járműgyártás

Infiniti Q50 magyarországi bemutató

2013.09.23.

Tíz nappal a frankfurti premier után, a régióban elsőként, Magyarországon is bemutatták a vadonatúj középkategóriást.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

A leleplezést megelőzően a márka Forma 1-es kapcsolatáról Szujó Zoltán sportriporter beszélt, akitől egyéb kulisszatitkok mellett megtudtuk azt is, hogy Sebastian Vettel immár az Infiniti teljesítmény igazgatója és a futamok közötti szabadidejében valóban részt vesz a fejlesztésekben.

A G-sorozat utódaként a Q50-ben egyedülálló technikai arzenált vonultat fel a gyár, jelezve hogy nem csak az RB9-sekkel kívánnak a dobogó legfelső fokára állni. Intelligens kulcsrendszere (i-Key) segítségével üléspozíciót, klíma- és audio beállításokat jegyez meg az autó, de akár arcokat, neveket, hazautat is, valamint képes a sofőr billentyűzet (QWERTY, vagy ABC) preferenciájának rögzítésére.

Az átfogó digitális személyre szabhatóságot biztosító megoldás neve „My Car Knows Me”. Ezen felül az egyedi motor- és váltóműködés beállítása mellett lehetőség van egy adaptív kormányzási rendszernek köszönhetően a kormányzási erő és az autó kormánymozdulatokra való reagálásának egyéni szabályozására is. A korábban csak a repülőgépeknél alkalmazott Direct Adaptive Steering technológia bevetése személyautó esetében rendkívüli innovációnak számít a közúti közlekedés történelmében, ugyanis a fogaslécet mozgató fogaskerekeket villanymotorokkal hajtják meg, a mechanikus kormányoszlopot csupán biztonsági tartalékként szerelték be.

A japán prémium gyár mindent megtesz, hogy az évtized végére nem titkolt célját elérje, miszerint jelenlegi eladásaikat megháromszoroznák a Q50-nel és az azt követő modellekkel. A globális törekvések teljesülésének egyértelmű feltétele a vén kontinensen a dízelmotor megléte a motorpalettán. Ezért az M35 hybridből ismert és továbbfejlesztett hajtáslánc mellett a Mercedesnél használt 2,2 literes, 170 lóerős 400 Nm-es nyomatékú aggregáttal is kapható lesz az autó.

Az alapfelszereltség tartalmazza többek között az öngyógyító fényezést, dupla érintőképernyős InTouch multimédiás rendszert, tolatóradart, tolatókamerát, kétzónás automata klímát és a multifunkciós bőrkormányt. Kényelmi és egyéb extráit csomagokban bővíthető formában kínálják majd a márka iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató hazai piacon. A gazdagon felszerelt dízelmotoros verzió ára 9 millió 294 ezer forint.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....