WRC

Kalle Rovanperä egy apró lépésre a rali világbajnoki címtől

2022.10.01.

Az Új-Zélend-rali szombati napját a Toyota finn pilótája zárta az élen, akinek így jó esélye van arra, hogy vasárnap élete első világbajnoki címét is megszerezze a futamgyőzelemmel.

Tökéletesen sikerült Kalle Rovanperä 22. születésnapja szombaton: a finn versenyző az összetett negyedik helyéről az élre ugrott, több gyorsasági szakaszt megnyerve. Ha vasárnap is megtartja a vezetést, és a Power Stage-en legalább negyedikként végezve szerez bónusz pontokat, akkor a valaha volt legfiatalabb világbajnoka lesz a ralisportnak.

Rovanperä ismét megmutatta, hogy esős időben nincs ellenfele: a nap végére 29 másodperces előnyt épített ki a nyolcszoros világbajnok csapattársa, Sébastien Ogier előtt. A finn 5, a francia 10 másodperc büntetést szedett össze a nap folyamán, előbbi a hibrid rendszer, utóbbi egy késés miatt.

 

Rovanperä abban bízhat, hogy mivel a vb-címért harcoló Ott Tanak hátránya már 46 másodperc az összetettben, így ő a győzelemért folyó harcba jó eséllyel már nem tud beleszólni. A Hyundai észt versenyzője összesen 15 másodperc büntetést kapott a csapat hibája miatt (hibásan kalibrálták be a hibrid rendszerét). Délelőtt még lőtávolon belül maradt a nehezen vezethető i20-assal, de délután elvesztette a motivációját, és már nem tudta vagy nem is akarta tartani Rovanperä elképesztő tempóját.

„Nagyon trükkös nap volt, de valójában nagyon élvezetes volt az autót vezetni, és úgy gondolom, hogy jól kezeltük a körülményeket. Nagy kihívás volt, de megláttam benne a lehetőséget, és úgy gondolom, hogy elég jól megragadtuk. Elégedett voltam az autóval, és nagyon keményen nyomtam a gázt, hogy időt nyerjek. Most vezetünk, és elégedettek lehetünk a felépített időelőnnyel. Megpróbálunk úgy felkészülni a holnapra, mint bármely más napra. Nem lesz egy hosszú nap, de még négy szakasz van hátra, és ezek nehezek is lehetnek, szóval csak meg kell próbálnunk jó munkát végezni, és meglátjuk, hol végzünk a végén” – nyilatkozta óvatosan Rovanperä.

Egy perccel a dobogós helyektől áll Thierry Neuville, aki küzdelmes napon van túl. Ő is kapott időbüntetést a hibrid rendszer miatt, de neki műszaki hibával is meg kellett küzdenie, ugyanis délelőtt eltűnt a harmadik fokozat a Hyundai váltójából. Mindenesetre a negyedik helye nem forog veszélyben, mert csapattársa, az ötödik helyen álló Oliver Solberg közel 2 perccel van lemaradva a részben az autóját sújtó gyújtáskimaradás miatt.

Sok versenyző nem jutott el a célig szombaton. Elfyn Evans egy gyors jobbkanyarban megpördült, és odaütötte a Toyotát a partoldalnak, amely jelentős pusztítást végzett az autón. Bár némi hűtőszereléssel eljutott a nap közepi szervizig, az FIA ellenőrei nem engedték, hogy folytassa, mert megsérült a Yaris bukócsöve. Még nála is sokkal nagyobbat esett Gus Greensmith egy tempós balkanyarban, ahol a Ford Puma alulkormányzottan viselkedett, és becsúszott az árokba. Az autó többször pörgött a levegőben landolás előtt, és annyira megsérült, hogy fel sem merült a folytatás lehetősége, még vasárnap sem. Szintén kiesett Kacuta Takamoto, a japán az utolsó előtti szakaszon csúszott be az árokba egy balkanyarban. Ezzel jó eséllyel megszakad az a remek sorozata, hogy idén minden versenyen pontszerző helyen végzett.

Vasárnap más csak négy szakasz és összesen 31 km vár a mezőnyre, és végre kiderül, hogy lesz-e új világbajnoka a sportnak.

Az állás szombat este:

1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h28m26.3s

2 Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +29.0s

3 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +46.4s

4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m41.4s

5 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3m34.9s

6 Hayden Paddon/John Kennard (Hyundai i20 N Rally2) +8m51.0s

7 Lorenzo Bertelli/Lorenzo Granai (Ford Puma Rally1 HYBRID) +9m18.3s

8 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +10m55.7s

9 Shane van Gisbergen/Glen Weston (Škoda Fabia Rally2 evo) +12m00.4s

10 Harry Bates/John McCarthy (Škoda Fabia Rally2 evo) +15m23.7s

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....
2022.11.27
Az ünnepi, illetve síszezon közeledtével egyre többen kelnek útra a környező vagy akár távolabbi....
2022.11.27
Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest....