Lexus

Megérkezett a legnagyobb Lexus - 57 millió forint maradhat?

2024.01.07.

Nyílt napokon mutatkozott be karácsony előtt nem sokkal a Lexus LM Szegeden, a márka legnagyobb modelljét, a luxus megtestesítőjét élénk érdeklődés kísérte. Négyüléses – vélhetően sofőrös – változata a repülőgépek első osztályát idézi és 10 millióval drágább, mint a 47 millióról induló hétszemélyes.

Meglehetősen ritka az autóiparban, hogy egy modell hétüléses változata olcsóbb legyen, mint a négy- vagy ötszemélyes, a Lexus LM ilyen. – A hétüléses modellben a középső sorban található VIP üléseket a helykínálat és a funkciók előtérbe helyezésével alakítottuk ki, a harmadik sorban pedig három ülés található, amelyek lehajthatók, ha nagyobb raktérre van szükség – írja a Lexus hivatalos oldala a 46,9 millió forintról induló modellről.

Esetükben a lehajtható ülés persze inkább felhajtható – ezzel a megoldással sem találkozhatunk sűrűn –, és elsőre meglehetősen furcsán mutat. Másodikra is, de a szegedi Lexus szalonban kérdésre válaszolva megtudtuk, a tervezők nem akarták, hogy a nehéz ülések kivehetők legyenek, azokkal meggyűlt volna baja a sofőrnek.

Az 56,9 millió forintról induló négyüléses változat a luxus csúcsa, mindössze két többfunkciós hátsó üléssel és rengeteg olyan kiegészítővel, amelyek az utazást kényelmessé és élvezetessé teszik. Ezek közé tartozik egyebek között az első és hátsó üléssor közötti válaszfal, amely egy 48″ szélesvásznú monitort és egy – a privátszféra védelme érdekében elsötétíthető – üvegpanelt is magában foglal. És ezzel a meg is érkeztünk a sofőrös luxusautóig.

A testreszabott Mark Levinson 3D Surround Sound audiorendszer 23 hangszórós, az utastér kényelmét pedig a kifinomult Lexus klímamenedzser fokozza, amely hőérzékelőket használ a fűtés és szellőzés pontos szabályozására és vezérlésére.

A kategóriateremtő, személyautó platformra épült LM egy teljesen új járműtípus a Lexus palettáján az európai piacon: egyesíti egy zászlóshajó szedán tulajdonságait a kisbusz tágasságával. A modell egyszerre lehet pihentető élettér és rugalmas, mobil iroda azoknak, akiknek utazás közben is dolgozniuk kell.

A GA-K platform alacsony súlypontjára és magas karosszéria merevségére építve a Lexus új, hátsó kényelemre összpontosító vezetési módot fejlesztett ki. Emellett új fékrendszert, valamint még kifinomultabb felfüggesztést kapott az LM.

Az új modell tökéletesen illeszkedik a Lexus Omotenashi vendégszeretet filozófiájához, amelynek lényege, hogy az emberek azt érezzék, olyan szívesen látják őket és úgy gondoskodnak róluk, mintha a saját otthonukban fogadott vendégek volnának. Ez magában foglalja az utastérben található, modern technológiák által biztosított funkciók kezelhetőségének leegyszerűsítését, ami fontos szempont a mozgalmas életet élő embereknek. Például egy „egygombos” vezérlő elegendő ahhoz, hogy az utastér klímáját, világítását és üléseit a felhasználó személyes igényei szerint állítsa be.

Az utastér számos funkciójának és lehetőségének gyors és intuitív beállítását egy okostelefonhoz hasonló vezérlő biztosítja. Az új LM egyben a világ első olyan modellje, amely olyan hangvezérlés funkciót kínál, amely kifejezetten a hátsó ülésen utazók parancsaira reagál.

