Mazda

Leporolták a bőrönd-kocsi ötletét

2021.01.10.

A Mazda Espana meghökkentő emlékfotót tett ki minap hivatalos Twitter-oldalára. A fényképen az úgynevezett bőrönd-kocsi – vagy inkább gokart - volt látható, amely egy Samsonite bőrönd és egy elektromos „zsebmotor” alkatrészeinek összeházasításából született – írja a spanyol ABC napilap internetes kiadásának autós rovata.  

Kereken 30 évvel ezelőtt, az 1991-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon azzal lepte meg a részvevőket és a látogatókat a Mazda, hogy a standján a legújabb modellek mellett egy Samsonite bőröndöt is kiraktak a placcra.

Ez volt a "bőrönd-autó", amelyet a Mazda mérnökei terveztek a japán márka által meghirdetett Fantasyard ötletversenyre. A kezdeményezés célja a legkreatívabb és leginnovatívabb kerekes találmányok bemutatása volt.

Hiroyuki Nakashima konstruktőr, a bőrönd-autó ötletgazdája hét mérnökből álló csapatot szervezett. A szakemberek fél éven át dolgoztak a fantasztikus, kompakt járművön.

Megvették a piacon a legnagyobb Samsonite bőröndöt és egy Pocket Bike motorkerékpárt, amelynek 33,6 köbcentis, 1,7 lóerős, kétütemű motorját beépítették a bőrönd belsejébe.

A zsebmotorok ötlete eleve a miniatürizálásról hí­res Japánból származik. A gokartokhoz hasonlóan kezdetekben azokból az alkatrészekből épí­tették, amit a garázs mélyén találtak. Kis méretük, könnyű szállí­thatóságuk és egyszerű kezelhetőségük miatt szinte azonnal népszerűek lettek. 

A mérnök-csapat a Pocket Bike kormányát és a kerekeket is oly módon rögzítette a bőrond-tokba, hogy amikor kinyitották a Samsonite-ot, az egymásból nyíló alkatrészek egy működő jármű testét alakították ki. A tervezők még arra is figyeltek, hogy a bőrönd széleire irányjelzőket szereljenek, ha a furcsa közlekedési eszköz esetleg kimenne a forgalomba.

Az eredmény egy rendkívül funkcionális bőrönd-jármű lett, amely képes volt 30 km/h sebességre, összeszerelése pedig csak egy percet vett igénybe.

A Mazda célja a bőrönd-autós twitter-bejegyzéssel az volt, hogy emlékeztessen: ha járművekről van szó, az emberi kreativitásának nincsenek korlátai.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....
2023.05.30
Oroszországban 63,1 százalékkal 32 ezer 500-ra esett az új autók és haszonjárművek eladása....
2023.05.30
Széldzseki, ami tölti a telefont? Téglamintázatú szolárcellák, amelyek beleolvadnak környezetükbe?....