Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Kezdődik az iskola! Biztonságos közlekedés az új tanévben

2023.08.27.

Szeptemberben nagyot változik a közlekedés az iskolakezdés miatt, amire mindenkinek fel kell készülnie. Íme a legfontosabb tudnivalók Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában. 

Szeptember 1-jén elkezdődik az új iskolai tanév, ami mozgalmas időszak mind a gyerekek, mind a szülők számára. Már csak pár nap van hátra a vakációból, hogy a diákok újra találkozzanak a rég nem látott osztálytársaikkal, tanáraikkal. A sok izgalom mellett azonban oda kell figyelni a biztonságos közlekedésre is. Tanévkezdéskor nagyot változik a forgalom, és a nyár után kell egy kis idő ahhoz, hogy mindenki visszarázódjon a megszokott hétköznapokba. Erre érdemes már időben felkészülni, nemcsak a szülőknek és a gyerekeknek, hanem az autóvezetőnek is. 

Óvatosan az autóval!

Ahogy elkezdődik az iskola, megváltozik a közlekedés: hirtelen sokkal több autó lesz az utakon, de jóval több kerékpáros, rolleres és gyalogos fiatal is, zsúfoltabbak lesznek a tömegközlekedési járatok. A gyerekek ilyenkor fejben még félig „vakációs üzemmódban” vannak, ezért szeleburdi módon, meggondolatlanul közlekedhetnek, figyelmük elkalandozhat, amire számítaniuk kell a járművezetőknek. 

Szeptember elején rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést az iskolák környékén

Az autósok az iskolák, óvodák és bölcsődék környékén fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek, de legyenek óvatosak a gyalogátkelőknél, kereszteződéseknél és megállók környékén is. Számoljanak azzal, hogy sok kisiskolás is feltűnik a közlekedők között, akik még nem ismerik a szabályokat. 

Anytaxi helyett…

Ha tehetjük, ne autóval hordjuk a gyereket az iskolába. Ha van lehetőség kerékpárral, rollerrel, gyalog vagy tömegközlekedéssel eljutni a suliba, akkor válasszunk mást a kocsi helyett. Nemcsak környezettudatosabb, de a gyerek a közös utakon megtanulja a biztonságos közlekedés alapjait – és nem sokkal felszabadítóbb dolog bringázni, mint az autóba csücsülni? 

Iskolakezdéskor hirtelen megváltozik a forgalom

Ha mégis autóval visszük suliba a gyereket, akkor a szabályok mellett legyünk tekintettel másokra is, amikor parkolunk! Nem túl szép dolog kitenni a vészvillogót az iskola bejáratánál, amíg bekísérjük a gyereket, közben meg mögöttünk feltorlódnak az autók. 

Készítsük fel a gyereket!

Még van pár nap arra, hogy megbeszéljük a gyerekkel az iskolába való eljutást, illetve a legfontosabb tudnivalókat. Lehet, hogy már egyedül jár suliba, de nem árt átismételni a szabályokat, felhívni a figyelmét a veszélyesebb kereszteződésekre, átkelőkre, és általában beszélgetni vele a körültekintő, biztonságos közlekedésről. Nem számít, hogy gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel jár iskolába, ezek a tanácsok segítenek elkerülni a baleseteket: 

  • Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! Egy-két perc igazán nem számít, ám ha a forgalmas út helyett nyugodtabb utcákon keresztül jut el az iskolába, az nemcsak biztonságosabb, hanem valószínűleg a hangulata szempontjából is sokkal kedvezőbb, jobban indul a nap. 
  • Ne rohanj! A nagy sietség és kapkodás semmi jóra nem vezet. Otthon maradhat egy fontos tanszer vagy a tízórai, a közlekedésben pedig figyelemzavart okozhat a rohanás, ezért balesetveszélyes. Úgy induljatok útnak az iskolába – vagy úgy induljon el egyedül a gyerek – hogy nyugodtan, sietség nélkül időben beérjen az iskolába. Ha pedig van időtők, és együtt mentek, beszélgetni is lesz lehetőség, nem csak a stresszes és ideges rohanás marad. Tanév első napjaiban különösen fontos, hogy számoljunk tartalék idővel, hiszen a szeptemberi megnövekedett forgalom miatt nem könnyű megbecsülni, mennyi idő lesz eljutni az iskolába.  
  • Gyakoroljuk a gyerekkel a közlekedést! Akár elsős, akár hamarosan egyedül fog iskolába járni, nagyon fontos együtt gyakorolni a biztonságos közlekedést. A legfontosabb, hogy mindig mutass példát! Ha átszaladsz a piros lámpán, akkor a gyerek sem fogja komolyan venni, amikor arról okítod, hogy csak a zöld jelzésen kelhet át az úttesten. Gyakoroljátok az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben, beszéljétek meg a szabályokat, a jelzőtáblákat és a praktikus, gyakorlati tudnivalókat, amelyek a mindennapi közlekedésben hasznosak, valamint a veszélyes közlekedési helyzeteket, amelyekre oda kell figyelni. Akár már az óvodásokkal, kisiskolásokkal is gyakorolhatunk – hiszen előbb-utóbb mindegyikük egyedül fog közlekedni –, csak az a fontos, hogy az életkoruknak megfelelő szinten mondjuk el az ismereteket. 
  • Az utóbbi években egyre nagyobb probléma, hogy a tinédzserek „zombiként” közlekednek, vagyis lehajtott fejjel bámulják a telefonjukat, miközben gyalogolnak. Sajnos eközben gyakran észre sem veszik, mit történik körülöttük, ezért előfordulhat, hogy óvatlanul lelépnek az úttestre. A másik probléma a fülhallgató, amelyben túl hangosan szól a zene, és emiatt nem veszik észre a környezeti hangjait, zajait, ami miatt akár baleset is történhet. Kérdd meg, hogy menet közben ne mobilozzon, és olyan hangerővel hallgasson zenét, hogy a külvilágot is hallja. 

Ahogy a korábbi években, úgy idén is szeptember első napjaiban rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést több ezer közoktatási intézmény környékén, hogy biztonságos legyen a tanévkezdés.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....