motorok

Itt a nagy autóipari összefogás!

2024.06.03.

Együtt fejleszti következő generációs elektrifikált motorjait a Toyota, a Subaru és a Mazda.

Az elektrifikált (lágy hibrid elektromos, öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyegcellás elektromos) meghajtások vezető fejlesztőjeként ismert, világszerte eddig több, mint 27 millió részben vagy teljesen elektromos autót értékesítő Toyota a jövőben az elektrifikáció iránt hasonlóan elkötelezett Subaruval és Mazdával közösen fejleszti majd új generációs elektrifikált motorjait. Ezekkel az erőforrásokkal mindhárom japán autógyártó az elektromotorokkal, akkumulátorokkal és más elektromos meghajtási egységekkel való integráció optimalizálására törekszik. Miközben ezek az erőfeszítések a kompakt motorok révén átalakítják a járművek felépítését, a belső égésű motorok széndioxid-mentesítését is szolgálják, mivel különböző karbonsemleges (CN) üzemanyagokkal teszik őket kompatibilissé.

A Toyota, a Subaru és a Mazda egyaránt hagyományosan fontosnak tartja, hogy vásárlóik sokszínű életstílusát figyelembe véve fejlessze autóit és technológiáit, amelynek révén mindhárom autógyártó komoly tapasztalatot szerzett abban, hogy olyan jellegzetes motorokat fejlesszenek ki, amelyek nem csak a márkáikat képviselik, hanem a vásárlók egyedi igényeit és preferenciáit is kielégítik. A széndioxid-mentesítésre való törekvés során mindhárom vállalat a szénre, mint ellenségre összpontosított, és szenvedélyes és céltudatos cselekvéssel igyekezett bővíteni a lehetőségeket. Ez a gondolkodásmód vezérelte a motorok alapjául szolgáló ellátási láncok és munkahelyek jövőjének biztosítására irányuló erőfeszítéseket. A versenyzés szélsőséges körülményei között a vállalatok a folyékony hidrogénnel és CN-üzemanyagokkal működő járművekkel való versenyeztetés révén a hajtáslánc és az üzemanyag-választék bővítésén dolgoztak. Ez a folyamat tisztázta, hogy a jövő motorjai milyen szerepet fognak játszani a karbonsemlegesség elérésében.

A most bejelentett együttműködés során a motorok következő generációjával a három vállalat nemcsak az önálló motorok teljesítményének javítására törekszik, hanem az elektromos meghajtóegységekkel való integrációjuk optimalizálására is, kihasználva mindkettő előnyeit. Az új motorok nagy hatékonyságuk és teljesítményük mellett forradalmasítják a járművek felépítését is, mivel a meglévő modelleknél kompaktabbak lesznek. A kisebb motorok még alacsonyabb motorháztetőt tesznek lehetővé, javítva a tervezési lehetőségeket és az aerodinamikai teljesítményt, miközben hozzájárulnak a jobb üzemanyag-hatékonysághoz. A fejlesztés az egyre szigorúbb kibocsátási előírásoknak való megfelelésre is hangsúlyt fektet. Ugyanakkor az új motorok karbonsemlegessé válnak a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadással, és különböző alternatívákkal – többek között az e-fuel (szintetikus üzemanyag), a bioüzemanyagok és a folyékony hidrogén – való kompatibilitást kínálnak. Ezáltal ezek a motorok hozzájárulnak a CN-üzemanyagok szélesebb körű elterjedéséhez.

„A karbonsemleges társadalom elérése olyan kihívás, amelyet Japán valamennyi iparágának és az egész társadalomnak fel kell vállalnia. Miközben továbbfejlesztjük az elektrifikációs technológiát, a jövőben karbonsemleges üzemanyagokat használó boxermotorjainkat is fejleszteni fogjuk. A jövőben az azonos törekvésekkel rendelkező három vállalat továbbra is elő fogja mozdítani a fenntartható kiválóságra való törekvést a japán autógyártásban.” – avat be Atsushi Osaki, a Subaru elnök-vezérigazgatója.

„Annak érdekében, hogy ügyfeleinknek változatos lehetőségeket kínáljunk a karbonsemlegesség eléréséhez, fel kell vállalnunk a kihívást, hogy olyan motorokat fejlesszünk, amelyek összhangban vannak a jövő energiakörnyezetével. Az azonos törekvésekkel rendelkező három vállalat baráti versenyben fogja finomítani a motortechnológiákat.” – teszi hozzá Koji Sato, a Toyota elnök-vezérigazgatója.

„Továbbra is izgalmas autókat kínálunk majd vásárlóinknak azáltal, hogy a belsőégésű motorokat az elektrifikáció korszakára csiszoljuk, és bővítjük a karbonsemlegesség elérésének többféle lehetőségét. Tekintettel arra, hogy a forgódugattyús motor kompatibilis az elektrifikációval és a karbonsemleges üzemanyagokkal, a Mazda folytatja a technológia fejlesztését a közös alkotás és a verseny révén, hogy széleskörűen hozzájárulhasson a társadalomhoz.” – ígáro Masahiro Moro, a Mazda elnök-vezérigazgatója.

Még ha a Subaru, a Toyota és a Mazda egyedi motorokkal és autókkal versenyez is a termékpályán, a vállalatok közös elkötelezettsége a karbonsemlegesség multitechnológiás megközelítéssel történő elérése. A három autógyártó fejlesztőmérnökei így hasonlóan képzett és a motorok iránt szenvedélyesen elkötelezett, hasonlóan gondolkodó partnerekkel együtt dolgoznak majd a japán autóipar jövőjének megteremtésén.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....