autósport

A maximálishoz közeli nevezés érkezett a nyíregyházi Rally Hungaryre

2020.10.30.

 A tavalyihoz képest másfélszer több, összesen ötvenhat nevezés érkezett az ERC-kategóriában a november 6. és 8. között megrendezendő Rally Hungaryre, az Európa-bajnokság idei negyedik futamára - hangzott el a verseny szervezői és a város képviselői által tartott pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett, Magyarország az autósportban komoly rendezőnek számít, a Forma-1, a túraautó-világbajnokság, a tereprali-világkupa és a kamion Európa-bajnokság mezőnye mellett a második nyíregyházi rendezés révén már a rali Eb mezőnyét is vendégül látja az ország.

Utóbbi megrendezéséről 2018-ban döntött a kormány, ennek értelmében 2019-től 2023-ig biztosított a raliverseny megtartása a nyírségi megyeszékhelyen - jelentette ki az államtitkár, megjegyezve, ehhez a kabinet mellett szükség volt a magyar szakági szövetség, a promóter, a város, a versenyzők és a szurkolók egyetértésére és támogatására.

Őry Tamás, a Rally Hungary promótere a sajtótájékoztatón kifejtette, a nyíregyházi futam iránt felfokozott nemzetközi érdeklődést tapasztaltak a toppilóták részéről, hiszen a koronavírus-járvány miatt elmaradt versenyek okán a pilóták keresik a versenyezési lehetőségeket. A promóter értékelése szerint részben ennek is köszönhetően a tavalyi évhez képest több mint másfélszer annyi nevezést regisztráltak az ERC-kategóriába: 2019-ban 37, idén pedig 56 nevezést fogadtak be, ami már nagyon közel van a maximális hatvanas létszámhoz.

( a kép illsuztráció)

"Nemcsak a létszám számít, hanem a minőség is, olyan világbajnoki futamokat nyert toppilóták érkeznek Nyíregyházára, mint például Andreas Mikkelsen vagy az Eb összetett pontversenyének második helyen álló Oliver Solberg" - tette hozzá.

 A rendezés nehézségekről szólva elmondta, a járvány megnehezítette az ilyen színvonali versenyek lebonyolítását, ez pedig az eddigieknél sokkal több energiát kívánt meg a szervezőktől is.

"A nemzetközi sportesemények elmaradása ellenére végig kitartottunk amellett, ha lehetséges, rendezzük meg ezt a versenyt és ha lehetséges, rendezzük meg nézők mellett" - mondta. Szavai szerint a nemzetközi szövetség (FIA) és a kormány előírásai szerint nagyon szigorú protokollrendet kell betartani, a versenyzőket és sportvezetőket el kell szeparálni a nézőktől, ezért november 6-án, a máriapócsi Rabócsiringen tartandó, fény- és hangtechnikával kiegészített úgynevezett "superspecial" versenyt maximum 4500 néző tekintheti meg.

Őry Tamás a további korlátozások között a szervízpark látogatásának tilalmát említette, ezt - a FIA-előírás szerint - teljesen el kell zárni a nézők, illetve a média elől. Szigorú szabályok vonatkoznak a versenyközpontra is, ahol egymástól elszigetelt helyiségeket kell biztosítaniuk a szervezőknek - tette hozzá.

 A mezőny a pénteki, máriapócsi szakaszt követően november 7-én szombaton a Zemplénbe költözik át, ahol négy, csaknem hatvan kilométer hosszú gyorsasági szakaszt kell kétszer teljesíteniük a versenyzőknek Újhuta és Disznókő között. November 8-án vasárnap előbb három szakasz vár a pilótákra és navigátoraikra az Erdőbénye és Újhuta közötti 32 kilométeren, majd a Nyíregyháza belvárosában tartandó gyorsasági szakaszt teljesíti a mezőny.

 A tavalyi verseny összes ikonikus elemét sikerült megtartani, közte a Kossuth téri rajt-cél ceremóniát - tette hozzá Őry Tamás.

A sajtótájékoztatón köszöntőt mondott Rákóczi Ildikó, a nyíregyházi közgyűlés szociális, egészségügyi és sportbizottságának elnöke, valamint az Eb összetett pontversenyének 12. helyén álló Herczig Norbert négyszeres abszolút magyar bajnok raliversenyző.(mti)

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.26
A Mazda bemutatta a 2024-es 3-as és CX-30 modellek Nagisa Special Edition változatát, amely egyedi....
2023.09.26
Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi....
2023.09.26
A Volvo Cars a New York-i Klímahéten pontos dátumot közölt arról, meddig gyárt még gázolajjal....
2023.09.26
Az intralogisztika folyamatos és egyre gyorsuló változáson megy keresztül. A raktári folyamataikat....
2023.09.26
A megengedett legnagyobb sebesség több, mint duplájával közlekedett az az autós, akiről a 61-es....
2023.09.26
Felborult egy kisteherautó az M7-es autópálya 18-as kilométerénél, Érden, a Balaton felé vezető....
2023.09.26
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform friss jelentése alapján. ..
2023.09.26
Az autonóm járművek hada hamarosan már a szomszédban cirkál.   ..
2023.09.25
Nem telik el úgy hónap, hogy ne osztaná meg velem egy-egy közeli, vagy távoli ismerős, hogy milyen....
2023.09.25
Csattanós bűnügyben fordult a lakossághoz a bécsi rendőrség. Szeptember elején rajtaütöttek egy 33....