Automotive Hungary

Jövőd motorja – az Automotive Hungary 2017 kiállítás

2017.11.17.

Az idei Automotive Hungary kiállítás október 18-20. között várta látogatóit. A Hungexpón immáron az ötödik éve megrendezett esemény ismét sok érdeklődőt vonzott, számuk elérte a 10 ezret.

Fotó: automotivexpo.hu

A nemzetközi járműipari beszállítók kiállításán a magyar gyártási vonatkozású autómárkák (Audi, Mercedes, Opel, Suzuki) mellett olyan nagy cégek is képviseltették magukat például, mint a Bosch, a Continental vagy a Takata. Az egyre gyorsabban és átfogóbban fejlődő iparág meghatározó szereplői, beszállítói között fontos a jó kommunikáció, így a rendszeres értekezések és a kormány jelenléte nélkülözhetetlen az ilyen fórumokon.

A szakmai továbbképzés és a beszállítói fórum mára szokványos része az Automotive Hungary-nek, de igazság szerint bármely cég vagy egyéni látogató kedvére válogathatott a programok vagy a színes standok között, mivel a formatervezéstől a gyártásig bezárólag egytől-egyig szerepeltek érdekességek. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Hungexpo, a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE), a Magyar Járműalkatrész-gyártók országos Szövetsége (MAJOSZ) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a hagyományokhoz híven az üzlet, a tudomány és a karrier hármas egység jegyében rendezte meg a nagyszabású eseményt.

Fotó: automotivexpo.hu

Nemcsak a technikai fejlődés, a 4. ipari forradalom, hanem a trendek megváltozása is kihívások elé állítják a mobilitás szereplőit. A tavaly Magyarországon legyártott 500 ezer, belső égésű motorral szerelt autó és az ágazathoz kapcsolódó több mint 160 ezer fős munkavállalói réteg összesen 25 milliárd eurós kiviteli értéket teremtett. A jövőben törekedni kell ugyanakkor a hibrid és elektromos meghajtáshoz kapcsolódó területek további fejlesztésére, példaként a hajtásláncot vagy a gyorstöltőket hozva. Az autómárkák új célkitűzésével összhangban tehát még nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni az elektromos mobilitásra.

Fotó: automotivexpo.hu

Az Automotive Hungary 2017 keretén belül került megrendezésre a TECHTOGETHER mérnökverseny, amely egyetemi járműépítő csapatok képességeit teszi próbára, emellett bővíti tudását, valamint a különböző cégekkel való kapcsolatépítést is elősegíti. A szintén háromnapos eseményen különböző, előre kiadott vagy a helyszínen bemutatott mérnöki problémákra kellett megoldást találnia a budapesti, győri, kecskeméti és miskolci csapatoknak. A rátermettség, a prezentációs képességek vagy az egyedi ötletek és megvalósítások éppen olyan fontos szempontok voltak egy-egy különdíj elhozatalakor, mint a gyorsaság és figyelmesség.

Fotó: automotivexpo.hu

A Mercedes standján a magyar gyártmányú CLA modellek mellett egy szürke különlegesség is feltűnt. A márka dizájnfejlődésének a 125. évfordulójára elkészített Silver Arrow versenyautóba a Mercedes-Benz Advanced Design of North America lehelt életet. Részleteibe menően kidolgozott keretmese kapcsolódik az újdonsághoz, amely formájában és arányiban olyan ikonikus szereplők előtt tiszteleg, mint a MercedesW165-ös sorozat, a külső kerekű Silberpfeil versenyautó a 30-as évek végéről, vagy az Unlenhaut SLR az 50-es évekből. Emellett tovább hivatott öregbíteni napjaink kiemelkedően sikeres Formula 1-es versenygépeinek hírnevét vonalaival és színével. A Silver Arrow egyik különlegessége az átlósan kialakított, kerékagy nélküli görgősor, amely révén minden irányban manőverezhető a jármű.

Az Audinál ismét nagy hangsúlyt kapott egyebek mellett a sportosság. Győri RS modellek hívogató tekintetével találkoztak a látogatók, akik motorblokkot vagy elektromos kiviteleket is megcsodálhattak – utóbbit a töltősor mellett.

A Bosch csoport páratlanul széles termékpalettával büszkélkedhet, hiszen az autóipartól kézi szerszámokon át a több mint 70 márka biciklijeire szerelt fejlett és intelligens erőrásegítő-rendszerekig minden területen jelen van. A magyarországi 10 leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 1149 milliárd forint volt a 2016-os üzleti évben. A miskolci kéziszerszám-gyárban Ipar 4.0 rendszerű gyártás zajlik, amely lehetővé teszi a kisebb szériák hatékony előállítását. Az alkalmazottak nem monoton feladatot végeznek, hanem végigkísérik egy-egy termék teljes születését. Emellett elektromos meghajtás fejlesztőrészleg is működik a városban. Makláron és Budapesten is jelen van a vállalatcsoport, a fővárosban a Bosch – európai viszonylatban a második legnagyobb – mobilitásfejlesztő-központja található.

A ZF standján megtekinthettük azt a 8 fokozatú automata váltót, amely számos ismert márkánál szolgálatot teljesít – legyen szó Alfa Romeóról, Maseratiról, Audiról, BMW-ről. Egy hatfokozatú, manuális, VW sebességváltó metszete mellett szakszerű magyarázatot kaptunk az egység működéséről. Ugyan az előbb megemlített 8 gangos automata nem volt megbontva, egy furfangos szemüveg felhelyezésével, a virtuális valóság világában ennek a színes metszeti képét is szemügyre vehettük a standon.

A szimulációs környezet nyújtotta lehetőségekről és előnyökről a Varinex Zrt. előadásán tudhattunk meg többet. A különböző termékcsaládok (programcsaládok) révén betekintést nyerhettünk több érdekes világba is, nevezetesen a különböző igénybevételek vizsgálatába.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.06
Megérkezett a Suzuki modellfrissítésen átesett sportos kialakítású kompakt kisautója, a Swift. A....
2020.07.06
Csak ránézésre az. A motorja bizonyítottan állati! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy így meg úgy jó....
2020.07.06
Emil Sourek Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.06
Peking az önjáró autókra összpontosít, és immár az 52. fővárosi útszakaszt nyitotta meg az önvezető....
2020.07.06
Jánvári Zsolt, a Forma-1-es Williams istálló magyar rendszertechnikusa szerint kicsit mindannyian....
2020.07.06
Nagy-Britanniában négy hónapja legkisebb ütemben, de így is közel harmadával csökkent a személyautó....
2020.07.06
Máris továbbfejlesztette 2018-ban bevezetett, véletlen gyorsítást megakadályozó rendszerét a Toyota....
2020.07.06
A Pappas Auto Magyarország Kft. útját megalapítása 30. évében töretlen fejlődés kíséri. A vállalat....
2020.07.06
A Suzuki az utóbbi négy évben folyamatosan vezeti a magyar újautó eladásokat, 2019-ben a hazai....
2020.07.06
Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor....