magyar autó

Így nem lett magyar népautó

2022.05.21.

Bélyeg és utcatábla is őrzi emlékét, megérdemli, mert ahogy a tehetségesek többsége, Pentelényi János is nagyon szerette a munkáját, a publicitást már kevésbé, az általa tervezett népautó sem kapott sokat a rivaldafényből.

A zseniális magyar mérnöknek jelentős szerepe volt Csepel motorkerékpárok és teherautók fejlesztésében, miközben ő tervezte a legérettebb magyar családi kocsit. Pentelényi János hatalmas hagyatékot hagyott hátra munkásságával, melyet legendás járművek fémjeleznek.

Mérnöki pontossággal vezetett naplójából az is kiderül, hogy hányszor, hányan áltatták azzal, hogy az általa megálmodott autó sorozatgyártásra kerül. Sajnos a csepeli Pente, vagyis a magyar népautó tömeges elterjedése illúzió volt. Már az is csoda, hogy megmaradt az egyetlen példány, mely jelenleg múzeumi raktárban parkol és várja, hogy ismét méltó helyen kerüljön a publikum elé.

 

Pentelényi János és a Pente 500-as kisautó     Forrás: Pentelényi család

Az autó tervezője a zseniális magyar mérnök Pentelényi János (1911–1996), autó- és repülőgép szakra járt Weimarban, ahol 1933-ban kitűnő minősítéssel végzett, ezután visszatért Magyarországra. A csepeli Weiss Manfréd Acél- és Fémművek Szerkesztési Osztályán autó- és repülőgépmotorokat, motoralkatrészeket szerkesztett, komoly szerepe volt a Csepel motorok fejlesztésében. Az 1944-ben lebombázott Csepel Repülőgyár helyén jött létre 1949-ben a Csepel Autógyár, melynél Pentelényi János főkonstruktőrként 52 mérnököt irányított, miközben két kisautót is tervezett.

Érdnél a Pente 500-as

1945–1947 között készült Pente 500-as, mely 37 ezer tesztkilométert teljesített hibátlanul. A piros színű négyszemélyes kiskocsit 500 köbcentis, 10 lóerős teljesítményű motor hajtotta, tömege 470 kg volt és 6 litert fogyasztott 100 kilométerenként. Az ágazati minisztérium szakemberei elismeréssel nyilatkoztak és exportra is javasolták a típust, de a Gazdasági Főtanács megvétózta a tervet, mert az 1945. november 24. és 1949. november 2. között működő kormányszerv úgy találta, hogy a háború utáni időkben nem népautó tömeggyártása a legfontosabb feladat.

A Pente 500-as sorsa ismeretlen, Pentelényi János második autója, a nagyobb motoros 600-as ma is működőképes. Bemutatásakor négy személlyel, negyedik sebességi fokozatban is könnyedén vette a Kamaraerdei emelkedőt, az egyenesben pedig 90 km/h tempóra volt képes az 560 kilós kocsi.

Pente 600-as Fotó: Boros Jenő

A zöld Pente 660-as 1947. január 27-én nyilvános próbamenete után úgy látszott, hogy szériagyártásra kerül: az állatorvosok 150-et akartak rendelni, de hiába: 1949. májusában felsőbb utasításra leállították a programot. A farmotoros Pente 600-as ekkortól vállalati autóként szolgált, majd 126 ezer kilométeres futásteljesítmény után 1957. április 24-én a került a Röppentyű utcai használtautó-telepre 16 ezer forintos árcédulával. Ekkor mentették meg az alkotók és a Közlekedési Múzeum szakemberei.

Pente 600-as Fotó: Boros Jenő

Szinte csodával határos, hogy megmaradt, 1988-ban ingyen felújította és újrafényezte a makói Autójavító Vállalat fiatalokból álló csapat. Tervezett háromezer forintos árával az 1940-es évek végén az első magyar gyártmányú népautó lehetett volna a Pente, a kalkulációk szerint az ötvenes évek elején már ötezer forintból sem tudták volna előállítani.

Pentelényi János diákkori rajza     Forrás: Pentelényi család

Pentelényi János megmaradt rajzai bizonyítják, hogy már gyerekkorában komoly tervei voltak, ráadásul ő nem csak karosszériákat, hanem az autók szerkezeti megoldásit is pontosan ábrázolta.

