Tóbiás és Balambér kalandjai

Így lehetsz biztonságban a nyári fesztiválokon

2022.08.07.

Az önfeledt bulizás mellett pár dologra érdemes odafigyelniük a fesztiválozóknak, Tóbiás és Balambér mai kalandjában ezeket vesszük sorra. 

Ha nyár és zene, akkor fesztiválozás – vágjuk rá gyorsan, bár a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben ez nem is volt annyira egyértelmű. Idén nyáron azonban végre visszatértek a fesztiválok, és rengeteg fiatal döntött úgy, hogy újra beütemezi a nyári programjába a fesztiválozást. Jól teszik, rengeteg különböző eseményből választhatnak, de érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy tényleg felhőtlen élmény legyen a szórakozás. 

Figyelj az értékeidre!

Már az elindulásnál fontos, hogy mindig olyan társasággal menjetek szórakozni, amelynek a tagjaiban megbíztok. Ez mondjuk nem csak a fesztiválokon megfontolandó tanács, hanem máskor is, ha bulizni mentek, bár egy fesztiválon jóval nagyobb a tömeg. Ha sátoroztok, akkor a nagyobb társasággal érkezők egymással szemben állítsák fel a sátraikat, így könnyebben feltűnik, ha idegen jár azok közelében. 

Ne hagyj a sátorban értéket

A fesztivál forgatagában is figyeljetek oda az értékeitekre. Eleve csak annyi készpénzt, illetve értéket vigyetek magatokkal, amennyi feltétlenül szükséges. A hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. A táskáitokat – a zseblopások elkerülése érdekében – tartsátok a testetek előtt, és ne a farzsebetekben legyen a pénztárca. A személyes irataitokat, a pénztárcátokat és a mobiltelefont célszerű – egymástól elkülönítve – a belső zsebbe vagy a táska belső rekeszeibe rakni.

Ne hagyjátok felügyelet nélkül a táskákat, pénztárcákat, és ne maradjanak értékek, műszaki cikkek a sátrakban, valamint a parkolóban hagyott autókban sem. A tolvajoknak pár másodperc is elég, hogy szemet szúrjon a zsákmány, a tömegben pedig szinte lehetetlen kiszúrni, hogy ki volt a tettes. 

Józan döntés

Óvatosan az alkoholfogyasztással, hogy ne fedje később homály a buli részleteit. Ráadásul az alkohol vizet von el a szervezettől, ami a bódító hatás mellett további gondot jelent a hőségben, ezért célszerű a szeszes italokon túl vízzel is hidratálni a szervezetünket. Ne hagyjátok őrizetlenül poharaitokat, nehogy valamilyen kábító hatású anyagot tegyenek bele, ha pedig valamilyen tiltott szerrel kínálnak benneteket, mondjatok nemet, és hagyjátok ott a társaságot!

Ne hagyd őrizetlenül a poharadat, nehogy beletegyenek valamit

A fesztivál hangulata senkivel se feledtesse, hogy ittasan tilos és életveszélyes járművet vezetni! Érdemes már előre megszervezni a hazajutást, döntsétek el korábban, hogy például közösségi közlekedéssel vagy taxival mentek haza, illetve a szállásra. Arra is ajánlott figyelni, hogy ne egyedül kelljen hazamennetek. 

Balesetek és betegségek

A fesztiválokon a végtagsérülések a leggyakoribbak, az egyenetlen terep, a tánc és a bulizás miatt elfordulhatnak húzódások, rándulások, ficamok. Az sem mindegy, milyen lábbeli van rajtunk, a papucs vagy a trendi szandál nem a legjobb választás, inkább egy kényelmes sportcipőt vegyünk fel. 

Egy fesztiválon a résztvevők többsége valószínűleg sokkal többet tartózkodik a napon, mint máskor szokott, de sajnos csak kevesen védekeznek a hőség és a leégés ellen, és figyelnek a megfelelő folyadékpótlásra. Vegyünk fel kalapot, jól szellőző sapkát, de akár nedves kendővel is hűthetjük a fejünket, és természetesen használjuk fényvédőt a nap káros sugarai és a leégés ellen. Ha lehet, akkor a legmelegebb órákban ne tartózkodjunk a napon, és a megszokottnál is jóval bőségesebben fogyasszunk folyadékot, leginkább vizet. 

Éjszaka már nem tanácsos leülni a hideg talajra

A nagy meleg miatt az ételfertőzés veszélye is nagy a fesztiválokon, ezért ügyeljünk arra, hogy a sátorban hagyott finomságot több óra elteltével már ne együk meg. A fesztivállátogató hölgyeknél fordulhat elő húgyúti fertőzés, főleg akkor, ha nem figyelnek arra, hogy éjszaka már nem olyan meleg a talaj, mint nappal, és a hideg földre is leülnek, lefekszenek. 

A leggyakrabban előforduló panaszok egyike az önfeledt énekléstől, kiabálástól és a hideg italok fogyasztása miatt kialakult torokgyulladás. Ezt erősíti a levegőben szálló por komoly koncentrációja. A hangszálaink megóvására és a légúti fertőzések okozta gyulladások kezelésére gargarizáljunk enyhén sós langyos vízzel naponta többször, de egy forró csésze tea is azonnali nyugtató hatást eredményez. És ne feledjük, nem ciki felvenni a maszkot, és a kézmosást a fesztiválokon sem kell elhanyagolni. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.30
Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél....
2022.09.30
A lényegi kérdések a hétvégén eldőltek: Kiss Norbert negyedszer is kamion Európa-bajnok, a....
2022.09.30
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított....
2022.09.30
A háború elől Ukrajnából elmenekülteknek 24 óra elteltével újra jegyet kell venniük – írja az....
2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....