autótechnika

Kétmotoros csodagépek

2022.04.05.

A Lotus legenda Colin Chapman a tömegcsökkentésre szavazott, de jó néhány konstruktőr inkább nagyobb lökettérfogattal és több hengerrel növelte a teljesítményt, de volt, aki két motort épített az autóba.

Inkább színes és érdekes, mint népes a kétmotoros autók krónikája. Igaz, olyan legendával indul, mint az Alfa Romeo, mely elsőként épített nevében is Bimotor gépet. A sztori pikantériája, hogy ez volt a Scuderia Ferrari első műve, méghozzá 1935-ben.

Az olaszok nemzeti ügynek tekintették a németek legyőzését, ami nagy kihívás volt, hiszen az Auto Union és Mercedes könnyű versenyautóit akkoriban kompresszoros motorok hajtották, méghozzá eredményesen.

Tankból is kettő

A Scuderia megépítette a kétmotoros Bimotorét: első lépcsőben az 1934-es Typo B motorblokkjának furatát növelték 68-ról 71 milliméterre, a lökethossz maradt 100 mm és nem változott a 7:1-es sűrítési arány sem.

Az egyik motort szokott helyére, az orrba építettek, a másikat a vezető mögé, a hátsó tengely fölé, emiatt a benzintankot át kellett helyezni: a két üzemanyagtároló az autó két oldalán kapott helyet. Így építik napjaink Forma 1-es autóit is.

Duplán erősebb?

A hosszában beépített soros 8 hengeres, dupla vezértengelyes, 3165 köbcentis, kompresszoros könnyűfém blokkos motor teljesítménye 270 lóerő volt 5400-as percenkénti fordulatnál.

A két motor nyomatékát a kéttárcsás száraz tengelykapcsolón és középre épített három fokozatú sebességváltón át a közös osztómű két ferde kardántengellyel továbbította a hátsó kerekekhez. Az ágaskodó paripát elsőként viselő Alfa Romeo Bimotore hossza 4,2 métere, szélessége 1,5 métere, tengelytávja 2,8 méter.

Rekorder darab

Tazio Nuvolari a kétmotoros erőgéppel 321,5 km/h sebességet ért el a lezárt Firenze-Mare autópályán, majd 364 km/h sebességrekordot is felállítottak egy kilométeres távon.

Összesen két Bimotore készült, az egyik megsemmisült. Az Arese-i Museo Storico Alfa Romeo kollekcióban látható darab egy újragyártott, a másik és majdnem teljesen eredeti egy angol gyűjtő tulajdonában van, ő időnként meghajtja a Goodwood-i Sebességfesztiválon.

Nem jött be

A két Bimotore első versenyén Tazio Nuvolari és Louis Chiron negyedik és ötödik helyezést ért el Tripoliban. Néhány héttel később a berlini Avus pályán a francia pilóta második lett az Alfával, a Mercedesszel versenyző Luigi Fagioli mögött, miközben megelőzte az Auto Uniont vezető Achille Varzit.

Tartósan az Alfa nem tudta megverni a német kocsikat, mert hiába volt a 150-200 lóerőnyi többlete, a szárazon 1030 kg tömegű Bimotore zabálta a benzint és az abroncsokat, ezért a márka hamarosan 8 és 12 hengeres motorral építette autóit.

Sivatagi CV

Expedíciós célokra építette a Citroën 1954-ben a 2CV Sahara modellt, melyet két léghűtéses boxermotor hajtott. A korai változat még a 375 köbcentiseket, az 1960-os már 425 köbcentiseket kapott. Normál üzemmódban az alapváltozathoz hasonlóan csak az orrmotor hajtotta a kormányzott első kereket, míg szükség esetén, nehéz terepen a farmotor a hátsókat hajtotta, így 4x-4-esként működött a Kacsa, mely 2x24 lóerőnyi teljesítményével 105 km/órás tempóra volt képes.

Eredeti helyéről a benzintank az első ülés alá, a pótkerék az első motorháztetőre került.

A Sahara kétszer annyiba került, mint az alapváltozat, emiatt 1966-ig mindössze 693 darabot gyártottak belőle. A megmaradt alkatrészekből 1970-ben összeraktak egy múzeumi példányt.

2005-ben egy átalakított 2CV Bi-Bip Kacsával a Cyrill Ribas-George Marques páros teljesítette a Párizs-Dakar versenyt, szerelőjük, Christian Roux bukócsövet, elektromos ventilátoros olajhűtőket és tűzoltórendszert épített a Kacsába.

Követők

Később is akadtak megszállottak: 1959-ben egy Saab 93- orrába építettek kettő háromhengeres 750 köbcentis autót: a 1,5 literesre növelt Monster teljesítménye 100 lóerőre nőtt, orrának túlsúlyosságát műanyag motorháztetővel próbálták csökkenteni, de az autó így is instabil volt és nem váltotta be a reményeket, mert hetven fölött veszélyesen imbolygott.

Gyári kísérletként készült két darab kétmotoros Mini Moke, dupla dízeles Peugeot Hoggar tanulmánymodell, két V8-assal szerelt Jeep Hurricane és dupla erőforrású MTM Audi TT.

Izgalmas gyári termék volt 1998-ban a Mika Hakkinennek és David Coulthardtnak spécizett Mercedes A, mely 250 lóerős twin motorjával 5,7 másodperc alatt gyorsult százra.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.30
Az új, villamosított GSe modellekkel minden eddiginél egyszerűbben összehozható a....
2023.03.30
Lena Wurzenberger, a "Bild" egykori riportere és Julian Nagelsmann ex-Bayern-edző barátnője április....
2023.03.30
A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel....
2023.03.30
Nézze meg a videót! ..
2023.03.30
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett kísérletének....
2023.03.30
Toyota a ’Mobilitást mindenkinek’ stratégia soron következő lépéseként bemutatta Japánban a C+walk....
2023.03.30
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a győri Széchenyi István Egyetemen az ország egyik....
2023.03.30
Lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalát Lajosmizsénél, ahol két kamion és egy....
2023.03.30
A BMW M GmbH új karosszéria-kialakítással bővítette portfólióját a prémium középkategóriában. Az....
2023.03.30
Andrew Morant akkor fogták el a rendőrök, miután nem sikerült eltulajdonítania egy autót - írja az ....