Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Kezdődik az iskola: közlekedési tanácsok a tanévkezdésre

2021.08.29.

Iskolakezdéskor megélénkül a forgalom, mindenki ideges és rengeteg gyerek jelenik meg az utakon. Közlekedési tanácsok a tanévkezdésre Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában.

Már csak pár nap van hátra a nyári vakációból, és jövő szerdán, szeptember 1-jén elkezdődik az iskola. Ilyenkor megnövekedett forgalomra számíthatunk az egész városban, az iskolák környékén pedig különösen. A tanévkezdés egyszerre izgalmas és sok veszélyt magában rejtő időszak, amely fokozott baleseti kockázattal jár. 

Fokozott figyelem és óvatosság

Tanévkezdéskor sok iskola környékén rendőrök és polgárőrök ügyelnek a gyerekek biztonságára, de az alábbi jó tanácsokat ettől függetlenül minden közlekedőnek érdemes megfogadnia. 

Az iskolák környékén nagyon óvatosan közlekedjünk (Fotó: Police.hu)

A gyerekek szinte egyik napról a másikra jelennek meg tömegesen a közúti közlekedésben, az iskolák közelében pedig rengeteg az izgatott diák, akikben még élénken él a nyári, felszabadult állapot, és emiatt gyakran figyelmetlenek. Ilyenkor minden járművezetőnek számolnia kell azzal, hogy könnyen találkozhat olyan gyerekkel, aki körülnézés lép le az úttestre. Ezért fokozott óvatossággal közelítsük meg az iskolák környékét – ahol az elmúlt hónapokban nem lehetett sok gyerekkel találkozni–, a gyalogátkelőket, a kereszteződéseket és a megállók környékét. 

Készítsük fel a gyereket a közlekedésre

Természetesen a gyereket is fel kell készíteni a biztonságos közlekedésre, főleg, ha már egyedül jár iskolába. Legyünk biztosak abban, hogy ismeri és minden körülmények között betartja a szabályokat. Vegyük át újra, miért veszélyes körültekintés nélkül vagy egy busz takarásából lelépni az útra, magyarázzuk el nekik az elsőbbségadás fontosságát, valamint a gyalogátkelőhelyek használatát. 

  • Beszéljük meg vele az útvonalat, vegyük át, hol vannak veszélyes kereszteződések, forgalmas helyek, nagy tömeg. A tanév kezdetén érdemes párszor elkísérni a suliba, akkor is, ha korábban egyedül járt iskolába. 
  • Induljuk időben, és számoljunk azzal, hogy a tanév első napjaiban megnövekedett forgalom miatt elég nehéz megbecsülni, mennyi idő alatt ér be az iskolába. 
  • Figyelmeztessük arra, hogy kerékpáron és rolleren ne hallgasson zenét, és gyalog is csak olyan hangerővel, hogy észlelje a környezeti zajokat, hangokat. Zebrán áthaladva pedig ne használjon mobiltelefont.
  • Ha biciklivel vagy rollerrel jár iskolába, feltétlenül vegyen fel sisakot, és lakatolja le a kétkerekűjét. 
  • Ősszel gyorsan rövidülnek a nappalok, így bármilyen közlekedési eszközt is választunk, ügyeljünk a láthatóságra. Tegyünk a táskájára vagy a ruhájára fényvisszaverő csíkot vagy más fényvisszaverő kiegészítőt. Bringa vagy roller esetén legyen nála lámpa. 
  • Készítsük fel arra, hogy mit tegyen, ha kimarad egy járat, illetve útlezárás esetén milyen alternatív útvonalakon juthat haza. Beszéljük meg azt is, mit csináljon, ha bajba kerül vagy segítségre szorul. 

Ne felejtsük el azt sem: ha azt szeretnénk, hogy a gyerek biztonságosan és szabályosan közlekedjen, nekünk, szülőknek is példát kell mutatnunk. Emellett legyünk türelmesek és előzékenyek, ami talán a legnehezebb feladat, főleg a tanév első napjaiban. 

A legtöbben gyalog mennek suliba

A legtöbb gyerek gyalog jár iskolába, a szülők 35 százaléka válaszolt úgy, hogy van olyan tanuló a családban, aki így indul tanulni reggelente – derült ki az OMV reprezentatív felméréséből. A válaszadók 29 százalék tömegközlekedéssel, 23 százaléka autóval viszi gyermekét iskolába, 12 százalék pedig kerékpárt használ. A többiek rollerrel, gördeszkával, görkorcsolyával vagy akár robogóval jutnak el a suliba. 

A legtöbb gyerek gyalog jár iskolába

A gyalogos iskolába járás a vidéki nagy- és kisebb városokban jellemző igazán, minden második családban van erre példa. A tömegközlekedés aránya a fővárosban és a vidéki kisebb településeken kiemelkedő, előbbi esetben a válaszadók 52 százaléka, utóbbiban 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy buszozik, villamosozik.  Azoknak a gyerekek aránya, akiket autóval visznek iskolába, Budapesten és a megyei jogú városokban a legmagasabb (30, illetve 31 százalék).

A legtöbb gyerek (28 százalék) 3-5 kilométert utazik az iskolába és haza. Három kilométernél közelebb lakik a sulihoz a diákok közel harmada, ugyanakkor 23 százaléknak naponta több mit 10 kilométert kell megtennie. Az autóval utazó tanulók csaknem fele (44 százalék) 5-15 perc alatt eljut az iskolába, 16 százalék pedig kevesebb mint 5 percet utazik. A gyerekek 2 százalékát viszont naponta egy óránál is hosszabban fuvarozzák a szüleik.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.16
Minden idők legsikeresebb ralipilótája a Peugeot gazdag történelmének igazi gyöngyszemével vett....
2021.10.16
A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót....
2021.10.16
„Továbbra is azt mondjuk, az uniós klímacélokat úgy kell meghatározni, hogy azok ne sértsék....
2021.10.16
Négy autonóm Honda 25900 kilométert tett meg Németország útjain, a kocsik a Legend prémium szedán....
2021.10.16
Folytatódik az új hídsaruk beépítése a Deák Ferenc (hárosi) Duna-híd M1-es autópálya felé vezető....
2021.10.16
A tükörsima aszfaltutakon zajló Katalán-rali első napját a Hyundai belga pilótája nyerte, de az....
2021.10.16
A hírek szerint a manapság új autókban szinte elengedhetetlen és igen népszerű Apple Car Play....
2021.10.16
Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba....
2021.10.15
Nem Tennessee Williams színművéről van szó, hanem egy vágykeltő villanyautóról, amely irányt mutat....
2021.10.15
A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió....