Esztergom

A ló vontatta kocsiktól a Jimnyig

2019.06.01.

Április utolsó és május első napján immár negyedszer rendezték meg Esztergomban az Akkor és Most Jármű Expót, amely idén is időutazásra és persze szórakozásra hívta a vendégeket. Esztergom városa, a Magyar Suzuki és Neuzer kerékpárgyártó cég jóvoltából tízezrek élvezhették a két napos, látványos programokat.

Érkeznek a látogatók

Mobilitás mindig volt, van és lesz. A formák és a módok persze az elmúlt száz évben alaposan átrendeződtek. Az expón a távoli múltat azok a kocsik jelenítették meg, amelyeket még motor híján állati erővel, többnyire lovakkal vontattak. A másik végletet pedig a Suzuki Jimny jelentette, amelyet először Magyarországon a Suzuki Magyar fővárosában, Esztergomban, az expón mutattak be. Az autó nem sokkal előtte elnyerte a Világ Év Városi Autója címet. A díjnyertes kocsi mellett itt volt a Magyarországon sikertörténet író Vitara és persze a Swift Sport is, amely Japánból érkezett.

Jimny: először Magyarországon

Ha már Suzuki, akkor folytassuk is a japán gyártó Magyar leányvállalatával. Autóikon kívül a hajómotor és a motorkerékpár divízió is jelen volt, ami a szakembereknek nem, a témában kevésbé járatos nagyközönségnek azonban bizonyára újdonság volt, hogy a cég vízen és két keréken is erős lábakon áll.

A kiállítás megnyitóján részt vett Yoshinobu Abe, a Magyar Suzuki vezérigazgatója, aki azt hangsúlyozta, öröm és büszkeség számára, hogy a cég a rendezvény névadó szponzora lehet, ami Esztergom életében hagyományt teremtett.

Yoshinobu Abe, a Magyar Suzuki vezérigazgatója

Az expo fontosságát jelzi, hogy két államtitkár is köszöntötte a rendezvényt. Fónagy János és Völner Pál egyaránt arról beszélt, hogy a Suzuki fontos szerepet tölt be a régió gazdaságában. De a politikusi dicséretből jutott a Neuzer kerékpárgyártó cégnek is, amely nem az expo támogatója, hanem a magyar kerékpárturizmus és az egészséges életmód egyik fontos szereplője, egyúttal Magyarország legnagyobb kerékpárgyára.

Öreg autó nem vén autó

Veterán járművek tucatja volt látható az expón, bizonyítva, hogy öreg autó nem vén autó.  A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által kiállított motorkerékpárok között volt Sarolea, Moto Guzzi, BSA oldalkocsis motorkerékpár, BSA 500, Puch 800, BMW R 60 motorkerékpár, Méray oldalkocsis motorkerékpár, Pannónia T5 oldalkocsis, Jawa 250 és Harley Davidson metszetelt motorkerékpár

Legalább ennyit csodát vonultattak fel a magánkézben levő old timerek.A márkák között szinte minden autógyár képviseltette magát, beleértve az egykori szocialista idők Trabantját és Ladáját is.

Az expo katonai részlege

Külön sátorban kaptak helyet az oroszkai Military Historical Museum különleges darabjai. A szlovákiai állandó kiállítás egy részét Esztergomban is bemutatták. Kézifegyverek, ágyúk, hadigépjárművek, páncélosok idézték azokat a sötét korokat, amikor Európában még a fegyverek játszották a fő szerepet.

Neuzer kerékpárok

Az egyedülálló járműtörténeti seregszemle központi témája idén a testmozgás és a sport fontossága volt, amelyről a modern technológia által nyújtott lehetőségek miatt sem érdemes lemondanunk. Ezért a lélegzetelállító rally autó bemutatón túl az egész családot mozgásra ösztönző aktivitásokon is részt vehettek a látogatók a két napos ingyenes rendezvény során. A sportos életmódra való buzdítás mellett egyéb edukációs és egészségmegőrző programokkal is készültek a szervezők. A Mozgásban az erő - Esztergom Futó és Sportnap keretében például szűrővizsgálatokra és véradásra nyílt lehetőség. Volt közlekedésbiztonsági vetélkedő, elektromos kerékpár tesztelés, és egyaránt nagy szerepet kapott a bűnmegelőzés és a katasztrófavédelem.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.08
A magyar rendőrök a spanyol hatóságok által körözött járművet foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja pénteki második....
2020.08.08
A drónok, a mesterséges intelligencia és az építészet területén alakulhat ki leginkább....
2020.08.08
Cristiano Ronaldo most éppen 8 millió euróért vásárolt magának egy álomautót. A világhírű portugál....
2020.08.07
Legalább tizenhatan meghaltak, több mint százan - közülük sokan súlyosan - megsérültek az Air India....
2020.08.07
Sokáig a Haris birodalom szürke eminenciásaként dolgozott, napjainkban ismert és elismert....
2020.08.07
A dél-korai autógyártó közzé tette az első grafikákat a Korandón alapuló, tisztán elektromos....
2020.08.07
Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja....
2020.08.07
Ba Bilig Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2020.08.07
A négy évtized után feltámasztott BMW Junior Team három tehetsége, Dan Harper, Max Hesse és Neil....