autósport

Loeb új autója: Citroën C-Elysée WTCC

2013.08.05.

Egy hónappal azután, hogy hivatalosan is bejelentették a Citroën gyári részvételét a 2014-es túraautó világbajnokságon, fény derült arra is, hogy Sébastien Loeb milyen autóval vág neki pályafutása új szakaszának. A Citroën C-Elysée WTCC az első olyan versenygép, amelyet a FIA új szabályrendszere alapján fejlesztettek.


Emlékeztetőül : tavaly szeptember 26-án, a Párizsi Autószalon megnyitóján Frédéric Banzet (az Automobiles Citroën vezérigazgatója), Yves Matton (a Citroën Racing igazgatója) és Sébastien Loeb beszélt arról, akkor még csak lehetőségként, hogy a Citroën esetleg gyári csapatot indít a túraautó világbajnokságban. A bejelentést csupán néhány perccel előzte meg a C-Elysée hivatalos nemzetközi bemutatkozása a sajtó nyilvánossága előtt. Most a két akkori világújdonság ismét egy fórumon szerepel: napvilágot láttak az első hivatalos fotók a Citroën C-Elysée WTCC-ről.
A Citroën C-Elysée az alsó középkategória új szedánja, amely olyan, dinamikusan fejlődő piacokon kerül forgalomba, mint Latin-Amerika, a Földközi-tenger térsége, Kína vagy Oroszország. A modell 2013 elején mutatkozott be, sikerét pedig a közel 30.000 megrendelés is jól bizonyítja. A C-Elysée – igazolva a várakozásokat és a kereskedelmi előrejelzéseket – a magyarországi ügyfelek körében is szép sikert aratott, fél év alatt meghatározó szereplője lett a hazánkban oly nagy súllyal bíró szegmensnek.

A videón a versenyváltozat tesztelése látható a próbapályán:

" Az, hogy a WTCC-ben szereplő versenyautó alapjául éppen a C-Elysée-t választottuk, egyértelmű jele annak, hogy az autósportot üzleti tevékenységünk egyik legjelentősebb támaszának tekintjük" – hangsúlyozta Frédéric Banzet. "A túraautó bajnokság valóban az egész világot keresztüljárja, hiszen rendeznek futamot Latin-Amerikában, Marokkóban, Kínában és Oroszországban is. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fejlődésünk egyik pillérének számító C-Elysée-t ezekben az országokban is meg tudjuk mutatni a sportkedvelő közönségnek."

Ami a mérnöki megfontolásokat illeti: aerodinamikai szempontból a szedán karosszéria ideális, ezért a C-Elysée tökéletesen megfelelt az elképzeléseinknek

– tette hozzá Xavier Mestelan-Pinon, a Citroën Racing műszaki igazgatója – Egyébként ezen felül is viszonylag könnyen adaptáltuk a szériaváltozatot a versenykiírásokhoz. Mivel ez az első pályaautó, amelyet fejlesztettünk, újra és újra felül kell vizsgálnunk a döntéseinket, de pont ez teszi a munkánkat olyan izgalmassá."
A C-Elysée WTCC 18 collos kerekeken gurul, aerodinamikailag tökéletesített, nagyon látványos. A masszív lökhárítók remekül kiemelik és könnyen azonosíthatóvá teszik a hűtőrácsba integrált márkaemblémát. A hátsó légterelő tovább fokozza az autó dinamikus karakterét.
A motorháztető alatt ugyanaz az 1.6 literes, közvetlen befecskendezésű turbómotor bújik meg, ami a DS3 WRC-t is mozgatja. A nagyobb teljesítményű turbófeltöltő révén az autó teljesítménye eléri a 380 lóerőt. A motor az első két kereket hajtja, az áttételt hatsebességes szekvenciális váltó biztosítja.
A Citroën C-Elysée nemrégiben tette meg első "lépéseit" az aszfalton, az elkövetkező hetekben pedig komoly tesztidőszak vár rá. Első hivatalos megjelenése a 2013-as Frankfurti Autószalonon esedékes, szeptember 12. és 22. között.


C-Elysée WTCC műszaki adatok

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.21
Súlyos baleset történt szombaton délután a szlovákiai Vysoká nad Kysucou községben (Čadcai járás):....
2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.06.20
A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150....
2024.06.20
1999-ben történelmet írt a BMW V12 LMR, ami két Le Mans korszak között tudta megnyerni a 24 órás....
2024.06.20
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.06.20
A Le Mans-i 24 órás versenyen debütált a Michelin bemutatja levegő nélküli holdjárókerekének....
2024.06.20
Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi....
2024.06.20
A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a....
2024.06.20
Dubaj rendőrsége ezen a héten avatta fel a Tesla elektromosautó-gyár extravagáns terepjárójának....
2024.06.20
Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett villanyautók száma Magyarországon. ..