kínai autó

Kiesett az akksija, de még picit gurult tovább

2023.07.12.

Menet közben kiesett egy kínai elektromos autó akkumulátora egy forgalmas úton, de a jármű még körülbelül húsz métert gurult tovább.

Az eset a kínai Szecsuán tartománybeli, húszmiliós Csengtu város egyik körgyűrűjén történt egy Cao Cao 60 típusú, tisztán elektromos hajtású, cserélhető akkumulátorral ellátott gépkocsival. A kínai videomegosztó felületekre felkerült felvételen látható a forgalmas körgyűrűn álló fehér elektromos autó, mögötte pedig körülbelül húsz méterrel a földön heverő nagyfeszültségű akkumulátor. Az autó a jelek szerint tovább gurult megállásig, energiatárolója nélkül.

Egyéb kár vagy tűz nem keletkezett, de az eset annál pikánsabb, mert a Cao Cao 60-as egy vadonatúj márka, alig három hónapja, márciusban debütált a Volvót és Polestárt is birtokló Geely autóipari óriás gondozásában.

Az eset ráadásul pont rímel a Geely akkumulátorcsere-üzletágának szlogenjére, amely az "autó és az elektromosság szétválasztását" hirdeti.

Egy ilyen incidens azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy csorba esik az autógyár vagy a csererendszer tekintélyén. Számos példát lehet felhozni más autógyártók „szaftos” hibáira, amelyeket rendszerint gyorsan ki szoktak küszöbölni a járműgyártók.  Emlékezetes például Tesla Model Y év eleji esete, amikor levált egy szinte új autó kormánykereke.

A Cao Cao 60-as március 30-án mutatkozott be a nagyközönség előtt, elsőként ilyen márkanéven. Az autót a fuvarmegosztó és taxis üzletágnak szánta a Geely. A CarNewsChina autós portál beszámolója szerint az elektromos autó hatótávja 415 kilométer, élettartama pedig 600 ezer kilométer, és 119 800 jüanba, azaz kb. hatmillió forintba kerül. Kizárólag üzleti ügyfelek számára elérhető, a nagyközönség nem vásárolhatja meg.

Az autó cserélhető akkumulátorral van ellátva, a járműgyártó szerint a csere hatvan másodpercet vesz igényben. Ezt sok autópiaci szakértő túl merész kijelentésként fogadta, tekintettel arra, hogy még a legújabb, harmadik generációs Nio akkumulátorcseréjének részideje is körülbelül három perc.  A szecsuáni eset azonban talán némi bizonyítékkal szolgál arra, hogy a Geely feltehetően mégsem túloz, már ami az akksi villámgyors kivételét illeti.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
Először repítette magasba Hexa nevű lebegő járművét Tokióban a SusHi Tech Tokyo startup cég a világ....
2024.05.19
A korábbi keretet csaknem a duplájára emelve több mint 10 milliárd forintot biztosít a kormány a....
2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....