gumiabroncs

Magyar szabadalom hosszabbítja meg a gumiabroncsok élettartamát

2021.09.08.

A Zsolaka Kft. 150-160 millió forintból fejleszt olyan abroncskopás ellenőrző rendszert, amellyel meghosszabbítható a targoncáknál, nehéz gépeknél használt tömör gumiabroncsok futásteljesítménye - mondta a magyar szabadalom ötletét kidolgozó Horváth Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Hozzátette, a termék fejlesztéséhez 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop).

Horváth Zsolt közölte, a Forklift Tire Tread Assist (FTTA) rendszer egy hardverből, négy szenzorból és egy szoftverből áll, amelyek a targoncán elhelyezve vagy már eleve a targoncába beépítve érzékelik a gumiabroncsok állapotát, és a segítségükkel 5-8 százalékkal növelhető a járműveken használt tömör gumiabroncsok élettartama. Ez azért fontos, mert jelenleg a targoncáknál használt tömör gumiabroncsok nagy részét úgy  selejtezik le, hogy azok még használhatóak lennének - fűzte hozzá.

A társaság ügyvezető igazgatója úgy vélte, a fejlesztéssel az egyes logisztikai cégek targoncaflotta méretüktől függően több ezer, de akár több tízezer eurót is megtakaríthatnak évente.

Elmondta, hogy az általuk fejlesztett termék egyelőre tesztelés alatt áll, és az eredmények bíztatók. Magyarországon egy logisztikai raktárt üzemeltető cégnél tesztelik a terméket úgy, hogy a targoncákra külön helyezik fel a magyar szabadalom alapján készült rendszert.

Horváth Zsolt hozzátette, arra törekszenek, hogy az általuk fejlesztett terméket építsék be a tömör gumiabroncsokkal működő targoncákba, nehéz gépekbe. Mivel Magyarországon nem gyártanak targoncákat, ezért Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban működő targoncagyártó vállalatokkal kezdtek tárgyalásokat. Az egyeztetéseket azonban a koronavírus-járvány lassítja.

A Zsolaka Kft. 1993-ban alakult családi vállalkozásként. A cég targoncáknál, nehéz gépeknél használt ipari abroncsok magyarországi értékesítésével, és az ezzel összefüggő szolgáltatásokkal foglalkozik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Zsolaka Kft. nettó árbevétele tavaly 385,93 millió forint volt, ez 40,95 millió forinttal haladja meg a 2019-ben elért szintet. A társaság 21,04 millió forint nyereséggel zárt tavaly, míg egy évvel korábban 23,32 millió forint volt az adózott eredménye.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Az Opel új fejezetet nyitott az új Astrával, Európa egyik legnépszerűbb kompakt autója már elérhető....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....