interjú

Knezsik István a Rádió 7-ben: baj van, dráma nincs

2023.01.19.

Baj van, de dráma nincs – fogalmazott a Rádió 7-nek adott interjújában Knezsik István, az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke, amikor a riporter a 2022-es év értékelésére kérte vendégét.

Knezsik István kifejtette: év közben nagyobbnak látszott a probléma, a valóság azonban mást mutat: 10 százalékkal esett vissza az újautó vásárlók száma tavaly Magyarországon. Az okok több rétűek: a beszállítói láncok nehezen működtek, közre játszott a bizonytalanság is, hogy az energiárakban mi fog történni.

A kialakult helyzethez képest nagyon jó évet zártak az autóimportőrök és a gyártók, és ennek nagyon örülök – fogalmazott az elnök. – Főleg egy olyan országban, mint a miénk, ahol tavaly is nagyon sok autóipari beruházás történt.

A műsorvezető az üzemanyagár sapkát is szóba hozta.

Sokkal inkább pánik van, mint valós probléma – reagált a felvetésre Knezsik István. -  Óriási mennyiséget tankoltunk, amíg érvényben volt, kis túlzással a kólás üvegtől a kádig mindent benzinnel és dízellel töltöttek fel a magyarok. Kapacitásbeli problémák voltak, s az elmúlt napokban újra felröppent, hogy gázolajproblémák lesznek. Szerencsére a Magyar Ásványolaj Szövetség ezt cáfolta. Arra kérek mindenkit, annyi üzemanyagot tankoljon, amennyire szüksége van. Helyre kell hogy álljanak a beszállítói láncok, én bízom abban, hogy ezek a dolgok nem okoznak akkora problémát, mint amikor egy magyaros virtusból időnként el tud indulni a hógolyó és a végén hatalmas hóemberré tud nőni.

A riporter egy újabb témát vetett fel, az autószerelő szakmát.

Jó lenne, ha a szervizek újra tele lennének, s az autószerelő szakma ismét trendi, szexi, menő és vonzó lenne. Idén e témakörben sok minden fog történni, hogy a fiatalokat közelebb hozzuk e szép szakmához – fogalmazott az elnök. – Ezt szolgálja a tavaly meghirdetett Autós Szakmák Országos Tanulmányi Versenye, a nevezés még nem zárult le. Egy iskolából öt csapat nevezhet. Úgy tűnik, hogy a teljes létszám betelik és kétszáz csapat fog elindulni a versenyen. Már most gondolkodunk azon, hogy 2023-24-es versenyt hogyan lehetne kibővíteni – mondta el Knezsik István.

Kifejtette: az autószerelő szerelő szakma igen sok rétegűvé vált. A lakatos mellett erős áramú villanyszerelőre is szükség van, mióta megjelentek a hibrid és elektromos autók. És szükség van informatikus mérnökre is, aki az autó számítógéprendszereit tartja karban.

A riporter felvette azt is, hogy milyen időközönként érdemes az autót szervizbe vinni, hogy műszakilag kifogástalan járművel közlekedhessünk.

A gumis nem autójavító – reagált az elnök. – Ez két szakmát jelent. Az autó mellé kapunk egy javítási-karbantartási ajánlatot, amit a szervizkönyv tartalmaz. Mi az, amit a gyártó bizonyos kilométerenként ajánl és meg kell tenni.

Knezsik István beszélt a visszahívási kampányokról is. Az a tapasztalat, hogy az autósok 10-20 százaléka nem megy el a szervizbe, annak ellenére sem, hogy értesítést kap, miközben ezek a visszahívások ingyenesek.

Ami engem nagyon zavar, hogy a biztonsági visszahívásokra sem reagál minden autós – folytatta az elnök. – Szeretnénk elérni, hogy a következő műszaki vizsgán ezt is számon lehessen kérni a közlekedők, a családok biztonságának érdekében.

S ha már közlekedésbiztonság, akkor A közlekedik a család vetélkedő is szóba került, amelyet idén is megrendez az ORFK OBB az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungaria Skoda márkájának támogatásával. A főnyeremény ezúttal is egy vadonatúj Skoda lesz.

Márciusban lesz megint AMTS, s azon belül A magyarok a világ járműgyártásában kiállítás.

Idén ünnepli a Harley Davidson motormárka születésének 120 éves évfordulóját, hallatlan nagy megtiszteltetés, hogy az USA mellett Budapest lesz az európai megemlékezés helyszíne június 22 és 25 között, ennél nagyobb élményt a motorosok nem kaphatnak – mondta el Knezsik István a Rádió 7-ben.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.03
A Tundra 1794 Limited Edition nem egyszerű pickup: minden helyzetben stílusosabban és ügyesebben....
2023.10.03
Köszönhetően az új európai uniós emissziós normák lazításának, továbbra is számolhatnak a gyártók....
2023.10.03
A Hungarian Motorsport Academy pilótája, Molnár Martin egyedüli magyarként bekerült a nívós Richard....
2023.10.03
A kínai export akadozik, szinte minden külkereskedelmi ágazatban csökken a kereslet külföldön.  A....
2023.10.03
A GreenGo elektromos autómegosztó és a II. kerületi önkormányzat együttműködésének részeként....
2023.10.03
Sorra adják le a versenydarabokat a Pajtában a csütörtöki szárazkolbászversenyre. ..
2023.10.03
A Fairium Next Generation Riders Team pilótája a tavalyi Northern Talent Cup bajnoka október 8-9-én....
2023.10.03
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi és kamion az M5-ös autópálya Budapest felé vezető....
2023.10.03
A világkereskedelem ismét növekszik és az ellátási láncok világszerte stressz alatt állnak. Hogyan....
2023.10.03
Néhány nappal a világpremier előtt a Škoda Auto bemutatta az új generációs Škoda Kodiaq külső....