Oroszország

Jogosítvány 16 éves kortól?

2020.09.24.

Törvényjavaslat került az orosz parlament elé, amely lehetővé tenné a jogosítvány megszerzését a 16. életévüket betöltött fiatalok számára. A korhatár jelenleg 18 év. A korhatár leszállítása melletti fő érv, hogy ha 16 évesen lehet valaki autószerelő, akkor egy autót is el tud vezetni – írja az autonews.ru orosz autós szakportál.

Törvényjavaslat került az orosz parlament elé, amely engedélyezné, hogy már 16 éves kortól jogosítványt szerezhessenek a fiatalok. A témával kapcsolatban élénk vita zajlik Oroszországban.

Az indítvány támogatói egyebek között az ország gazdasági szükségleteivel érvelnek. Azt mondják, hogy ha a fiatalok – köztük a szakmunkástanulók - 16 éves koruktól már teljes jogú munkavállalók lehetnek. Vagyis villanyszerelők, ácsok, lakatosok. Így életszerűen előfordul olyan abszurd helyzet, hogy valaki 16 évesen autót szerel egy szervizben, de az általa szerelt autóba nem ülhet be.

Az igenlő érvek között elhangzik az is, hogy a hatalmas Oroszország vidéki, nem városiasodott zónáiban gyakorlatilag nincs helyi tömegközlekedés. Vagyis a fiatalok mozgása, iskolába vagy munkába jutása nehézségekbe ütközik. Ezen a helyzeten jelentősen javítana, ha 16 éves kortól a fiatalok vezethetnék a családi autókat.

Számos közszereplő támogatja a beterjesztést, mert szerintük a korhatár leszállítása nem lenne más, mint a már létező gyakorlat törvény általi elfogadása. Ma már általános jelenség, hogy jogosítvány nélkül is vezetnek a 18 év alattiak, vállalva a büntetés kockázatát is.

A korhatár leszállítása ellen leginkább a biztosítók ágállnak. Arra hivatkoznak, hogy a kezdő járművezetők körében az átlagnál jóval magasabb a közlekedési balesetek aránya. A támogatók válasza erre az, hogy a közlekedésben való részvétel növeli a fiatalok felelősségtudatát. A baleseti arány pedig független attól, hogy a kezdő vezetők 16 vagy 18 évesek-e.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.25
Eljött az idő, hogy a Skoda újra felforgassa az állóvizet a kompakt szegmensben, méghozzá egy olyan....
2020.10.25
Daniel Eduardo Varela Argentínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.10.25
Életmentő defibrillátorokat telepített a Volánbusz négy autóbuszállomásra: Budapesten a Stadionnál....
2020.10.25
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Autós gyásza. ..
2020.10.25
Németországban egyre több kritika éri az elektromos autó támogatási rendszert. A gyártók azt kérik....
2020.10.25
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte vasárnap a....
2020.10.25
Annyi biciklit láncolnak a kis amszterdami csatornák felett átívelő hidak korlátjaihoz, hogy a....
2020.10.25
A bringások és rolleresek közül minden ötödik szokott menet közben telefonozni, pedig tisztában....
2020.10.25
Bérgyilkos orvlövész végzett szombaton Alekszandr Petrov vállalkozóval, a viborgi járási....
2020.10.25
Vasárnaptól új járatokat és sűrűbb indulásokat kínál a MÁV. Tervezhetőbbé, olcsóbbá és vonzóbbá....