autótechnika

Ilyen egy agyatlan kormány

2022.04.14.

Napjaink formula autóit is megszégyeníti az 1972-es Masearati.

A mindent egy helyre koncentrálunk elv jegyében született minden idők legörültebb kormánymegoldása. Az ItalDesign tervezői szerint egyetlen kiálló műszernek sem szabad zavarnia a kilátást, ezért a Maserati Boomerang sportkocsiban azokat a kormány közepébe pakolta. Oda, ahol egykor csak kürtgomb volt, és ahol napjainkban légzsák vár bevetésre.

Volt rá elég hely

A különleges Maserati tervezői megtartották a hagyományos kerek formát, mert itt nem szenvedtek helyhiányban, ellentétben a formula autók szűkös pilótafülkéjével, ahol a legtöbb versenyautó pilótája vezetési stílusának és méretének megfelelően már rég nem kerek a kormány. És persze kiszedhető, hogy könnyebb legyen a be-, és kiszállás. Ez sem mai ötlet, már az 1940-es években alkalmazták sportkocsikban.

Az 1970-es években egészen extra megoldásokkal jelentkeztek a formatervezők, akik olykor elvetették a sulykot.

Üvegdoboz

A tökéletes harmóniáról híres olaszok, még az olyan klasszikusok is, mint az ItalDesign stúdió, éppen ötven éve mutatta be a genfi autószalonon az igencsak futurisztikus tanulmánymodelljét.

Csupa üveg és ék alakú formája már önmagában feltűnő, pedig a Maserati motoros sportkocsi legütősebb része nem is látszik kívülről, viszont nevéhez illően ütős a Booemarng kormánya szinte minden kezelőszervet és műszert tartalmaz, egyben kapcsolótenger, vagyis jóval több, mint autó irányítására szolgáló eszköz.

Egyke maradt

Giorgetto Giogiaro nem gondolta komolyan, hogy sorozatgyártásra kerül a különleges kocsi, inkább feltűnést akart, mert hogy ez a célja a show-modelleknek, melyek inkább azt demonstrálják, hogy milyen élénk fantáziájú azz olasz formatervező.

A Maserati és Giorgetto Giugiaro 1972-es kupékoncepciója, a Boomerang jól illusztrálja a múlt század hatvanas éveinek irányzatát, vagyis a geometrikus formák és ék alakú sportkocsik sorát.

Immár legenda és értékes gyűjtői darab a Bertone tervezésű 1968-as Alfa Romeo Carabo, a Piningfarina stúdió 1970-es Ferrari 512S Moduloja és a Bertone által bemutatott Lancia Stratos Zero.

Boomerang hatás

Ezek szellemében készült 1972-ben a Maserati Boomerang, melynél még merészebbet lépett az ItalDesign, mely az ék alakú karosszériába extravagáns utasteret épített: a szinte csupa üveg borítás alatt szoborként jelenítette meg az agyatlan négyküllős kormánykereket, melynek közepébe

egyetlen nagy digitális műszer kapott helyet, erről hőmérséklet, olajnyomás, üzemanyagszint stb. leolvasható. Az attraktív panel nem volt túl praktikus, ezért átépítették.

Bővebb kínálat

Egy későbbi tulajdonos megrendelésére funkcionálisabbra alakították a Boomerang műszerfalát: a fordulatszámmérő kiemelt helyre, a centrumba került, és a többi kijelzőt is fekete fémkeretes, konvencionális kerek formájú órákra cserélték, ide került az irányjelző, a fényváltó és több más kapcsoló, de a sebességmérőnek már nem maradt hely...

Az új változatánál is középen maradtak az információk, a fordulatszámmérő szomszédságában négy kisebb jelző óra (töltés, vízhőmérséklet, olajnyomás, olajhőmérséklet, üzemanyagszint) kapott helyet, valamint az index és világításkapcsoló karja, meg még három billenő kapcsoló, és hat kontroll-lámpa.

Bora alapon

A műszerfali kavalkádról a Maserati Bora szerkezete vezérelhető: 90 fokos, V 8 hengeres, 4719 köbcentiméteres, 310 lóerős teljesítményű középmotor, ötfokozatú kézi váltó és hátsókerék-hajtás.

Mindezt egy olyan sportkocsiban, amely háromszáz feletti tempóra képes.

Az egyetlen példányban készült Boomerang többször cserélt gazdát, és persze egyre magasabb áron: húsz éve 720 ezer euróért árverezték el, 2015-re már 3,33 millió euróra ugrott az ára.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

  

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.30
Lena Wurzenberger, a "Bild" egykori riportere és Julian Nagelsmann ex-Bayern-edző barátnője április....
2023.03.30
A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel....
2023.03.30
Nézze meg a videót! ..
2023.03.30
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett kísérletének....
2023.03.30
Toyota a ’Mobilitást mindenkinek’ stratégia soron következő lépéseként bemutatta Japánban a C+walk....
2023.03.30
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a győri Széchenyi István Egyetemen az ország egyik....
2023.03.30
Lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalát Lajosmizsénél, ahol két kamion és egy....
2023.03.30
A BMW M GmbH új karosszéria-kialakítással bővítette portfólióját a prémium középkategóriában. Az....
2023.03.30
Andrew Morant akkor fogták el a rendőrök, miután nem sikerült eltulajdonítania egy autót - írja az ....
2023.03.30
Turán Frici és Farnadi Ági március 31. és április 2. között a murvás Székesfehérvár Ralin áll....