hibrid

Kipróbáltuk a Suzuki hibrid kombiját

2021.03.01.

Ismét van kombija a Suzukinak! Igaz, valójában ez egy Toyota Corolla Touring Sports. Suzuki emblémával, Suzuki szervizzel, suzukis garanciával, hibrid Toyota hajtáslánccal és a Toyotánál kedvezőbb áron.

 

A Suzuki rendhagyó tesztvezetésen mutatta be új, stílusos és sokoldalú kombiját, a Swace-t, amely sportos megjelenést, praktikus utas- és poggyászteret, valamint fejlett hibrid rendszert kínál. A járványhelyzetre való tekintettel az autó házhoz jött, az ismertetőt pedig az autóban tartotta meg Hársfalvi János, a Suzuki marketingvezetője - miközben vezettem.

A Swace a második modell, melyet a Toyota és a Suzuki közötti együttműködés keretében kap meg a Toyotától a Suzuki, az első az Across szabadidő-autó, a konnektoros RAV4 párja. A Swace értékesítése tavaly télen kezdődött Európában, a modell februártól már nálunk is kapható. A Suzuki Swace hossza 4655 milliméter, szélessége 1790 milliméter, magassága 1460 milliméter, tengelytávolsága pontosan 2,7 méter. Legkisebb fordulókörének sugara 5,2 méter, szabad hasmagassága 135 milliméter.

Hogy néz ki?

Az alacsony tömegközépponttal tervezett Swace széles kialakítását erőteljesen hangsúlyozza hátrafele ívelő vonalvezetése, amelyet az egyedi tervezésű bi-LED fényszórók és a nagy, méhsejtmintás hűtőrács tesz még vonzóvá. Utasterének tervezésekor a kényelem és a praktikum volt a fő szempont. A tágasság érzetét a széles műszerfal erősíti, amelyet egybefüggő vízszintes elemekkel díszítettek. Az ülések párnázása puha, a kárpit a Suzuki sajátja, azt nem a Toyotától kölcsönözte, a műszerfalon és a középkonzolon ezüst és króm díszítéseket találunk. A kilenc hüvelykes érintőképernyő képes az Apple CarPlay, az Android Auto és a MirrorLink rendszereit kivetíteni, ami jól jön, ha épp az autóban nincs navigáció, a tesztautóból ezt az extrát ki is hagyták. A konzol aljában vezeték nélküli töltőpad áll rendelkezésre az okostelefonok töltéséhez, valamint két USB-csatlakozó és egy AUX-bemenet érhető el a vezető- és az anyósülésen utazók számára.

Az utastér sokoldalú és kényelmes mind a vezető, mind az utasok száméra. Az első és a hátsó ülések közötti bőséges, 928 milliméteres távolság az egyik legjobb a kategóriájában.

Az 596 literes csomagtér bőséges (pár literrel többet is ad, mint a Toyota, mert az hátul hordozza a 12 voltos akksiját), az ülések ledöntésével 1606 literrel gazdálkodhatunk (VDA-módszerrel mérve 1232 literrel). A sokoldalúbb felhasználás érdekében a csomagtértálcát alacsonyabb helyzetbe lehet helyezni a magasabb tárgyak szállításához. Nedves vagy szennyezett tárgyakat is cipelhetünk vele, a szőnyeg hátoldalát műanyag burkolattal vonták be a könnyű tisztíthatóság érdekében.

Hogy megy?

A Swace hibrid rendszere (ami a Prius IV-ben mutatkozott be ebben a formájában) ötvözi a 72 lóerős (53 kW, 163 Nm) villanymotort (ezt egészíti ki egy másik, amely a generátor és indítómotor szerepét tölti be) egy 98 lovas (72 kW) és 142 newtonméter nyomatékú, 1,8 literes Atkinson-ciklusú, szívócső-befecskendezős benzinmotorral, amelyet kizárólag hibrid rendszerhez (összesített teljesítménye 122 lóerő) terveztek. Elektromos üzemmódban a járművet kizárólag a 0,75 kWh kapacitású (3,6 Ah, 207 V névleges feszültséggel) akkumulátorból nyert energia hajtja néhány kilométeren át. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 11,1 másodperc alatt gyorsul fel a Suzuki Swace, végsebessége 180 kilométer/óra. A fogyasztást a rövid túra alatt nem tudtuk mérni, a fedélzeti számítógép 5,5 liter/100 kilométer átlagot mutatott, ami reális télies körülmények között két-három személlyel, főleg városban használva.

A cikk folytatása a www.jarmuipar.hu szakmai portálon olvasható.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....
2021.04.15
Az ipar számos területén a valóság digitális leképezésével, az úgynevezett digitális ikrekkel....
2021.04.15
A 37-es számú főúton Bodrogolaszi térségében az 59. kilométerszelvényben történt baleset miatt a....
2021.04.15
A ceglédi nyomozók elfogták azt a két férfit, akik a gyanú szerint elloptak egy magára hagyott....
2021.04.15
2023-tól a General Motors Cruise cég robot taxijai Dubaj utcáin lesznek – írja az automobilwoche.de....
2021.04.15
A járványhelyzet ellenére is minden idők egyik legnagyobb szabású járműberuházására készül a....
2021.04.15
2021 első negyedévében is megőrizte a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon tavaly....
2021.04.15
A Magna és a REE együtt építenek elektromos autókat – írja az automobilwoche.de   ..
2021.04.14
Kigyulladt egy autó Karcagon, nem sokkal éjfél előtt - írta a Katasztrófavédelem. A tűzoltókat a....
2021.04.14
Amint felharsan a kettős megfúvású turbóval lélegeztetett sorhatos, érezzük és tudjuk, hogy a....