Nissan Ariya

A márka, amelynek a villanyautózást köszönhetjük

2021.05.15.

Ha ma megkérdeznénk, melyik márka tekinthető a huszonegyedik századi villanyautózás úttörőjének, vélhetően tízből kilenc ember a Tesla márkát említené. Pedig tévednek...

A történelem néha igazságtalan. 

Az autótörténelem is. 
Ha ma megkérdeznénk, melyik márka tekinthető a huszonegyedik századi villanyautózás úttörőjének, vélhetően tízből kilenc ember a Tesla márkát említené. Pedig a Tesla sikeréhez - vélhetően - óriási szükség volt az elérhető árú, nagy sorozatban gyártott villanyautózás valódi úttörőjére, a Nissan-ra. Amely a Leaf-el, majd az elektromos NV200-al az egész világ számára bizonyította, hogy az elektromos mobilitás nem a jövő, hanem - 2010-óta - maga a jelen. 
A történelmet a győztesek írják.
 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
És jelenleg a Tesla áll győzelemre, nem csak a Nissan, de - pillanatnyilag - az összes gyártó előtt. Sokan mostanában úgy emlékeznek, hogy Elon Musk cége volt az első, amely nem csak villanyautókat, de "elektromos életérzést" is árult. Ráadásul az elektromos áram előállításától, a háztartási tárolásáig, a villanyautónk töltéséig egyfajta komplex villany alapú világot is megálmodott hozzá. Csakhogy mindez - a történeti hűség kedvéért fontos leszögezni - nem így történt. 
 
A Nissan volt az első gyártó, amely jóval több, mint fél évtizeddel ezelőtt kidolgozta és technikai megoldásként be is mutatta azt a fajta villany alapú társadalmi víziót, ahol az autónk nem csak jármű, de áram és közösségi mobilitás szolgáltató. Ahol a villanyautókban tíz-tizenöt év után 70 százalékos hatásfok alá csökkentő akkumulátor úgynevezett "puffer akkumulátorként" még évtizedekig szolgál épületekben, besegítve a csúcsterhelésbe, vagy éppen szünetmentes áramforrásként szolgálva.
 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
A villanyautózás  szinonímája az én szememben egyébként legalább annyira az eNV200, mint a Leaf. A new yorki, majd később barcelonai, és más nagyvárosok taxitendereinek győztese közel egy évtizeddel előzte meg a világ legnagyobb gyártóit, akik idén és jövőre kezdik forgalmazni elektromos kisbuszaikat, amelyek a Nissan-nál már 2013 óta róják hangtalanul, károsanyag kibocsátás mentesen az utakat. 
 
Az is tény, hogy a Tesla tiszta lappal indult, nem pedig egy meglévő, gyakran elavulóban lévő ipari, formatervezési kultúrával, az innovációt akadályozó berögződésekkel teli vállalatot kellett "villamosítania".
A Nissan a kétezertízes évek közepén egyáltalán nem technológiai, hanem marketing és dizájncsatát vesztett a Tesla modelljeivel szemben.
 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
Ennek ékes bizonyítéka, Európa piacvezető villanyautója, a Nissan elektromos technológiáján alapuló Renault Zoe. Bájos, és trendi karosszériába öltöztetve, mind a mai napig nincsen piaci ellenfele a Nissan villanyhajtás technológiájának. Többek között ezért lesz érdekes és fontos pillanat a Nissan Ariya, a japán villany SUV nyári érkezése, amely elektromos menetteljesítményével és futurisztikusan elegáns dizánjával akár új fejezetet nyithat a villanyautóknak abban a két évtizedes modernkori történetében, amelyet - minden kétséget kizáróan - annak idején a Nissan a Leaf első generációjával nyitott meg. 
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....