autókölcsönzés

Magyar Autókölcsönzők Szövetségének (MAKSZ) évértékelője

2014.09.20.

Az iparág több mint 10 millió euró valutát termel Magyarországnak, a MAKSZ elnöke szerint „kint vagyunk a gödörből, de sok még a tennivaló”.

Ismét nyereséges a hazai autókölcsönző ipar, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének (MAKSZ) adatai alapján közel 254 millió forint nyereséggel zárta a tavalyi évet a szakma. A korábbi években az iparág adózás utáni eredménye épphogy meghaladta a nullát, 2012-ben pedig különösen nehéz évet zárt, ezt jól mutatja a mínusz 23 millió forintos eredmény – tájékoztat Haraszti Géza, a MAKSZ elnöke, az Avis Autókölcsönző magyarországi vezetője. A pozitív változáshoz többek között profilbővítés és a gazdasági környezethez való megfelelő alkalmazkodás is hozzájárult.

(Balról) Haraszti Géza, a MAKSZ elnöke, az Avis Autókölcsönző magyarországi vezetője, mellette Kozák József, a MAKSZ Felügyelőbizottságának elnöke, a Hertz ügyvezetője

Felére csökkent a veszteséges vállalkozások száma

„Ez a 254 millió forint a szövetség 18 tagjának adózás utáni eredményét mutatja. Mindenképpen van okunk tehát bizakodni, azonban ez egyelőre csak annyit jelent, hogy kikerült a szakma a gödörből, biztosítva látszik a megfelelő működés, újraindulhatnak a beruházások. A piac szereplői között viszont így is jelentős különbségek vannak, így eltérő mértékben várhatóak fejlesztések” – jellemzi a hazai piaci viszonyokat a MAKSZ elnöke. Kiemeli: a nagyobb kölcsönzők megerősödtek a tavalyi évben, három cég összesen fél milliárd forinttal növelte bevételét. 2013-ban mindössze négy cég realizált veszteséget, míg 2012-ben nyolc vállalkozás. A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is több kisebb és közepes méretű kölcsönző megszűnt vagy átalakult és kisebb méretben, megváltozott profillal működik tovább. Átrendeződésre tehát továbbra is számítani kell a piacon.

Profilbővülés és alkalmazkodás vezetett a növekedéshez

A nyereséges cégek árbevétel és profitráta növekedést is elkönyvelhettek. Bővültek az igények, volt olyan kölcsönző, amely profilbővítést is végrehajtott. Emellett a nagyobb cégek átvették a megszűnt vállalkozások forgalmát. Alapvetően viszont a megváltozott gazdasági körülményekhez való alkalmazkodásnak köszönhető a pozitív elmozdulás – hangsúlyozza Kozák József, a MAKSZ Felügyelőbizottságának elnöke, a Hertz ügyvezetője. Hozzátette: a tulajdonosok és a menedzsment is megtanulta, hogy csak olyan üzletet érdemes kötni, amely biztosan eredményt hoz. Emellett a legtöbb kölcsönző a kínálatot még inkább a kereslethez igazította. Ezeknek a változásoknak köszönhető, hogy nőtt a nyereséges cégek száma, akik egyben eredménynövekedést is elértek.

Egy jól működő gazdaságnak szüksége van autókölcsönzőkre

Az autókölcsönzés egy több mint 10 millió eurós valutatermelő iparág Magyarországon. Emellett az új autóvásárlások és a flottafenntartás következtében számos adót fizetnek a kölcsönzők a magyar államnak. Ilyen többek között a súlyadó, a cégautó-adó, a biztosítási adó, a teljesítményadó, az új autók utáni regisztrációs adó, illetékek stb. Az autókölcsönzők továbbá mintegy 9 milliárd forint ÁFA-t is kifizetnek. Az iparág több mint 500 főnek ad munkát Magyarországon, foglalkoztatásukhoz kapcsolódóan a személyi jövedelemadók és egyéb járulékok is a kölcsönzők adókötelezettségeihez tartoznak – fogalmaz a MAKSZ elnöke.

Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MAKSZ)

A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége 1994-ben önkéntes tömörülésként azzal a céllal jött létre, hogy a teljes ágazat érdekszövetségét megvalósítsa. A MAKSZ-nak jelenleg 18 tagja van, a tagok együttes árbevétele 2013-ban közel 14,8 milliárd forint volt. A szövetség elősegíti az autókölcsönzők érdekeinek érvényesítését, ugyanakkor tanácsadással és érdekképviselettel is foglalkozik. A MAKSZ 2011 óta minősítési rendszert működtet, ezzel is növelve a szakma szolgáltatásainak sztenderdjeit, és tovább erősítve az autókölcsönzők iránti bizalmat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.29
A nyíregyházi rendőrök egy videót is közzétettek az akcióról. ..
2022.01.29
Be akart sorolni a teherautójával oda, ahol nem volt elég hely. ..
2022.01.29
Minden eddiginél több, 16 futamot rendeznek az elektromos együléses versenyautókat felvonultató....
2022.01.29
..
2022.01.29
Meglátogatta a kórházban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyik vezetője azt a nőt, akit a....
2022.01.29
A Toyota a japán űrügynökséggel együttműködve egy olyan járművön dolgozik, amely a Hold felszínének....
2022.01.29
A német iparvállalatok teljes rendelési könyvekkel vágnak neki 2022-nek – igaz, nagy....
2022.01.28
Az autóipar mélyreható, gyors átalakulásának illusztrációja a Tevva áruterítő tehergépkocsi, hiszen....
2022.01.28
Miközben 2021-ben történelmi mélypontra estek vissza az európai újautó-eladások, a Toyota növelni....
2022.01.28
A negyvenes számok szerencsésnek számítanak a Ford F-sorozat számára, hiszen a típus már 45 éve....