oldtimer

A legszebb pesti nők és autók összejövetele

2015.05.15.

Múlt héten foglalkoztunk az autós szépségversenyek nemzetközi történetével. Mivel a hétvégén Balatonfüreden lesz egy oldtimer Concours d'Elegance most kicsit a hazai múltról mesélünk.

Magyarországon a Tattersall lóversenypályán, ahol korábban lófogatú járműveknek rendeztek virágkorzókat, 1904-ben sor került a ló nélküli járművek hasonló parádéjára.

Az 1920-as évek közepén, amikor Magyarországon is felpezsdült az autókereskedelem, egyre több vásárló rendelt magának egyedi karosszériát hazai és külföldi műhelyekben. Graff Ferenc, a Zupka Lajos és Fiai karosszéria-építő cég könyvelője 1928-ban útjára indította A Karosszéria című szép kiállítású, de rövid életű magazinját. Ezt követően került sor az első hazai Concours d'Elegancerendezvényre.

Bartók Tibor, az Úrvezető című társasági és életmód magazin szerkesztője külföldi tanulmányutakat követően vágott bele az esemény szervezésébe. Szerkesztőtársa, Siró György is segítette a munkában. 1928. október 7-én a Margitszigeten, a Magyar Athlétikai Club lovaspoló pályáján a „legszebb pesti nők és autók” gyűltek össze. Sokan kivonultak erre a nem mindennapi látványosságra: híres szépasszonyok, színésznők, operaénekesek és operettprimadonnák mellett a társasági élet színe-java, élükön sok magyar nemesi család képviselőjével. A hölgyek púderjétől és parfümjétől illatos levegőben, a zsúfolt tribünökön várta mindenki az autók felvonulását, a ritka parádét, ahol gyönyörködni lehetett egy-egy pazar megjelenésű autóban, utasainak eleganciájában. A zsűri a Királyi Magyar Autó Club vezetőségéből, művészekből, írókból, ismert automobilistákból tevődött össze.

Budapesten 1928 és 1938 között kilenc, nemzetközileg is jegyzett Concours d’Élégance-ot rendeztek, 1928-ban, 1929-ben, 1930-ban és 1934-ben a Margitszigeten, 1931-ben a Városligetben, 1935-ben, 1936-ban, 1937-ben és 1938-ban pdig az Ügetőpélyán. Ezen kívül vidéki városokban, így Miskolcon, Siófokon és Székesfehérvárott is rendeztek egy-egy Concours d'Elegance-t.

Néhány évig Magyarországon is sikk volt egyedi karosszériát rendelni. A legismertebb autószobrász Nagy Géza volt, aki még Bethlen István miniszterelnöknek is dolgozott. Rajta kívül Balogh József említhető, akinek egy jól sikerült Maybach-alapú munkájára a németországi gyárban is felfigyeltek. A nagymultú Zupka Lajos és Fiai cég vevőkörében pedig feltűnt Habsburg József főherceg.

Az évek során nagyon sokféle autómárka megfordult a hazai Concours d'Elegance rendezvényeken: Alfa Romeo, Lancia, Isotta-Fraschini, Talbot, Rolls-Royce, Hispano-Suiza – sőt 1931-ben Miklós román trónörökös egy Duesenberg-gel nevezett be.

A harmincas évek közepétől már inkább a reklámteherautó-karosszériák dominálták a rendezvényt.
A második világháború forgatagában ezek a járművek szinte kivétel nélkül megsemmisültek. A hazai karosszériagyárak a háború után autójavításból próbáltak megélni, de az államosítást nem kerülhették el. Nagy Géza munkatársai és műhelyének felszerelése Vácra került, ahol az egykori karosszérialakatosok az 1950-es évektől hajótesteket, majd motorkerékpár-oldalkocsikat készítettek. 

2015. május 15-17 között a Vitorlabontó Ünnepség részeként kerül sor a II. Balatonfüred Concours d'Elegance összejövetelre. A régi idők hagyományait felélesztő rendezvényen több, mint 40 különleges járművet lehet majd megtekinteni. Bővebb információk: balatonfuredconcours.eu

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.09
A Ferrari 23 555 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Az ok: fékproblémák szinte minden....
2022.08.09
Henry Ford már autógyártás korai éveiben felismerte, a komplexitás nem tesz jót a gyártási....
2022.08.09
Erős növekedés az év első felében: a Porsche AG jelentősen növelte bevételeit és működési profitját....
2022.08.09
Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali....
2022.08.09
A mobilitási piac régóta kacérkodik a cserélhető akkumulátorok gondolatával. A Toyota most....
2022.08.09
Angela Merkel volt német kancellárt az Eurowings repülőgépén fényképezte le telefonjával egy olvasó....
2022.08.08
Az 1-es számú főút 145-ös kilométerszelvényében közlekedett egy török honosságú tehergépkocsi....
2022.08.08
Egy rossz döntés örökre megváltoztatja az életet – a megrázó kisfilm egy olyan képzelt esetet mutat....
2022.08.08
A Porsche bővíteni szeretné stratégiai e-bike (elektromos kerékpár) elkötelezettségét. Ennek....
2022.08.08
Nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, aki két nappal....