közlekedésbiztonság

Készül az új KRESZ

2024.06.21.

Ha minden a kormányzat menetrendje szerint alakul, akkor a megújított KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) jövő év márciusában kerülhet a kormány elé, és ezután, ha majd az Országgyűlés törvényerőre emeli, az jó esetben 2025-2026 táján léphet életbe – hangzott el azon a múlt csütörtöki háttér-tájékoztatón, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szervezett a szaksajtó számára.

Szerző: Heimer György

A jelenleg hatályban lévő KRESZ már vagy ötven éve változatlan, jóllehet szabályait több ponton frissítették. Mint ahogy Kerékgyártó János, a tárca illetékes államtitkár-helyettese hangsúlyozta: a KRESZ-ben is korszakváltásra, olyan jogszabálycsomagra van szükség, amely figyelembe veszi, tükrözi a társadalomban, az infrastruktúrában és a jármű-technikában végbement fejleményeket.

Fotó: BD Autósiskola

Az ÉKM égisze alatt már javában folyik a (műhely)munka a szakmai társintézmények és a közlekedési ágazat szaktekintélyeinek vezetésével, iránymutatásával. Ennek során eddig számos közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával felmérték a közúti közlekedésben résztvevők elvárásait, összegyűjtötték a javaslatokat és azonosították a felülvizsgálat szempontrendszerének alapját képező problémaköröket.

A megújításokon öt munkacsoport munkálkodik, így a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokon túl a humán tényezőt, a szankciórendszert, infrastruktúrát a jármű-műszaki feltételrendszert érintő jogszabályok felülvizsgálatát végzik. A szerteágazó szempontok összehangolása közepette jelenleg ott tartanak, hogy a szakemberek olyan elvi megállapításokat is megfogalmaztak, amelyek az új KRESZ paragrafusainak alapjául szolgálnak. Ilyen például a fenntarthatóság elve, amely teljesen újszerű, azt jelenti, aki a közúti közlekedésben részt vesz, minden esetben úgy kell eljárnia, hogy kerülje a szükséges mértéket meghaladó szennyezést. Számos országban már tiltják, hogy a bevásárló központok parkolójában a vezető folyamatosan járassa autójának motorját a hűtés-fűtés miatt, vagy, hogy lakóövezetben ivóvízzel mossa kocsiját.

A közlekedési alapelveket magyarázó háttérbeszélgetés során számtalan konkrét szabály tervezete is felmerült. Így többi között a szankciórendszer újraszabályozásának kérdésköre. Az előadók azt is elmondták, ha majd életbe lép az új KRESZ, nem tervezik, hogy a vezetői jogosítványokkal rendelkezők újból vizsgát tegyenek, de azt elvárják, hogy minden közlekedésben résztvevő pontos ismereteket szerezzen az új szabályokról.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....