Mérnökként meglátta a lehetőségét annak, hogyan lehet azonos műszaki alapokra különböző járműtípusokat építeni, a személyautó megvalósult, de a kisteherautóról, valamint több változatáról csak rajz maradt. Értékes munkásságának dokumentációja a közlekedési múzeumi kollekciójába került.

Több változat terve

Hiteles történetéről mesélt a legendás mérnök fia, ifjabb Pentelényi János (80) aki apjához hasonlóan szintén a járművek bűvöletében élt.

Most következzen az ő szavai: Sajnos autószerelőnek nem vettek fel, mert nem voltam kifogástalan tanuló, sőt, inkább igazi csibésznek nevezném magam. Imádtam mókázni, mindig megnevettem osztálytársaimat, amit persze nem díjaztak tanáraim, ezt jelezték szüleimnek is. Szigorú apám úgy próbált megmenteni, hogy másik iskolába vitt át, de a tanulás soha nem lett kedvencem.

Ifjabb Pentelényi János                       Fotó: Boros Jenő

Szülői kapcsolatnak köszönhetően kerültem a csepeli Jedlik Ányos iskolába, aztán a budapesti Murányi utcában a MüM. 13-as szakmunkástanuló intézetében karosszérialakatosként végeztem.

Már diákként motoroztam, a piros Pannival.

Olykor titokban apám ruháit vettem fel, amik akkoriban nagyon eltértek a magyar átlagtól, pláne csepeliek. Apám külföldi beszerzéseinek köszönhetően csodás angol szövetből készült ruhákat varratott itthon. Mert Pentelényi János főkonstruktőr adott a megjelenésre, és fia is, aki szerelőaknában is elegánsan, nyakkendőben dolgozott.

Az egyáltalán nem megszokott öltözetekben jelentem meg olykor az iskolában, csak a cipő volt gond, mert nekem már kamaszként nagyobb volt a lábam, mint apámnak.

Mindezt persze titokban tettem, ahogy még sok mást is. A legemlékezetesebb csibészségem éppen az édesapám által tervezett csodakocsihoz fűződik.

Ifjabb Pentelényi János                   Fotó: Boros Jenő

Édesapám már 12 éves koromban megengedte, hogy egyenes úton időnként én nyomjam a gázt! Élveztem ahogy akaratom szerint gyorsul a Pente 600-as kocsi.

Aztán 1956-ban eljött az én időm! Édesapám külföldre utazott, Édesanyám vitte ki a repülőtérre és amikor megjött Ferihegyről, már biztos voltam benne, hogy Édesapám elrepült. Ekkor magamhoz vettem a Pente kulcsait és apa bőrkabátjában, meg svájci sapkájában elindultam a Nyúl utcai garázsba.

Ifjabb és idősebb Pentelényi János a Penta 600-assal       Forrás: Pentelényi család

Beindítottam a Pentét és másik három autó mellől óvatosan kiálltam a legszélső garázsból, aztán körbe furikáztam a Marczibányi teret, később többször a Rózsadombra is felmerészkedtem.

Mindezt 14 évesen. Szerencsére soha nem buktam le. Aztán jött a baj, az utolsó beállásnál a középső ajtó oszlopból kilengő karos indexet kint felejtettem, ami hátra hajlott. Amennyire tudtam visszaegyengettem és betuszkoltam a nyílásába, de hiába, mert az többé nem működött!

Miután Apám hazaérkezett többhetes kínai útjáról, megkért, hogy segítsek a hónapok óta álló Pente elindításában. A kocsi mellett meglátta az indexet és alaposan elcsodálkozott, hogy mi történhetett, mert nem emlékezett arra, hogy korábban baja lett volna. Én csak hallgattam akkor, és még nagyon hosszú ideig. Úgy húsz évvel később, egy családi ebédnél mertem elmesélni az igazat.

Pente 600-as Fotó: Boros Jenő

Ennyi volt illegális Pente-vezetésem története, mert 18 évesen már levizsgáztam és a seregben M20-as Pobedát vezettem. Pedig nem sokon múlt, hogy nem élem meg csibész korszakomat: a háború alatt Sopronban laktunk, ahol majdnem meghaltam agyhártyagyulladásban, de az orvos megmentett. Gyógyulásomról így írt naplójában Édesapám: Megmentették Janit!

