kínai autóeladások

Már nem a Tesla Model 3-ból adják el a legtöbbet

2021.04.07.

Megvan az idei év egyik legnagyobb piaci meglepetése: egy elektromos autó, mely az eladási számait tekintve letaszította a trónról a Tesla Model 3-at.

Nem találnák ki, melyik elektromos autóból adták el a legtöbbet idén. Aki a Tesla Model 3-ra tippelt, az téved. Az új világcsúcstartót úgy hívják: Hong Guang Mini Ev.

Igaz, hogy csak a kínai belső piacon értékesítik, de az olyan hatalmas, és a termelés úgy zakatol, hogy az idei év első két hónapjában a kínai kompakt elektromos autó eladásai túlszárnyalták a Tesla Model 3 értékesítési számait – írja a római La Repubblica című napilap internetes kiadásának autós rovata.

A nagy kínai piac, a világ legnagyobb értékesítési területe nem először szolgál meglepetéssel. A legfrissebb a januári és februári forgalomba helyezési adatokból kiemelkedik egy hihetetlen tétel: a Hong Guang Mini Ev kínai kompakt villanyautó eladásai túlszárnyalták a híres Tesla Model 3-at, így ez lett a legkeresettebb elektromos modell a világon.

A Kínában gyártott szuperkompaktból januárban több mint 36 ezret, februárban pedig több mint 20 ezer darabot értékesítettek. A Tesla Model 3-ból e két hónapban 21 500, illetve 13 700 darab kelt el.

Mindent összevetve, a tavaly még második helyen álló Mini Ev-ből az idei év első két hónapjában összesen 56 ezer fogyott, szemben a „kaliforniai rivális” 35 200 eladott példányával. A Hong Guang Mini EV sikerének egyik oka minden bizonnyal az, hogy a gyártás két kínai állami cég, a Saic Motor és a Wuling Motors, valamint az amerikai General Motors együttműködésével zajlik. Ez pedig jelentősen befolyásolja – vagyis lenyomja - a végső piaci árat.

Jelenleg a kizárólag a kínai piacon forgalmazott kis elektromos autó listaára 28 800 jüan, ami valamivel több mint 3600 eurónak felel meg. Ezzel szemben a Tesla Model 3 legolcsóbb változata is 33 900 euróról indul. Röviden: majdnem tízszer annyiba kerül.

Nyilvánvalóan vannak különbségek, nem is kevés. A Hong Guang Mini Ev hossza nincs 3 méter. Teljesítménye is elmarad az Elon Musk sikermodelljétől. A kínai kompakt maximális sebessége 100 km/h, hatótávolsága pedig 170 kilométer. Ennek ellenére a kínaiak városi elektromos kisautója már a tavaly nyári bemutatkozása után azonnal nem várt, hatalmas népszerűségre tett szert.

A siker birtokában nagyon valószínűnek tűnik, hogy a jövőben külföldi piacok meghódítására indul.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.19
Egy frissen közzétett, átfogó európai kutatás rávilágít a plug-in hibrid járművek nem megfelelő....
2021.04.19
A Maserati párhuzamosan fizikailag és a virtuális térben is megszervezte a Levante Hybrid....
2021.04.19
Magyarország egyik legnagyobb gumiabroncs-forgalmazója, a MARSO Kft. a KLEBER abroncsmárkával....
2021.04.19
A Stellantis csoport is belekezdett saját elektromos offenzívájába az utóbbi időben, ennek egyik....
2021.04.19
Egy személygépkocsi vezetője vesztette életét Nagyszentpál térségében - írja a police.hu ..
2021.04.19
Az abroncsgyártó két prémium terméke is kimagasló eredményekkel zárt a német autóklub és a neves....
2021.04.19
A tavaly lezárt hat tranzakciónak köszönhetően kilőttek az AutoWallis értékesítési számai: a....
2021.04.19
A játékgyártó Mattel vállalja, hogy 100%-ban újrahasznosított, megújuló vagy bioalapú műanyagra tér....
2021.04.19
A 2020-ban világszintű vezető pozícióját csoportszinten is visszaszerző Toyota (márkaszinten a....
2021.04.18
Hónapok óta nem fordult elő a legnagyobb magyar-osztrák határállomáson, hogy kerek hatvan perc....