Gondolatjel

Kíberkednél?

2024.05.10.

Bizonyos szabálysértések a közösségnek, azaz nekünk magunknak ártanak: szabálytalanul parkoló kocsi akadályozhatja a forgalmat, a zebrába belerohanó autós életeket veszélyeztet. Egyéni lelkiismereti kérdés, hogy szemet hunyunk ilyesféle deviáns magatartás fölött, vagy aktívan teszünk ellene? 

 

Van már szervezett példa az utóbbira, többek között az egyik autós honlap is beszámolt, hogy a 180 ezres lakosságú svédországi Uppsalában a járókelők feljelenthetik a tilosban parkoló autókat. Persze erre bárhol, nálunk is van lehetőség, akárki lefotózhat egy rossz helyen álló autót, és bemehet a rendőrségre feljelentést tenni. Ki vállalná ezt a macerát? Senki! 

A svédek nagyon leegyszerűsítették az eljárást: egyszerűen le kell tölteni és használni a Scout Park alkalmazást. Az app megnyitása után le lehet fotózni a tilosban álló járgányt, természetesen látszani kell a képen a rendszámtáblának. A pontos helyadatokat az alkalmazás társítja a képhez, majd automatikusan elküldi a parkolási társasághoz, az uppsalai Parkiashoz, amelynek ellenőre tüstént kiszáll a helyszínre, megbüntetni a renitens sofőrt. Ezt a rendszert 16 év feletti, svéd állampolgárok használhatják, és ha jogos a bejelentés, akkor a feljelentő száz koronát, azaz körülbelül 3400 forintot kap, azonnali átutalással. Természetesen alapfeltétel, hogy ne lehessen visszakeresni a bejelentő személyt, nehogy nemtelen bosszú érje. 

Eltűnődtem ezen a kezdeményezésen, gondolkozzunk el együtt rajta! A feljelentgetés rossz emlékeket ébreszthet, nyilas és kommunista vészkorszakokban mekkora hatalmat adott a házmestereknek a lakók fölött – életeket lehetett vele tönkretenni, elvenni… A kíber, azaz rendőr, nyomozó, zsaru, hekus nem éppen rokonszenves figurának számít a közmegítélésben. Már a suliban utálják az árulkodó Júdást! 

A Scout Park applikációjának igazgatója, Erik Englund közölte, hogy nem elsősorban a parkolási rendellenességek felszámolásának szándéka áll a rendszer bevetése mögött, hanem, hogy emberek kereshessenek némi pénzt. Előbb Svédországban terjeszkednének, majd más európai országban is meghonosítanák eljárásukat.

Ha nálunk vezetnék be, sok kispénzű nyugdíjas, diák ugrana rá a lehetőségre. Akármit is mondott Englund, a rendszer elterjesztése nagymértékben növelhetné a parkolási rendet – már jelenleg is számíthat „Mikuláscsomagra” a közterület-őröktől, aki rossz helyen hagyta kocsiját. De ha szinte biztosan lebukik, kétszer is meggondolná, hogy menjen-e még egy kört a háztömb körül. 

Az ötletet tovább is lehet fejleszteni. Korántsem a tilosban parkolás a legnagyobb gond az autóközlekedésben. Az utóbbi időben felhívta a figyelmet a rendőrség, hogy elszaporodtak a zebrán gázolások. Ennél csúfabb és egyben könnyebben elkerülhető bűnt alig követhet el egy sofőr. Iskolák közelében, reggel szórványosan kiállítanak a zebrához egy segítő személyt, de nem lehet mindig, mindenütt őrt vagy rendőrt állítani gyalogátkelőknél. Ha egy bácsi, néni, vagy éppen ráérő egyetemista lecövekelne egy zebránál, és minden kocsit lefotózna, levideózna, amelyik nem állt meg, amíg a gyalogos biztonságba jutott. Ezzel effektíve emberéleteket lehetne megmenteni. Amennyiben köztudottá válik, hogy amatőr, önkéntes biztonsági őr lehet bármelyik zebránál, vélhetően jobban tisztelnék a feltűnő burkolati jeleket és a rajtuk lépegető embereket a gépkocsivezetők. 

Másutt is lenne létjogosultsága a lakossági figyelemnek. Például a budapesti Városliget a sétálók, kisgyerekesek, biciklizők, görkorisok, kutyások paradicsoma. Éppen ezért tiltották ki onnan a gépjárműveket, és hogy ezt könnyebben lehessen betartani, megvalósult a Múzeum mélygarázs a Dózsa György útnál. Mégis akadnak átrobogó kocsik, és ha egy ilyet lefotózna valaki, és egy ügyes app rögtön továbbítaná illetékes helyre, ott azonnal látnák, hogy legális (némelyiknek lehet behajtási engedélye) vagy illegális volt a furikázás. Automatikusan mehetne ki járandósága a fotósnak, és ha szabályt sértett az autós, nem kerülhetné el a bírságot.

Kiterjeszthetnénk spekulációnkat az autók fedélzeti kamerájára is. Ezek a kocsik állandó online kapcsolatban vannak, csak egy rendszert, appot kellene kifejleszteni és bevezetni, hogy minden ijesztő, közveszélyes előzés, tolakodás, büntetőfékezés, piroson áthajtás elnyerje méltó retorzióját, illetve a kamerás kocsi tulajdonosa kapna valamennyi pénzjutalmat, az elküldő gomb megnyomásáért. 

Alapkérdés, hogy kiknek drukkolunk, némi cinkos bajtársiasságot érezve a szabálysértők, veszélyeztetők iránt, vagy pedig az élet, egészség és a balesetmentes közlekedés előmozdítója akarunk lenni? Van némi visszatartó hatása a rendőrség civilautós kamerázásának, de mennyivel hatásosabb, hatékonyabb lehetne, ha emberek, gépkocsik ezrei őriznék a szabályos közlekedést. A cinkosok nem jelentenének fel senkit, de rendes emberek annál inkább! Egyáltalán szeretnénk ennyire rendezett világban élni, vagy inkább kitartanánk némiképp vadnyugati viszonyink mellett? Akarnánk, hogy hazánkban is bevezessék a Scout Park alkalmazást? Lehet jó értelemet is tulajdonítani a kíber szónak. Mindenki gondolkozzon el ezen, alakítsa ki saját álláspontját, beszélgessen másokkal, hasson a jónak tartott irányban!   

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..