gyászjelentés

Meghalt Bikás Ernő

2023.12.18.

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 76. évében elhunyt dr. Bikás Ernő okl. közlekedésmérnök, közgazdász, ny. oktatási főigazgató-helyettes, tanszékvezető főiskolai docens. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2023. december 28-án, csütörtökön 14 órakor lesz Győr-szabadhegyen, a Templom úti temetőben  - közölte a Széchenyi István Egyetem.

Dr. Bikás Ernő közlekedésmérnökként, gépjármű-üzemeltetési szakon végzett, majd gazdaságmérnöki diplomát szerzett, közgazdaságtudományból doktorált. 1974-ben pályázattal került Győrbe, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Közlekedésgazdaságtan Tanszékére. A folyamatos szervezeti struktúra és képzési területváltozás mellett Egyetemünkön 35 évet dolgozott. 1987-től 1995-ig tanszékvezetőként a Logisztikai és Szállítmányozási Tanszéket vezette. A tanszék meghatározó szerepet vitt a gazdasági képzés meghonosításában, műszaki területen a műszaki menedzser képzés indításában, folyamatos gondozásában.

1989-ben oktatási főigazgató-helyettes lett, három cikluson át, 12 évig ez a feladat határozta meg munkáját. Tevékenyen, a folyamatokat irányítva, kollégáival mindig együttműködve szervezte az 1990-es években az intézmény képzési területeinek átalakítását, fejlesztését, bővítését. Az intézmény új – gazdasági, műszaki, informatikai, jogi, zeneművészeti, egészségtudományi és szociális – területeken, a főiskolai szint mellett egyetemi szakokkal jelent meg a térségi és az országos felsőoktatás képzési piacán.

Történelmi időszak volt. A rendszerváltás, a felsőoktatás átszervezése és koncepció váltásai határozott fejlesztési irány kijelölését igényelte. Önálló „szak” főiskolaként nem maradhattunk talpon. Az észak-dunántúli régióban hiányzott egy széles képzési területű „univerzitás”. Dr. Szekeres Tamás főigazgató és dr. Bikás Ernő határozott és következetes vezetésével indult meg egy átfogó és hosszantartó, minden területre kiterjedő munka. Győr városa, az Universitas-Győr Alapítvány és számos támogató közreműködésével szervezte dr. Bikás Ernő a szakterületi bővítést, a képzési követelmények és a munkaerő-piac igényeinek összhangba hozását.

A képzési területen konszenzust kialakítva átalakult az intézmény. A fő profilunkban, a mérnökképzésben a műszaki szakok egységesítése, választható szakirányok és új szakok indítása jelezte ezt. Új képzési koncepció elfogadásával és folyamatos karbantartásával dinamikus szakmai háttér jelezte a kollégák egyetértését, a támogatott jövőképet. A képzési koncepció összefoglalta a tanszékek, fakultások elképzeléseit a szakok, szakirányok tartalmi fejlesztéséről.

Tanulmányi tájékoztató könyvek segítették, részletesen informálták az oktatókat és a hallgatókat a tantervekről, a kredit rendszerű képzés bevezetésével párhuzamosan. Az átállás technikáját, metodikáját így ismerték meg a résztvevők.

Átalakult az idegennyelvi képzés, a hallgató a tudásszintjéhez tartozó csoportba került. A testnevelés területén a sportolás megszerettetése, a meghatározott négy követelmény teljesítése lett a cél.

A levelező képzés újszerű, távoktatási formájának kialakításával jelentősen bővült a hallgatók érdeklődése intézményünk iránt. A felvettek létszáma növekedett, s jobbak lettek a vizsgaeredmények is.

A beiskolázási tevékenységben újdonságot jelentettek a Nyitott kapuk rendezvények, az iskolalátogatások, a tájékoztató kiadványok, külön a szülőknek szervezett programok. Az intézményünk által kínált szakok iránt folyamatosan nőtt az érdeklődés. Hallgatói létszámunk az 1990-es 1200 fő körüliről egy évtized alatt 7000 fő fölé emelkedett.

Dr. Bikás Ernő tevékeny, értékes életútját, az intézmény fejlesztésében, fejlődésében elért eredményeit az egyetemi közösség 2018-ban a Pro Universitate Díj adományozásával ismerte el, köszönte meg.

Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében! - írta az egyetem. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....