Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Közlekedés hőség idején: így kerülhetők el a balesetek

2022.07.24.

A kánikula a közlekedőkre is hatással van, tippek és jó tanácsok harmadfokú hőségriasztás idejére Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában. 

Extrém hőség tombol szerte az országban, és mivel az előrejelzések szerint a kánikula tovább folytatódik, az eredetileg szombat éjfélig tartó, harmadfokú, azaz legmagasabb szintű hőségriasztást kedd éjfélig meghosszabbították. Harmadfokú hőségriasztás esetén a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. 

Több folyadék, több pihenés

A tartós meleg nagyon megviseli a szervezetet, ilyenkor hamarabb elfáradunk, ezért ajánlott többet pihenni, és ha lehet, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, valamint a legmelegebb órákban a sportolást. Lehetőleg 11 és 15 óra között ne legyünk a napon, ha mégis ki kell mennünk a szabadba, fényvédő krémmel óvjuk a bőrünket a káros UV-sugárzástól, viseljünk világos színű, jó szellőző ruhát, valamint sapkát vagy kalapot és napszemüveget. 

A hőségben a járművezetők figyelmetlenebbek a megszokottnál

Figyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, kánikulában a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Vizet, ásványvizet, teát igyunk, kerüljük a cukros üdítőket, felnőttek az alkoholt. Játék közben a gyerekek hajlamosak elfeledkezni az ivásról, ezért rendszeresen kínáljuk őket vízzel. Ha bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztanak, nem kell megijedni, ha a szokásosnál kevesebbet esznek, a nagy melegben sok embernek csökken az étvágya. A zsíros, nehéz ételek helyett inkább zöldségek, saláták, könnyű húsok, halak kerüljenek a tányérra.

Közlekedés hőség idején

A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy hőségben a járművezetők és a gyalogosok kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek, a meleg miatt sok esetben türelmetlenebbek. A kánikula egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. Fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.

 • Ha mégis vezetnünk kell, legyünk óvatosabbak, tartsunk nagyobb követési távolságot, és óvakodjunk a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól. 
 • A gyalogosokra is jellemző lehet a figyelmetlen, bágyadt közlekedés; nem néznek alaposan körül, mielőtt lelépnek az úttestre.
 • A folyadékpótlás érdekében mindig legyen víz az autóban, akár rövidebb utakon is. 
 • Érdemes mindent megtenni azért, hogy ne kelljen a felforrósodott autóban vezetni. Ha megoldható, parkoljunk árnyékos helyen, használjunk árnyékolókat, elindulás előtt pedig szellőztessük át a felmelegedett utasteret. 

43 Celsius-fokot mutat egy utcai hőmérő Nagykanizsán 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Varga György)

 • Ha tehetjük, a kora reggeli órákban induljunk útnak, kerüljük az autózást a legmelegebb órákban. 
 • Kerékpárral közlekedve is érdemes reggel, hűvösebb időben útnak indulni, és az is sokat segíthet, ha árnyékosabb, zöldebb útvonalat választunk. 
 • Gyereket, házi kedvencet még rövid időre se hagyjunk a tűző napon vagy az árnyékban parkoló autóban. A kocsi utastere akár néhány perc alatt életveszélyes mértékben felforrósodhat. 

A rendkívüli hőség a vasúti közlekedésben fennakadásokat okozhat, és akár nagyobb késések is előfordulhatnak. A meleg miatti hőtágulás hatására a sínekben és a felsővezetékekben „káros feszültség” keletkezhet, és szükség esetén sebességkorlátozásokat kell bevezetni, ami hosszabb menetidővel jár. 

Így hűtsd le a lakást

A hőhullámok idején a legjobb otthon vagy fedett helyen tartózkodni, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. Ahhoz, hogy a klímaberendezés nélkül is a lehető leghűvösebben tartsuk a lakásunkat, Ürge-Vorsatz Diána ismert klímakutató adott néhány tippet a Facebook-oldalán. 

 • Éjjel nyissuk ki az összes olyan ablakot, amit biztonságosan nyitva tarthatunk. 
 • Hajnalban csukjuk be az ablakokat, és ha lehet, tartsuk egész nap zárva, az ajtót is csak rövid ideig nyitogassuk. 
 • Kulcsfontosságú, hogy kívülről leárnyékoljuk napközben azokat az ablakokat, amelyekre rásüt a nap. Erre jó a zsalugáter, a redőny vagy más külső árnyékoló, de a benti függöny nem segít, mert akkor már beszökött a lakásba a nap energiája. 

A legfontosabb kívülről leárnyékolni az ablakokat napközben

 • Ha így is meleg van a lakásban, mossuk fel a követ minél többször, teregessük bent a száradó ruhákat, mert a párolgás hűt. 
 • A sütést-főzést időzítsük kora reggelre vagy késő estére, amikor még ki tud szellőzni a meleg, de a legjobb, ha ilyenkor kerüljük a sütést. 

A klímakutató megjegyezi, hogy az egyetlen, igazi hosszútávú védekezés a városi hőség ellen, ha sok árnyékot adó, lombos fát ültetünk. A fák nem csak árnyékukkal tartják hűvösebben a környezetünket, hanem a párolgásukkal légkondicionálják is a városi levegőt. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.04
Jubileumot ünnepel a hazai motorizáció. 130 éve kapott engdélyt az első benzinüzemű gépkocsi a....
2022.12.04
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Mikulás pickupja. ..
2022.12.04
Forgalmi akadályra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja.   ..
2022.12.04
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy....
2022.12.04
Újabb kerékpáros közlekedési kapcsolatok létrehozásával fejleszthetik a fenntartható közlekedési....
2022.12.04
Az idei első három negyedévben csaknem megkétszereződött a légi utasok száma a romániai....
2022.12.04
Az adventi időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, Tóbiás és Balambér kalandjában megmutatjuk,....
2022.12.04
A 74.RU portál kiszámította, mennyibe fáj egy használt, minőségi autót magánúton Németországból....
2022.12.04
Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban. ..
2022.12.04
Hildegard Müllert további két évre megerősítette hivatalában a Német Autóipari Szövetség – írja az....