modellek

A jövő megérkezett - drónt mindenkinek

2014.04.23.

A hírekben egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy bizonyos fejlettebb hadseregek drónokat használnak felderítési és egyéb célokra. Néhány multinacionális csomagküldő cég pedig csomagszállítási céllal teszteli a készülékeket. A drónok már a modellezés területén is megjelentek. A www.modell.hu weboldalt felkeresve a multikopterek között széles választékát találhatjuk az egyszerűbb és komolyabb modelleknek.

DJI Phantom

Szerző: Rudolf Antal

Ezek közül a legismertebbek a DJI gyártó Phantom nevű quadkopter modelljei. A Phantom első változata óriási népszerűségre tett szert, könnyű és egyszerű kezelhetőségével. Míg a legtöbb távirányítású modell vezetése igényel némi gyakorlás, addig a Phantomot szinte minden előzetes gyakorlás nélkül bárki könnyedén tudja irányítani.

A Phantom irányításában segít a modellbe beépített kisméretű, de roppant összetett vezérlő elektronika, mely tartalmaz egy GPS vevőegységet, egy magasságmérőt, egy iránytűt és egy giroszkópot. Ezen rendszerek kiváló összehangolásával érték el a quadkopter könnyű irányíthatóságát.  

A modell egy 2.4Ghz-en üzemelő távirányítóval irányítható. A beépített GPS működéséhez természetesen szükséges, hogy gép érzékelje a megfelelő műholdak jeleit. Amennyiben rendelkezésre áll a GPS kapcsolat, akkor felszállás után a Phantom megjegyzi a felszállás helyét és a távirányítón egy kapcsolót átkapcsolva visszatér a kiindulási pontra. Ezt teszi egy esetleges irányítási zavar esetén is, ha megszakad a kapcsolata a távirányítóval. Amennyiben repülés közben a pilótának valami problémája adódna az irányítással, akkor csak el kell engednie a távirányító karjait és a Phantom egy helyben fog lebegni. Ezután a visszatérő kapcsoló átkapcsolásával visszatér a kiindulási pontra.

A Phantom-nak van egy Phantom-2 nevű változata, ami egy nagyobb akkut kapott. Az első változat a gyári akkuval kb. 10 percet tud repülni egy feltöltéssel, a Phantom 2-es 20-25 percet.

DJI Phantom 2

Mindkét változatra felszerelhetőek a GoPro kamerák, melyekkel kiváló fotókat és videókat készíthetünk a levegőből. Sőt a Phantom 2-nek van egy Vision nevű változata, amely gyárilag fel van szerelve egy 14 megapixeles, full HD kamerával. A kamera jelei egy Android vagy IOS rendszerű telefonnal vehetőek. A telefonon folyamatosan megjelenik a kamera képe, mozgathatjuk róla a kamerát és fotózhatunk, vagy videó felvételt készíthetünk.

A Phantom irányításában segít, hogy az alsó részét jelzőfényekkel látták el. A modell első részén lévő motorok alatt piros, a hátsó motorok alatt pedig zöld ledek vannak. Ezek segítségével még éjszaka is irányítható a készülék.

A modellekhez számos kiegészítő és bővítő egység is kapható. Olyan lehetőség is adott, hogy egy kiegészítő egység segítségével összekapcsoljuk egy Ipad-el és az azon megnyitott google térképen megadott koordinátákat végig repülje a készülék. Természetesen a modell akkujának kapacitása korlátozza a lehetőségeket.

További információkat a Modell & Hobby Kft. 1135 Budapest, Lehel utca 62 szám alatti üzletében, vagy a http:/shop.modell.hu oldalon találhatunk.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.21
Azok az autótulajdonosok, akik a novemberi kampányidőszak után, január elsejével új kötelező....
2020.02.21
Olyan esetekben alkalmaz kerékbilincset a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),....
2020.02.20
 Naponta 3700 ember halálát okozzák közúti balesetek szerte a világon, célként az áldozatok....
2020.02.20
A TOGG márka török tervezésű és gyártású elektromos luxusautói 2022-ben múlva kerülhetnek gyártásba....
2020.02.20
Irina Galchina Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.20
A Formula Renault Európa-kupában folytatja versenyzői pályafutását a 19 éves Tóth László, aki a....
2020.02.20
Az Audi a Genfi Nemzetközi Autószalonon ünnepli az új A3 Sportback világpremierjét. Ezt megelőzően....
2020.02.20
Az új BMW 330e limuzin sikeres piaci premierje után 2020 nyarán a BMW 330e Touring is megérkezik az....
2020.02.20
Rajtvonalon áll az Opel csúcsmodellje: néhány hete Brüsszelben ünnepelte világpremierjét az új Opel....
2020.02.20
Új sorozat indult az Autószektoron, ahol az autójavítással kapcsolatos szakmákat mutatjuk be, ami....