Amint már írtuk, a négyüléses LM-ben az utastér válaszfalának alsó részén egy 48″ szélesvásznú HD monitor kapott helyet, amelyet a betekintési szög szempontjából optimálisan helyeztek el. Az utasok közvetlenül okostelefonjukról vagy táblagépükről vetíthetnek ki tartalmat, de két HDMI porton keresztül is csatlakozhatnak a képernyőhöz. A rendszer használható szórakozásra, de akár online üzleti találkozókra is. (A hétüléses modellben egy 14″ hátsó kijelző található, ám ez is függetlenül működtethető az első műszerfalon lévőtől.)

Az utasteret a tetőbe és az oldalsó panelekbe épített indirekt világítás teszi hangulatosabbá, de tetőben spotlámpák is találhatók, míg a négyüléses modellnél a lábtérben árnyjátékos világítás is van. Az utastér színbeállításainak széles skálájával tehető hangulatosabbá, beleértve a 14 árnyalatot, amelyek öt különböző hangulati témában vannak csoportokba szedve: gyógyító, ellazító, felpezsdítő, fókuszáló és felvidító.

Az új LM egyedi és tiszteletreméltó kiállású lett, olyan arányokkal, amelyek megkönnyítik a használhatóságot és a manőverezhetőséget. Az autó teljes hossza 5130, szélessége 1890, magassága pedig 1945 milliméter. Természetesen a 3 méteres tengelytáv is kulcsfontosságú a hátsó utasok helykínálatának maximalizálása szempontjából.

Az LM soros, négyhengeres benzinmotorja 2,5 literes és 250 lóerős, két villanymotorral kiegészítve, az autó négykerék-meghajtású és a nyomaték akár nyolcvan százalékát is a hátsó tengelyre tudja küldeni. Nulláról 8,7 másodperc alatt éli a 100-as tempót, végsebessége pedig 190 km/óra. Üzemanyag-fogyasztásának gyári adata 7,0-7,4 liter benzin száz kilométerenként.

„A merész elülső kialakítás egy újfajta Lexus-identitást mutat be a jellegzetes orsó formájú hűtőrács megtörésével. Az orsóformát összenyomták, hogy egy nagy alsó hűtőrácsot hozzon létre a motorháztető elülső éle alatti vékony nyílás alatt, amely összeköti a fényszórókat.” Kis túlzással akkora az LM motorháztető alatti homlokfelülete, mint egy hármas szekrény, és mindenképpen rekordgyanús négyzetméterben számolva is.

A LM legújabb, Európába először érkező változata tartalmazza az ütközést megelőző biztonsági rendszer kibővített funkcióit, beleértve a vészhelyzeti kormányasszisztenst és az adaptív sebességtartó automatikát. Valamint a proaktív vezetési asszisztenst, amely a lassabb, városi forgalomban biztosít biztonságosabb vezetést. Az éberség figyelő monitor folyamatosan ellenőrzi a vezető állapotát, és ha a volánnál ülő nem reagál a figyelmeztető jelzésekre, finoman állóra fékezi az autót, és aktiválja az eCall segélyhívó rendszert.

Az ajtók – beleértve a hátsó tolóajtókat is – a kifinomult e-Latch elektronikus nyitási rendszerrel vannak felszerelve. Ez teszi lehetővé a biztonságos kiszállást segítő rendszert is, amely figyelmezteti az utasokat hátulról közeledő forgalomra, és megakadályozza a véletlen nyitást.

A képre kattintva megnézhet egy bemutatkozó videót.

Sokan és alaposan körbenézték az exkluzív környezetben, tükörfalas kiállítói térben bemutatott LM-et Szegeden, de nem csak érdeklődőkkel találkoztak a Kovács Autóház munkatársai. A monori és a szegedi Lexus szalon már 6 autóra kapott megrendelés karácsony előtt, ez a szám országosan elérte az 50-et.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Az Opel új fejezetet nyitott az új Astrával, Európa egyik legnépszerűbb kompakt autója már elérhető....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....