Autós Nagykoalíció

Knezsik István, az ANK elnöke a Rádió 7 vendége volt

2022.10.17.

Az Autós Nagykoalíció (ANK) támogatja az Autószerelők Országos Egyesületének országos tanulmányi versenyét, amelynek célja, hogy minél több fiatal megszeresse az autószerelő szakmát – mondta el a Rádió 7-nek adott interjújában Knezsik István, az ANK elnöke.

Az elnök úgy fogalmazott, elrepült mellettünk az idő az elmúlt évtizedben, mindent újra kell gondolni. Az ANK arról szeretné meggyőzni a szülőket és a gyerekeket, hogy szeressék meg az autót, szeressék meg a járműveket, s autószerelőként a mobilitást segítsék, vagy éppen mérnökként új autókat álmodjanak meg. Az országos tanulmányi versenyen negyven szakképző iskola diákjai vesznek részt.

Knezsik István, az ANK elnöke

Sok-sok kampányt indítottunk, hogy milyen közlekedési szokáshoz milyen hajtáslánc a jó – fogalmazott az elnök. – Ezt most hangsúlyosabban tesszük, s mindenkit jó szívvel várunk, aki csatlakozni szeretne az ANK mobilitást segítő csapatához.

Hiszem azt, hogy vissza kell menni Mátyás királyig, a kocsiig, hogy az utazás újra élmény legyen – folytatta gondolatait Knezsik István, aki szerint nem fordítunk kellő figyelmet azokra a csodálatos értékekre, amelyek körülvesznek bennünket. Legyen az a kocsi Kocsimúzeum vagy éppen a Ménesbirtok kocsimúzeum.

Aki nem ismeri a múltat, nem érdemli meg a jövőt – fogalmazott a Rádió 7 stúdiójában az elnök a Kocs községben élő egykori mestereket utalva, akik a szekérből kocsit alkottak, s ezzel beírták nevüket a történelemkönyvekbe. A magyar alkotók – legyenek azok mérnökök, feltalálók, designerek - azóta is folyamatosan hozzájárulnak ahhoz, hogy a közlekedés élmény legyen.

Elkeserítő látni, hogy sok mai gyerek utazás közben nem a tájat nézi, nem az utazást élvezi, hanem a telefonját nyomkodja – folyatta gondolatait Knezsik István. – Pedig egy autóban sokszoros tudás van a telefonhoz képest, elektronikában is, informatikában is. Érdekes, innovatív világot élünk. 10-12 hajtáslánc van egyidejűleg velünk, és senki nem tudja, melyik lesz a győztes.

Knezsik István Palkovics László miniszterrel A magyarok a világ járműgyártásában kiállításon.

A beszélgetés során a közlekedésbiztonság is szóba került. Az ANK által is támogatott Tóbiás és Balambér, akik a gyermekeket nevelik tudatos és biztonságos közlekedésre, immár a zöld mobilitásra és a fogyatékkal élők segítésére is kiemelt figyelmet fordítanak.

Számomra döbbenetes módon elszabadultak a szabálysértők az utakon, a piros nem számít, a záróvonalat semmibe veszik – mondta el véleményét az elnök. – A mobilitás hetében környezetvédelmi ellenőrzéseket is tartottak. Nagyon helyes. Mindennap kellene. A stúdió felé jövet két olyan autó is megelőzött, hogy utána alig kaptam levegőt. Rejtélyes módon az EU csak az új autókkal foglalkozik, miközben a járműipar és új autó tettek a legtöbbet a Föld megmentéséért.

Ahogy a focihoz, úgy az autókhoz is mindenki ért Magyarországon – jelentette ki az elnök, aki szerint a 2015 óta gyártott autókat már gyári támogatás nélkül nem lehet megjavítani, az ehhez szükséges informatikai háttér a szakszervizekben áll rendelkezésre. Az üzembiztonság nagyon fontos, ehhez autószerelők kellenek, akik megérdemelnék a nagyobb megbecsülést, mert a mindennapi mobilitást nekik köszönhetjük.  

Az egyórás beszélgetés során az őszi közlekedési veszélyek is szóba kerültek. A megfelelő abroncs, hét fok alatt téli gumi cseréje, a látni és látszani elv jegyében a fényszórók és helyzetjelzők ellenőrzése - és szükség esetén cseréje - életmentő lehet.

A máshol elvesztegetett időt a közlekedők ne az utazás során akarják behozni, mert ebből könnyen baleset lesz, s annak lelki és fizikai terhével kénytelen lesz együtt élni az, aki balesetet szenvedett - hívta fel a figyelmet a türelmes, toleráns és segítőkész közlekedés fontosságára az Autós Nagykoalíció elnöke.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Ismét felvillanyozódott a Hyundai márka és újabb elektromossal bővíti márkakupa-sorozatát. ..
2024.04.15
Visszatér a tél Ausztriába, hétfőn figyelmeztetést adtak ki az autósoknak – írja a Heute című....
2024.04.15
Miért áll egy kihegyezett versenyautó egy hófödte versenypályán, és miért sorakoznak mögötte....
2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....