Audi RS

Marad még egy ideig: az Audi folytatja az RS kombi modellek gyártását

2024.03.03.

Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi sportautók. Ez a kifejezés persze ellentmondásos, hiszen egy sportautó éppen attól lesz az, ami, mert minden vonása, minden részlete azt szolgálja, hogy minnél gyorsabb, áramvonalasabb legyen és ez egy kombi esetében nem így van. Mégis, a gyors, bivalyerős motorral felszerelt kombik évtizedek óta jelen vannak és ennek legnagyobb képviselője mindig is az Audi volt.

A négykarikás mára 1994-ben mutatta be RS2 Avant nevű modelljét, amit a Porschéval közösen fejlesztett és a mezei 80-as Audi kombijának erősebb, teljesítményre kihegyezett variánsa volt. Nemrégiben viszont olyan híresztelések merültek fel, hogy most, harminc év után az Audi elköszön ettől a szubzsánertől, mivel az SUV-k kiszorítják a kombikat, így a performance SUV-k a performance kombikat és az RS 6 GT lesz az Audi szuperkombijainak utolsó modellje.

Nils Fischer, az RS 6 GT technikai vezetője egy sajtótájékoztatóan azonban azt mondta, hogy a morcos külsejű, erős kombiknak mindenképpen lesz jövőjük az Audinál. A jelenlegi C8-as modell az A6-os Audi ötödik generációja, amely 2026-ban kap új generációt. Mivel az Audi teljesen át akar térni az elektromos autók gyártására, a következő Avant, azaz a kombi variáns már nagy valószínűséggel EV-ként lesz elérhető.

A német gyártó azonban azt is hozzátette, hogy az RS6 még egy utolsó hagyományos hajtású generációt fog kapni 2026-ig, de megcsavarják a dolgot annyival, hogy a belső égésű motor mellé egy elektromotort is raknak majd az új modellbe, amiről egyelőre még semmit nem tudni, mivel az Audi is csak egyelőre a tervezés fázisában van. Azt érdemes hozzátenni, hogy az elektromos motor nem ördögtől való, hiszen a jelenlegi modellben is van egy kis elektromosság, mivel az ikerturbós, 4,0 literes, V8-as motorban is van egy hibrid beállítás. A következő modellhez annyit fűzött hozzá az Audi, hogy a V8-as motor marad, mellé jön egy plug-in hibrid rendszer.

Az RS6 Avant. (Forrás: Audi)

Az új, hibrid modell viszont új nevet is kap majd, mivel az Audi bejelentette, hogy a belső égésű motorral felszerelt A6-os modellek beleolvadnak az A7-es családba, így a performance Avant modellt, bármilyen furcsán is hangzik, RS7 Avantnak nevezhetik majd. A névváltásra azért van szükség, mert így az A6-os név kizárólag elektromos modelleket takar majd. De nem kell aggódni, mert az A6 név alatt is maradni fog csúcsteljesítményű Avant, mivel kémfotók bizonyítják, hogy az A6 Avant E-Tron létezik és már teszt fázisban tart a projekt. A teljesen elektromos kombi modell az Audi Premium Platform Electric nevű alapra épül, amely szintén egy, a Porschéval közös projekt és többek között a második generációs Macan is ezt kapta. Mivel a Porsche ezen modellje 630 lóerőt és 1130 Nm-nyi nyomatékot ad le, így a jövőbeni RS6 Avanttól is hasonló számokra lehet számítani.

Azonban nem az RS6 az egyetlen performance kombi az Audi arzenáljában. A kisebb RS4 Avant is ott van, ami szintén kap egy újabb generációt, szintén új névvel, erről azonban egyelőre nem lehet többet tudni. Az RS 6 GT bemutatóján az Audi azt mondta, érdemes figyelni a cég bejelentéseit annak, aki az Avant modellek után érdeklődik, a márka termék marketingért felelős vezetője, Kenneth Dose pedig azt mondta:

Azt gondolom, a múlt bizonyította, hogy a kombiknak van múltja és amikor az autókra nézünk és látjuk, hogy még most is lehet ilyen gyönyörű autókat fejleszteni, akkor azt gondoljuk, biztosan van jövő.

Van konkurencia

Bár az Audi megtartja a hangosan repesztő kombikat, a többi márka is ugyanígy gondolkozik. Mind a konkurens BMW és a Mercedes-Benz patent kombikkal állt elő, amelyeknek nem csak hatalmas csomagtere van, de a motor is elképesztő számokat mutat. A M performance palettáján végre megjelent az M3 Touring, amely a 3-as széria épül, az M5 Touringot pedig szintén vissza akarják hozni. Mercedesék háza táján pedig az AMG C63 van, ami viszont kissé vesztett régi fényéből, a V8-as motort plug-in hibrides rendszerre cserélte, amelyben egy 2,0 literes motor kapott helyet. Azt nem tudni egyelőre, hogy ezzel a modellel merre akarnak jutni, de tény, hogy a legtöbb vásárló, aki performance kombit keres, ezután nem a Mercedest teszi majd listája első helyére.

A konkurencia új lova, az M3 Touring. (Forrás: BMW)

Bár mind a három német márka egyre inkább a luxus SUV-k irányába mozdult el, jó látni, hogy a régi formákat is igyekeznek megtartani. Persze, sok ezek közül már elektromos motorral köszön majd vissza, de azt is érdekes lesz látni, hogy a hagyományosabbnak tartott kombi modellek hogyan teljesítenek az elektromotorokkal. Az biztos, hogy a 2020-as évtized lesz az utolsó, ahol hatalmas teljesítményű kombik száguldoznak majd, belső égésű motorral a tető alatt, egy-kettő talán megmarad 2030-ra is, de biztos, hogy nem húzzák sokáig. 

Van, aki szerint ez baj, de a fejlődést ez nem fogja érdekelni, ezért inkább arra érdemes koncentrálni, hogy élvezzük ezeket a gépeket, amíg vannak.

Forrás: 
Motor1.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..