Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Jegyeket, bérleteket! Gyerekek és diákok utazási kedvezményei

2023.09.03.

MÁV, BKK, Volánbusz – mutatjuk a fiatalokat érintő legfontosabb kedvezményeket. 

Pénteken elkezdődött az iskola, rengeteg diák pedig valamilyen tömegközlekedési eszközzel jár be suliba. Összeszedtük, hogy a gyerekek és a tanulók milyen utazási kedvezményekre jogosultak. 

MÁV

A gyerekek 6 éves korukig ingyen utazhatnak a MÁV járatain bármely kocsiosztályon. A 6 évnél idősebbek, akik nappali és esti tagozaton tanulnak, diákigazolvánnyal 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak vonatjegyet bármely viszonylatra. A levelező tanulók azonban csak a lakóhelyük és a tanintézet között élhetnek az 50 százalékos kedvezménnyel. 

A bérleteket a tanulók 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg, és ez vonatkozik a vármegyebérletekre, illetve az országbérletre is. Így a diákoknak a vármegyebérlet 945 forintba, míg az országbérlet 1890 forintba kerül.

A MÁV a 26 éven aluli fiatalok részére 33 százalékos kedvezményt biztosít hétvégeken péntek 10 órától vasárnap 23:59 percig. A kedvezmény az ünnepnapokkal egybekötött hétvégéken – például húsvétkor vagy karácsonykor – hosszabb időtartamra is igénybe vehető, erről érdemes előzetesen tájékozódni. 

A diákok 90 százalékos kedvezménnyel vehetnek bérletet (Fotó: MÁV)

Jó tudni, hogy a MÁV a gyerekeket kísérő felnőtteknek is ad kedvezményt: amennyiben egy vagy két 18 évnél fiatalabb gyerekkel utazik a felnőtt kísérő, 33 százalékos kedvezménnyel vásárolhat jegyet. Egy gyerekkel egy vagy két kísérő utazhat, és fontos, hogy a lehetőséggel nemcsak a szülők élhetnek, hanem bárki, a kísérőként van a gyerekkel. 

A családi kedvezmény bármely osztályon igénybe vehető, de első osztályú utazásnál az első-, illetve a másodosztály közötti különbözetet teljes áron ki kell fizetni. A gyerek – a családi kedvezménytől függetlenül – a megszokott mértékű, életkora vagy kedvezményre jogosító igazolványa alapján válthat kedvezményes jegyet. 

BKK

Két éve ingyenesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluli gyerekek. Ez azt jelenti, hogy az óvodások mellett minden 14 évnél fiatalabb, tanulói jogviszonnyal, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák is jogosult a díjmentes utazásra. A kedvezményt annak a tanévnek az utolsó napjáig, azaz augusztus 31-ig lehet igénybe venni, amelyikben a gyerek betölti a 14. életévét.

A 14 éven aluli tanulók díjmentes utazására Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon van lehetőség. Az ellenőrnek a diákigazolványt, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő hivatalos igazolást kell felmutatni.

14 alatt ingyenes az utazás a BKK járatain (Fotó: BKK)

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START és a Volánbusz azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják. A 14 évnél idősebb, közoktatásban vagy felsőoktatásban tanuló diákok a havi Budapest-bérletet a teljes ár nagyjából egyharmadáért, 3450 forintért vásárolhatják meg. 

Volánbusz

A gyerekek 6 éves korig díjmentesen utazhatnak a Volánbusz járatain. A 6-14 évesek – köztük a 6 évnél idősebb óvodások is – 50 százalékos kedvezményes jegyre jogosultak, és a távolsági kiegészítő jegyet meg kell fizetniük. Ugyanekkora, vagyis 50 százalékos kedvezményt kapnak bármely viszonylatra a nappali és esti tagozaton tanulók is, amennyiben érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő igazolással rendelkeznek. Bérletet már 90 százalékkal csökkentett áron vásárolhatnak, de csak a lakóhelyük és az iskola közötti utazásra. 

Akárcsak a vonatjegyeknél, a Volánbusznál is érvényes a szabály: a levelező tagozatos diákok csak a lakóhely és a képzés helye közötti viszonylatra válthatnak 50 százalékos kedvezménnyel jegyet, olcsóbb bérletre pedig nem jogosultak. 

Repülő

Bár a diákok nem repülővel járnak iskolába, ha már bemutattuk a közösségi közlekedés kedvezményeit, érdekes látni, hogy a légitársaságok milyen kedvezményeket nyújtanak, ha gyerekekről van szó. 

A Wizz Air diszkont légitársaság járatain a 14 napnál idősebb, 2 éves kor alatti csecsemők az őket kísérő felnőtt ölében utazhatnak. Jegyet azonban nekik is kell váltani, ennek díja 12 250 forint. A 2 évnél idősebbeknek gyermekként kell jegyet foglalni, de külön ülőhelyre van szükségük, és a felnőtt viteldíjat kell utánuk megfizetni. 

Kétéves korig a szülő ölében ülhet a baba a repülőn

A szintén fapados Ryanair járatain a csecsemők (8 napos kortól 23 hónapos korig) felnőtt ölében utazhatnak. Külön poggyászra nem jogosultak, de egy maximum 5 kilogrammos súlyú (45×35×20 centiméteres) pelenkázó táska is felvihető a fedélzetre. A csecsemők után fizetendő díj 8750 forint. 

A hagyományos légitársaságoknál általában az ölben utazó csecsemők jelentős, többnyire 90 százalékos kedvezménnyel utazhatnak. A 2-11 éves gyerekek már külön ülésben repülnek, így a jegyük is drágább. Gyakori, hogy 15-30 százalék közötti kedvezmény jár a gyerekeknek, de ez légitársaságonként nagyon eltérő, és lehetnek időszakos akciók. Viszont 12 éves kor fölött már a legtöbbször semmilyen kedvezmény nincs, a felnőtt jegy árát kell kifizetni. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....