Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Látni és látszani! – Itt a téli időszámítás

2021.10.31.

Az óraátállítás után sokkal hamarabb sötétedik, ezért Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában a láthatósággal kapcsolatban adunk néhány hasznos tippet.  

Ma, október utolsó vasárnapján egy órával visszatekertük az órákat, és ezzel elkezdődött a téli időszámítás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy órával tovább aludhatunk – legalábbis amíg meg nem szokjuk az átállást –, viszont jóval hamarabb sötétedik. Már délután fél ötkor lemegy a nap, vagyis ezekben a hónapokban sokan sötétben mennek haza a munkahelyükről, edzésről vagy különóráról.

A téli időszámítás és a rövidülő nappalok miatt egyre többet kell sötétben közlekedni

A rövidülő nappalok mellett ősszel az esős, párás, ködös időjárás miatt gyakrabban fordul elő, hogy rosszak a látási viszonyok. Ezért különösen fontos ilyenkor betartani a „látni és látszani” elvet, vagyis azt, hogy a megfelelő világítással jól lássunk, és a többi közlekedő is időben észrevegyen minket. 

Ellenőrizd a világítást!

Fontos, hogy minden sofőr felkészítse a járművét erre az időszakra. Az autósok ellenőrizzék a fényszórókat, ködlámpákat, izzókat, de arra is érdemes figyelni, hogy kifogástalanul működjenek az ablaktörlők, legyen elegendő ablakmosó folyadék, amiből ilyenkor már téli, fagyálló változatot érdemes használni, amelyik kék színű. 

A bringásoknak is nagy figyelmet kell fordítaniuk a láthatóságra, hogy ne fantomként tekerjenek a forgalomban, ami életveszélyes. A KRESZ ezeket írja elő a biciklire:

  • Kötelező egy előre fehér vagy sárga fényt adó lámpa, hátra pedig piros fényt adó lámpa.
  • A lámpák fényét tiszta időben legalább 150 méter távolságról lehessen látni.
  • Jó tudni, hogy a lámpák akár villoghatnak is, már nem előírás a folyamatos fény. Az is egy nem túl régi módosítás, hogy a világítást akár a kerékpáros testén, táskáján is el lehet helyezni.
  • Kötelező elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő macskaszem.
  • Kötelező az első keréken két darab borostyánsárga küllőprizma. A küllőprizmák helyett az is elfogadott, ha a gumiabroncson van fehér fényvisszaverő körgyűrű.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie. 

Milyen lámpát vegyek a bringámra?

Kis túlzással mindegy, milyen lámpád van a bicikliden, a lényeg, hogy legyen nálad és működjön! Bár a hagyományos dinamók nem tűntek el, és modern agydinamós lámpák is vannak, a legtöbb bringás elemes vagy akkumulátoros LED-es lámpával világít az éjszakában. 

Hatalmas a kínálat az apró, gombelemes „jelzőfényektől” egészen a brutális reflektorokig. Általános használatra érdemes egy közepes méretű és fényerejű, akkumulátoros, USB-n keresztül tölthető és a töltöttséget kijelző lámpát venni, amelynek több üzemmódja van és képes olyan fényerőre, hogy normál sebesség mellett akár teljes sötétségben is biztonságos legyen a bringázás. 

Érdemes egy jobb, tölthető akkumulátoros lámpát választani

Az elemes vagy akkus lámpáknál arra kell nagyon odafigyelni, hogy ne hagyd túlságosan lemerülni, mert akkor nem fog eléggé világítani. Főleg az elemes típusokra igaz, hogy fokozatosan gyengül a fényük, amit nem mindig vesz észre az ember. Amikor felteszed a kerékpárra a lámpát, közelről nézve úgy tűnik, jól világít, de valójában csak halvány fénnyel pislákol, amit csak sokkal közelebbről lehet észrevenni. Ezért nagyon fontos, hogy erős elemekkel és feltöltött akkumulátorokkal induljunk bringázni a sötétben. 

Láthatóság gyalog és futva

A feltűnő színű és fényvisszaverő csíkokkal ellátott láthatósági mellényt szerencsére egyre többen hordják, és nem csak akkor, amikor kötelező. A szürke őszi napokon akár nappal is felvehetjük, mert sokkal könnyebben észrevesznek minket az autósok, és nagyobb biztonságban tekerhetünk. Gyalogosként is nagyon hasznos a biztonsági mellény: rossz látási viszonyok között, gyengén kivilágított útvonalakon a gyalogosok is nagyságrendekkel feltűnőbbek lesznek a közlekedők számára, ha láthatósági mellényben vagy élénk színű ruhában sétálnak. Gyerekek számára különösen ajánlott a láthatósági mellény viselete. 

Azoknak a futóknak is érdemes odafigyelniük a láthatóságra, akik nem futópályán, hanem a városban, az utcákon futnak. Ma már a futóruhák szinte mindegyikét fényvisszaverő elemekkel látják el, ami nemcsak a sötét utcákon hasznos, hanem akkor is sokat segít, ha a futó – a gyalogosokhoz képest – jóval nagyobb tempóban áthalad egy zebrán. Vannak, akik nemcsak élénk színű, fényvisszaverő ruházatot viselnek futás közben, hanem kisebb lámpát is rögzítenek a hátukra, hogy még könnyebben észrevegyék őket. A láthatóság terén a több a jobb, így minden kisebb-nagyobb dolog csak biztonságosabbá teszi a közlekedést. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..