közlekedik a család

Közlekedik a Család – Heves megyéből Péterék a döntőben

2014.04.22.

A megyei döntőkkel élesbe fordult a Közlekedik a Család közlekedésbiztonsági versenysorozat. A korábbiaktól eltérően idén nem a megyeszékhely Eger, hanem Gyöngyös adott otthont a helyi elődöntőnek, a verseny házigazdája a Sándor Autóház volt.

Idén, Heves megyében, április 19-én összesen nyolc család mérkőzött meg a lehetőségért, hogy ősszel ott lehessen a Közlekedik a Család országos döntőjén, és harcba szállhasson a fődíjért, a ŠKODA Rapid Spaceback személyautóért. 

A verseny megnyitóján Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Erdélyi Róbert r. alezredes, a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára és Kobzi István a Sándor Autóház cégvezetője köszöntötték a megjelent családokat.

A kissé bolondos áprilisi időjárás nem könnyítette meg a versenyzők dolgát, hiszen az erős szél mellett gyakorta az eső is eleredt, de a verseny izgalmában igazából senki sem panaszkodott az égiekre. A vetélkedő a korábban már megszokott körforgó rendszerben zajlott, így a nyolc csapat más-más versenyszámmal kezdte meg a vetélkedőt.

Közös KRESZ teszt - "A képre kattintva galéria nyílik"

Erdélyi Róbertet a verseny menetéről a szervezés feladatairól már a megnyitó után kérdeztem:

-         Az előzetes nevezések alapján tíz család jelentkezett a megyei elődöntőre, ebből nyolcan kezdték ma meg a versenyzést.

-         Milyen feladatok várnak a mai verseny résztvevőire?

-         A feladatok kialakítását a megfelelő iránymutatások mellett természetesen a megyei szervezőkre bízták, így itt nálunk, Heves megyében a felnőtt résztvevők B kategóriás KRESZ-tesztlappal foglalatoskodnak, a gyermekek kerékpáros tesztlapot töltenek ki. Emellett szintén hasonlóan megosztva a család felnőtt tagjai autós ügyességi pályán mérettetnek meg, míg a gyermekeknek a kerékpáros tudásukról kell számot adniuk. Hogy a felnőtt családtagok dolga még nehezebb legyen, egy vizsgabiztos mellett kell tíz percet vezetniük itt Gyöngyös belvárosában, természetesen ezt a feladatot is értékeljük. Közös próbatételt jelent az egészségügyi „vizsga”, amely során egy mentőtiszt ad feladatokat a családoknak, valamint játékos próbát is kitaláltunk, ahol elsősorban a gyermekeknek kell lefordított kártyalapok közül kiválasztani és párosítani az egyforma KRESZ táblát tartalmazó lapokat. Nem pontozzuk ugyan, de elhoztuk a biztonsági-öv szimulátort és a részeg szemüvegeket is, ezeket is ki kell próbálniuk a családoknak.

-         Van-e ismerős család a mai versenyzők között?

-         Igen nagy örömünkre három olyan család is eljött a mostani elődöntőre, akik már a korábbi években is velünk voltak, és az országos döntőn is jó helyezést értek el.

-         A helyi baleset-megelőzési munkában milyen szerepet tölt be ez a verseny?

-         Nagyon fontosnak tartom, hiszen a család egy olyan összetartó erőt jelent, amelynek óriási szerepe van elsősorban a gyermekek szempontjából. A szülői példamutatás kiemelt jelentőségű. A családok amellett, hogy sok időt töltenek együtt, gyakran együtt is közlekednek, amely során a gyermekek, ha jó példát látnak, megtanulhatják a közlekedési szabályokat, helyesen közlekedő felnőtt válhat belőlük. Másrészt, a korábbi évek kedvező számai után a baleseti helyzet megyénkben is romlott, így egyre nagyobb jelentősége van minden olyan rendezvénynek, amely – mint ez is – megpróbál tenni azért, hogy mindannyian biztonságban közlekedhessünk az utakon.

 

Már a megnyitó alatt is láthatóak voltak az ajándékok, hiszen erről a versenyről sem távozott senki üres kézzel, sőt az első öt család értékes delikát ajándékcsomaggal térhetett haza, az első három helyezett pedig ajándékutalványt is kapott.

Amíg az elméleti versenyszámoknak és a kerékpáros ügyességi versenynek a Sándor Autóház épülete és udvara adott otthont, addig a személyautós ügyességi pályát egy kissé távolabb a helyi oktató-rutinpálya területén építették fel a szervezők.

Rendkívül technikás, pontos járműkezelést igénylő, kifejezetten nehéz pálya épült az elődöntőre. Szűk helyen történő megfordulás, orral és tolatva parkolás és szlalom tette próbára a versenyzőket. Minden parkolási feladathoz tartozott egy akadályérintéses gyakorlat is, a cél az volt, hogy a hosszú, függőleges rúd tetejére helyezett teniszlabda a kötelező érintéskor se essen le. Ez rendkívül óvatos kuplung- és fékpedál-kezelést igénylő gyakorlat, sokaknak nem is sikerült a helyén tartani a labdát.

