Dacia Duster

Ilyen lesz a 2024-es Dacia

2023.12.08.

Az új Dacia Duster követi a már megszokott nagyon magas minőség/ár arányt.

 

A Dacia hivatalosan bemutatta az új Dacia Duster 2024-et. Ez az SUV harmadik generációja, amely az utóbbi években a nagyon magas minőség/ár aránynak köszönhetően valódi bestsellerré vált az európai piacon. Az új generáció megerősíti a modell kényelmét, de számos újítást vezet be, több technológiával, biztonsággal és a villamosítás debütálásával.

A Dacia Duster 2024 projekt középpontjában a Renault csoport CMF-B platformja áll. Ez egy szilárd alap, amelyen a vállalat már több modellt is készített. Az SUV új generációja felveszi azt a stílust, amely az előző modellt nagy sikerré tette. De sokkal robusztusabb külsővel büszkélkedhet, mint elődje. Keményebb és fenntarthatóbb anyagokat használ, belsejét a merev műanyag uralja és tágasabb utastérrel rendelkezik. Az új Dacia Duster az előző generációhoz nagyon hasonló méreteket kínál. Hossza 4343 cm, Magassága 1656 cm, Tengelytáv 2657 cm. A csomagtartó viszont jelentősen tágasabb, 472 literes kapacitása 6%-os növekedést jelent elődjéhez képest.

Az új Dusterben van automatikus vészfékezés, útjelző táblák felismerése, gyorshajtási figyelmeztetés, hátsó parkolássegítő rendszer és sávtartó automatika. Belsejében egy digitális pilótafülke található, amely egy 7 hüvelykes digitális műszeregységet és egy 10,1 hüvelykes infotainment kijelzőt tartalmaz. Egy másik figyelemre méltó kiegészítés a Dacia YouClip rendszer, amely okostelefonok, táblagépek, pohártartók stb. praktikus elhelyezésére alkalmas.

A Duster kalandos jellegét a Dacia InNature kollekciójának részeként kínált kiegészítők széles választéka hangsúlyozza. A legfontosabb a Kempingbarát Alváscsomag, amely egy kihajtható ágyat (1,90 m hosszú, 1,30 m széles), tálcaasztalt és tárolóhelyet tartalmaz.

A Dacia Duster 2024 legfontosabb újdonsága a motorválasztékot érinti. Az új modellt különböző elektromos hajtásláncokkal kínálják.

A belépő szintű Duster-t turbófeltöltős 1,0 literes motorral kínálják, amely mind benzinnel, mind LPG-vel működhet. Ez a beállítás lehetővé teszi a terepjáró számára, hogy akár 1300 km-t is megtehessen az üzemanyagtöltő állomások között.

A Duster kapható lesz 1.2 literes motorral, 130 lóerővel és 1,6 literes, 94 lóerős változatban is.

Egyszerűbb alternatívaként a mild hybrid Duster 128 lóerős (96 kW/130 LE) teljesítményt nyújt.

A Duster legerősebb változata a Hybrid 140, öntöltő hibrid technológiájú, kombinált 138 LE (103 kW/140 LE) teljesítményt produkál. Az elektromos hajtáslánc szíve egy 1,6 literes négyhengeres motor és egy 1,2 kWh-os akkumulátor. A hibrid Dacia Duster az egyetlen, amely automata sebességváltóval lesz kapható.

Továbbra is lehetőség van a négykerék-meghajtás kiválasztására a Dacia Duster 2024-hez, amelyet az új Terrain Control rendszer gazdagít, amely öt vezetési módot kínál:

AUTO: a sebességváltó automatikusan elosztja az energiát az első és a hátsó tengelyek között, az út tapadása és sebessége alapján

HÓ: optimalizálja a tapadást csúszós utakon a speciális ESP és csúszásgátló rendszerbeállításoknak köszönhetően

SÁR/HOMOK: sárral és homokkal rendelkező talajokhoz

OFF-ROAD: maximális teljesítményt nyújt nehéz terepen, azzal az előnnyel, hogy a nyomaték szükség szerint automatikusan eloszlik a két tengely között, a tapadástól és a sebességtől függően

ECO: csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

A Dacia egyelőre nem közölt információkat az új Dacia Duster 2024 fogyasztásáról és károsanyag-kibocsátásáról. Valószínűleg jövő év február végén teszi közzé őket, amikor az autó a nagyközönség előtt debütál a Genfi Autószalonon.

Azt viszont ígéri, hogy e jelentős frissítések ellenére, szegmensében a legolcsóbb lesz a Duster. Jelenleg a vállalat még nem adta meg az árlistáját. A terepjárónak továbbra is 20 000 eurónál alacsonyabb kikiáltási árat kell javasolnia. A kereskedelmi bevezetést 2024 első felére tervezik.

Forrás: motor1.com, sicurauto.it

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....