járműgyártás

Infiniti Q50 magyarországi bemutató

2013.09.23.

Tíz nappal a frankfurti premier után, a régióban elsőként, Magyarországon is bemutatták a vadonatúj középkategóriást.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

A leleplezést megelőzően a márka Forma 1-es kapcsolatáról Szujó Zoltán sportriporter beszélt, akitől egyéb kulisszatitkok mellett megtudtuk azt is, hogy Sebastian Vettel immár az Infiniti teljesítmény igazgatója és a futamok közötti szabadidejében valóban részt vesz a fejlesztésekben.

A G-sorozat utódaként a Q50-ben egyedülálló technikai arzenált vonultat fel a gyár, jelezve hogy nem csak az RB9-sekkel kívánnak a dobogó legfelső fokára állni. Intelligens kulcsrendszere (i-Key) segítségével üléspozíciót, klíma- és audio beállításokat jegyez meg az autó, de akár arcokat, neveket, hazautat is, valamint képes a sofőr billentyűzet (QWERTY, vagy ABC) preferenciájának rögzítésére.

Az átfogó digitális személyre szabhatóságot biztosító megoldás neve „My Car Knows Me”. Ezen felül az egyedi motor- és váltóműködés beállítása mellett lehetőség van egy adaptív kormányzási rendszernek köszönhetően a kormányzási erő és az autó kormánymozdulatokra való reagálásának egyéni szabályozására is. A korábban csak a repülőgépeknél alkalmazott Direct Adaptive Steering technológia bevetése személyautó esetében rendkívüli innovációnak számít a közúti közlekedés történelmében, ugyanis a fogaslécet mozgató fogaskerekeket villanymotorokkal hajtják meg, a mechanikus kormányoszlopot csupán biztonsági tartalékként szerelték be.

A japán prémium gyár mindent megtesz, hogy az évtized végére nem titkolt célját elérje, miszerint jelenlegi eladásaikat megháromszoroznák a Q50-nel és az azt követő modellekkel. A globális törekvések teljesülésének egyértelmű feltétele a vén kontinensen a dízelmotor megléte a motorpalettán. Ezért az M35 hybridből ismert és továbbfejlesztett hajtáslánc mellett a Mercedesnél használt 2,2 literes, 170 lóerős 400 Nm-es nyomatékú aggregáttal is kapható lesz az autó.

Az alapfelszereltség tartalmazza többek között az öngyógyító fényezést, dupla érintőképernyős InTouch multimédiás rendszert, tolatóradart, tolatókamerát, kétzónás automata klímát és a multifunkciós bőrkormányt. Kényelmi és egyéb extráit csomagokban bővíthető formában kínálják majd a márka iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató hazai piacon. A gazdagon felszerelt dízelmotoros verzió ára 9 millió 294 ezer forint.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.27
Magyarország más uniós tagállamokhoz hasonlóan több mint két hónapon át, március végétől május....
2020.05.27
Norvégiában áprilisban 3671 új elektromos autót vettek, amivel a villanyautók részaránya az újautó-....
2020.05.27
A francia tervező, Jean-Louis Bui a legendás Citroen DS vonalait újraálmodó gyönyörű Concept DS....
2020.05.27
Bartók Andrásné Gyöngyvér Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.05.27
Az AutoWallis csoport az első negyedévben 10 százalékkal, 20,2 milliárd forintra növelte....
2020.05.27
A Toyotát évtizedek óta foglalkoztatja a fenntartható társadalom jövőképe. Ennek egyik oszlopa a....
2020.05.27
A teljesen újonnan konstruált Opel Mokka dinamikus, hatékony és értékes autó lesz. Az Opel mérnökei....
2020.05.27
A világ első hálózatról tölthető Sports Activity Coupé modellje a sportos vezethetőség, a sokoldalú....
2020.05.27
Az Avtovaz három új kereskedelmi nevet regisztrált a jövőbeli Lada modellekhez – írja a rusautonews....
2020.05.27
Eddig több mint 120 milliárd dollár értékű állami támogatást kaptak a légitársaságok világszerte a....