Ifjabb Pentelényi János közben felcseperedett, és az Április 4. Gépgyárban teljesítette üzemi gyakorlatát, olykor gitárórákat adott pénzért. Akkortájt már a XI. Járműjavító KTSz. Fehérvári úti telepén dolgozott, oda 125 köbcentis, Csepellel járt. A kizsákmányoló körülmények miatt megszervezte az inasok sztrájkját, a srácok mellé álltak és a megmozdulás hatására javultak munkakörülményeik, sőt, jutalomban is részesült: megkapta a tanácsköztársaságról szóló Dicsőséges 133 nap című könyvet...

Pente 600-as Fotó: Boros Jenő

Ahogy Édesapjáé, úgy az ifjabb Pentelényi János autós-motoros életének történetei is több könyvet megöltenének. Csibész kalandjai voltak a seregeben, ahol a börgöndi rakétabázis laktanyaparancsnokának Pobjeda M20-asát vezette, a kisebb stiklik és illegális eltávozások miatt némi megszakításokkal. Sokszor lebukott a menetlevél „pontatlan” vezetése miatt, többnyire későbbi felesége miatt csinos hölgyek miatt sértett fegyelmet, és hagyta el illegálisan a laktanyát pesti kiruccanásokra. Az egyhetes esküvői szabadság óta 58 éve tart boldog házasságuk.

Tiszteket oktatott vezetni Cspel 1320-ason. Amikor leszerelt, megvette az általa is vezetett Warsawát, aztán volt nyolc Trabantja, öt Wartburgja, majd Moszkvicsa, Daihatsuja, Lada Samarája, Suzukija, Škodája és hét Audija.

Utcatábla őrzi emlékét

Egyik szerencsétlen vételéről így mesélt ifjabb Pentelényi János: 601-es Trabantomat alumínium karosszériás, 850 cm3 Tíger motoros Panhard autóra cseréltem, pechemre, mert Pest felé menet Agárdnál akadozni kezdett gyújtása, végül megállt. Szétszedés után láttam, hogy ledarálta a globoid nyíl fogazású tex bakelit vezérmű kerekét, ami Magyarországon beszerezhetetlen volt. Itthon legyártatni sem lehetett a hajlított nyíl fogazást, nem beszélve a négy felfogató csavar lyuk osztókörön való elhelyezésére a nyíl hajlított fogazáshoz képest. Végül korábbi iskolám tanműhelyében, a Ságvári Endre Gép és Híradási technikumban gyártották le az alkatrészeket. Működött, de beindítás után olyan zaja volt, mint egy harckocsinak. Szerencsére megvette egy őrült pali, aki három hónappal később a Móri úti árokban kötött ki vele.

Születésének 100. évében bélyeggel emlékeztek Pentelényi Jánosra

Technikumi érettségivel negyven éven át dolgozott a két megyét ellátó kereskedelmi vállalatnál, ahol vezetőként negyven gépkocsi, nyolcvan targonca műszaki állapotáért felelt.

Ifjabb Pentelényi János: Megszokott precizitásával Édesapám az 1668-ig visszamenőleg felkutatta családfánkat. Sokszor gondolok rá, egyik örök emlékem marad, ahogy 125 cm3- Csepel motoromat generálozás céljából liftben felvittük harmadik emeleti lakásunkba és a "cselédszobában "felemeltük egy stelázsira, majd sztenderre rakva kiszereltük a motort.

Közben Apám kifeszítette a falra a Csepel motor összeszerelési rajzát, mely kék színű papírra volt rajzolva, hogy összeszerelésnél minden a megfelelő helyre kerüljön. Természetesen jól sikerült a javítás, a motor kitűnően működött.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.05
A vadonatúj Mazda CX-60 PHEV közelmúltbeli bemutatását követően a Mazda bejelentette, hogy....
2022.07.05
Összeütközött négy személygépkocsi Budapest XXII. kerületében, a 6-os főút belterületi szakaszán, a....
2022.07.05
Az átalakulásra való jobb felkészülés érdekében a járműipari beszállító Eberspächer átszervezi....
2022.07.05
A Schaeffler család növelte részesedését a Vitesco autóipari beszállítóban – írja az automobilwoche....
2022.07.05
Várhatóan 14 óráig szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Cegléd vonalon, mert Üllő és Vecsés között....
2022.07.05
Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan....
2022.07.05
Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban érettségiző diákok és a szakképzési tagozat....
2022.07.05
Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol....
2022.07.05
A 450 millió dolláros közös tőkebefektetéssel Észak-Amerika legnagyobb nyilvános e-töltő....
2022.07.05
A Bosch és a Volkswagen a tervek szerint együttműködhet az autonóm vezetés témakörében. A....