Az autós ügyességi pályán már rutinos versenyzőkkel találkoztam, a Tóth családdal, akik Kompoltról érkeztek. Ahogyan a családfő elmondta, két évvel ezelőtt már indultak a versenyen, akkor Egerben megnyerték az elődöntőt, az országos versenyen a tízedik helyezés volt az övék. Tamás gyakorlatát a felesége Ildikó és a két gyermek, a 13 éves Martin és a 10 éves Bianka izgulta végig, a családfővel csak ez után beszélgettem:

-         Miért döntöttek úgy, hogy ismét beneveznek a versenyre?

-         Elsősorban nem is a főnyeremény vonzott minket, bár az is csábító, viszont jó és hasznos időtöltének tartjuk az ilyen versenyeket és ez jó alkalom arra is, hogy felfrissítsük az ide vonatkozó tudást, úgyhogy a család úgy döntött, minden évben nevezni fogunk.

-         Hogyan készülnek, készültek a mai napra?

-         Igazából folyamatosan készülünk, pontosabban frissen tarjuk a közlekedési tudásunkat. A gyerekek mindig kérdeznek, érdeklődnek, ha úton van a család. Folyamatosan magyarázzuk a jelzőtáblákat, a különböző helyzeteket, a szabályokat. A gyerekek emellett sokat közlekednek kerékpárral is, ezért is tartom fontosnak, hogy ismerjék a szabályokat.

-         Ezek szerint a polcon otthon a KRESZ könyv is megtalálható?

-         Így van, sőt többféle hasonló kiadványunk is van, ezek is gyakran kézbe kerülnek.

Tóth apuka és Martin az "EÜ vizsgán"

A Heves megyei döntő a szeszélyes időjárás ellenére jó hangulatban zajlott, az édesapák küzdöttek az ügyességi pálya akadályaival, a kerékpáros pályán is el-eldőlt egy-két bója és a szigorú vizsgabiztos úr is kinél gyakrabban, kinél ritkábban, de osztotta a hibapontokat a városi vezetés során. Ennek ellenére csak vidám arcokat láttam, tehát így is lehet versengeni, szinte baráti hangulatban agresszió nélkül és a verseny egészséges izgalmától eltekintve stressz mentesen.

A pontokat összesíti Erdélyi Róbert r. alezredes

Kora délutánra minden család teljesítette a verseny feladatait, így izgalmas fél óra következett, amikor a szigorú bírák, a szervezők, összesítették az eredményeket és megállapították a végeredményt. A díjkiosztón talán nem meglepő módon a legnagyobb serleget a tavalyi győztes, a Péter család kapta, az értékelések szerint toronymagasan verve a mezőnyt. De ne feledkezzünk meg a többiekről sem, a második helyen a Major család végzett, míg a bronz a Borbás családnál talált gazdára.

A Heves megyei elődöntő első három helyezettje, középen a győztes család

A győztes családfővel, Péter Attilával a díjkiosztó és a kötelező csoportkép elkészülte után sikerült szót váltani:

-         Idén indultunk másodszor ezen a versenyen, tavaly megnyert megyei elődöntő után az országos döntőn az ötödik helyet szereztük meg. Remélem idén sikerül még jobb helyezést elérni az országos döntőn, kijavítva mindazt, amit tavaly elrontottunk.

-         Mi a titka a jó szereplésnek, hogyan készültek az eddigi versenyekre?

-         Leosztjuk a feladatokat, mindenkinek megvan, milyen számban indul. A két fiam remekül kerékpározik, így ezekben a számokban ők indulnak, a feleségem pedig – annak ellenére, hogy nem ezen a területen dolgozik – rendkívül jártas az egészségügyi témákban, így ez az ő reszortja. Jómagam pedig a legjobb tudásom szerint a gépjárműves feladatokat igyekszem teljesíteni.

-         A mai döntőn mi volt a legnehezebb feladat?

-         Igazából nem emelnék ki egyet sem, az autós ügyességi pálya jó nehézre sikeredett és a városi vezetés során a vizsgabiztos úr sem volt éppen lágyszívű. Összességében nagyon jó színvonalú verseny és remek időtöltés volt a mai nap.

 

A Péter család és a majdani fődíj

Ősszel, tehát Zsámbékon, a drivincampen biztos, hogy ott lesz Péter Attila és családja, megmérkőzendő a fődíjért. Az azonban bizonyos, hogy nem csak ők, a legnagyobb serleggel, hanem mindenki nyert és nyer már a megyei elődöntőkön is. Hasznos időtöltés a közlekedéssel és annak biztonságával foglalkozni, főleg úgy hogy közben együtt lehet a család, közösen élhetik meg a fair versenyzés élményét és izgalmát, miközben még hasznos ismereteket is szerezhetnek mindannyian. A megyei döntők folytatódnak, hiszen egészen június végéig járja az országot a Közlekedik a Család, majd irány az Országos döntő.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..
2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....