fejlesztés

A Jaguar Land Rover és a BMW közös erővel fejlesztenek új generációs elektromos hajtási rendszereket

2019.06.22.

A Jaguar Land Rover és a BMW csoport a mai napon bejelentette, hogy közös erővel szándékoznak új generációs elektromos hajtóegységeket (EDU) fejleszteni. Az együttműködés célja azoknak a villamosítási technológiáknak a tökéletesítése, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az autóipar autonóm, csatlakoztatott, elektromos és közösségi (Autonomous, Connected, Electric, Shared = ACES) közlekedésre történő átállításában.

A stratégiai együttműködés a két vállalat által az elektromos hajtástechnológiák terén megszerzett, számottevő tudásra és tapasztalatra támaszkodik. A Jaguar Land Rover a világ első prémium akkumulátoros elektromos szabadidőjárművének: a 2019-es Világ Év Autójának megválasztott Jaguar I-PACE-nek a megvalósításával, továbbá számos plug-in hibrid modell bevezetésével demonstrálta élvonalbeli kompetenciáját, míg a BMW csoport a BMW i3 2013-as bevezetése óta több generációnyi elektromos hajtóegység fejlesztésével és gyártásával tett szert jelentős tapasztalatra.

„Az ACES technológiákra való átállásnál egy generáció óta nem volt nagyobb technológiaváltás az autóiparban.” – mondta Nick Rogers, a Jaguar Land Rover technológiai fejlesztési igazgatója. „A változás üteme és az ügyfelek villamosított járművek iránti érdeklődése egyaránt kezd felgyorsulni; létfontosságú, hogy más iparági szereplőkkel együttműködve fejlesszük ennek az izgalmas jövőnek a megvalósulásához elengedhetetlen technológiákat.” 

„Bebizonyítottunk, hogy képesek vagyunk világverő elektromos járműveket építeni. Most azonban léptékváltásra van szükség, hogy a technológiát alkalmassá tegyük az új generációs Jaguar és Land Rover termékek kiszolgálására. A BMW csoporttal folytatott párbeszéd során nyilvánvalóvá vált, hogy mindkét vállalat javarészt ugyanazokat az elvárásokat támasztja az új generációs EDU-kkal szemben, ami az átállás támogatását illeti, így az együttműködés mindkettőnk számára kölcsönösen előnyösnek ígérkezik.”

A megállapodás lehetővé teszi a partnerek számára, hogy kiaknázzák a kutatási és fejlesztési, valamint gyártástervezési tevékenységek megosztásából adódó megtakarítási lehetőségeket, valamint élvezzék a beszállítói lánc teljes hosszában alkalmazható, közös beszerzésekből fakadó méretgazdaságosság előnyeit.

A Jaguar Land Rover és a BMW csoport szakértőiből álló csapat feladata lesz az EDU-k megtervezése és a gyártás előkészítése, ugyanakkor a két fél külön-külön fogja kifejleszteni azokat a rendszereket, amelyek révén teljesíthetők az adott márka termékpalettájával szemben elvárt, egyedi jellemzők.

Mindkét fél saját gyártólétesítményében fogja előállítani az elektromos hajtóegységeket. A Jaguar Land Rover esetében ez a wolverhamptoni EMC motorgyártó központ, amelyet idén januárban neveztek meg a vállalat globális EDU-gyártó tevékenységeinek helyszíneként. Az 1600 főt foglalkoztató gyártóüzem valódi erőforrásgyártó központtá nő, ahol a tiszta üzemű Ingenium benzin- és dízelmotorokat rugalmasan fogják együtt gyártani az elektromos egységekkel. Az EMC gyártóközpont a Birmingham közelében létesítendő Hams Hall-i akkumulátor-összeszerelő központra támaszkodva fogja a Jaguar Land Rover összes globális autógyártó üzemét villamosított hajtáslánc-rendszerekkel ellátni.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.03
A Ford haszongépjárműveinek döntő többsége immár alapváltozatban is képes az egymással és a külső....
2020.07.03
Ma az új 500 a politikai életben debütált. Először a Quirinaléban, ahol Sergio Mattarella-nak, az....
2020.07.03
Feltárul a hidegháborús múlt Dunavarsány határában. Bárki beléphet egy olyan valamikori....
2020.07.03
A Kamaz orosz autógyár Tudományos és Technológiai Központjának szakemberei egy ideje már a tisztán....
2020.07.03
Manuel Macias Avila Spanyolországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.07.03
Visszaesett a koronavírus-járvány miatt az új személyautók eladása az első fél évben Csehországban....
2020.07.03
A dingolfingi üzem a prémium középkategóriás sportkupé új nemzedéke mellett további négy újdonság....
2020.07.03
Építési és szerelési munkálatok miatt szombaton sávlezárásra és sebességkorlátozásra kell számítani....
2020.07.03
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője futotta meg a....
2020.07.03
A kínai tulajdonban lévő Karma Automotive második koncepcióját vizsgáljuk. Az SC2 egy tisztán....