biztosítás

Lakókocsira is kell külön kötelező biztosítás?

2024.05.20.

Egyes járműveknél fejtörést okozhat, hogy kell-e rájuk kötelező vagy sem, de ilyenkor jön az aranyszabály: minden forgalomban részt vevő, rendszámmal rendelkező gépjárműre meg kell kötni a kötelező biztosítást. Ebből következik, hogy nem elég az, hogy a vontató autón van kötelező, a pótkocsira is külön kell kötni – írja a kotelezobiztositas.clb.hu.

De minek külön kötelező, ha önállóan úgysem tud közlekedni? Lehetnek olyan esetek, amikor a pótkocsi a vontató járműtől függetlenül, a vezető ráhatása nélkül okoz balesetet. Egy meghibásodott alkatrész vagy elromlott fékrendszer, defekt, esetleg durrdefekt miatt a pótkocsi leszakadhat, elsodródhat az őt vontató járműtől és komoly károkat tud okozni.

Általánosabb eset, hogy tolatás vagy szűkebb helyen való manőverezés közben a pótkocsi nekiütközik valaminek, viszont ilyenkor a kárt általában nem a pótkocsi, hanem a vontató jármű kötelezője fedezi. A jármű sofőrjének ugyanis ráhatása van a pótkocsi működésére, akkor is, ha a konkrét kárt nem az autó, hanem mondjuk a lakókocsi okozta. Egy másik eset, amikor az utánfutón szállított tárgyak nem megfelelően kerülnek rögzítésre, és ezek elmozdulása okozza a kárt.

Pótkocsira ugyanúgy kell megkötni a kötelezőt, mint ahogy egy személygépjárműre történne. Már a forgalomba helyezés, valamint az átírás előtt szükség lesz az élő kötelező biztosításra, különben az illetékes hatóság megtagadja az ügyintézést. Ami gondot szokott okozni, hogy a lakókocsi és a lakóautó olykor egymás szinonimájaként van használva a köznyelvben, viszont két különböző járműfajtáról van szó. Ezért fontos, hogy lakókocsi esetén a pótkocsi, lakóautó esetén pedig a személygépjármű kategóriát kell választani a biztosításkötés során.

A pótkocsik kötelezője olcsóbb, de itt is igaz az, hogy bár törvényileg szabályozott, hogy mit kell nyújtania egy kötelező biztosításnak, az egyes biztosítók között nagy árkülönbségek lehetnek. A CLB online kalkulátorában pár perc alatt megnézheti a biztosítók pótkocsira szóló ajánlatait.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.07.22
Pénteken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Pörböly és....
2024.07.22
Az iparág meghatározó szereplője, a RoboSense által fejlesztett, új generációs LiDAR szenzorokat....
2024.07.22
Kalle Rovanperä domináns rajt-cél győzelmet aratott a vb-naptárba első alkalommal bekerült Lett-....