig teljesen kimaradt a japán kisteherautó.

Jámbor Gyula

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.21
A Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai szakértők segítségével azonosították a Q7-....
2020.02.21
Azok az autótulajdonosok, akik a novemberi kampányidőszak után, január elsejével új kötelező....
2020.02.21
Olyan esetekben alkalmaz kerékbilincset a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),....
2020.02.20
 Naponta 3700 ember halálát okozzák közúti balesetek szerte a világon, célként az áldozatok....
2020.02.20
A TOGG márka török tervezésű és gyártású elektromos luxusautói 2022-ben múlva kerülhetnek gyártásba....
2020.02.20
Irina Galchina Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.20
A Formula Renault Európa-kupában folytatja versenyzői pályafutását a 19 éves Tóth László, aki a....
2020.02.20
Az Audi a Genfi Nemzetközi Autószalonon ünnepli az új A3 Sportback világpremierjét. Ezt megelőzően....
2020.02.20
Az új BMW 330e limuzin sikeres piaci premierje után 2020 nyarán a BMW 330e Touring is megérkezik az....
2020.02.20
Rajtvonalon áll az Opel csúcsmodellje: néhány hete Brüsszelben ünnepelte világpremierjét az új Opel....