2035

Mégsem szántja be az Unió 2035 után a belső égésű motorokat

2022.06.29.

A magyar és a nemzetközi sajtóban egyaránt arról szóltak a hírek, hogy a belső égésű motoroknak búcsút inthetünk 2035-től, ugyanakkor a helyzet közel sem ilyen egyszerű.

Már a 2035-ös céldátumban sem volt teljes egyetértés, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Bulgária és Románia arra törekedett, hogy a 2035-re kitűzött célt 2040-re halasszák. Ez végül nem történt meg, de a korábbi, a belső égésű motornak búcsút intő javaslaton több változtatást is végrehajtottak.

Döntés ugyanis arról született, hogy 2035-től nem lehet hagyományos benzines és dízelmotoros új autókat forgalomba hozni az Európai Unióban, de ez nem jelenti azt, hogy a belső égésű motoroknak búcsút intenénk.

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei abban egyeztek meg, hogy zöld utat adnak az alternatív technológiák, például a szintetikus üzemanyagok vagy a plug-in hibridek használatának.

Tehát a 2035-ös céldátumot követően valóban szinte kizárólag nulla szén-dioxidot kibocsátó autókat lehet forgalomba helyezni, de a lehetőség adott, hogy olyan autók is forgalomba kerüljenek, amelyek „szén-dioxid-semleges” üzemanyaggal működő belső égésű motorral vannak felszerelve.

Ez egy kompromisszumos megoldás, ugyanis korábban volt szó a teljes tiltásról is. Ezt több tagállam ellenezte, leghangosabban Németország, de a magyar és olasz kormányok is támogatták az eredeti javaslat módosítását.

A német pénzügyminiszter már múlt héten kijelentette, hogy Németország nem fogja támogatni azokat az EU-terveket, amelyek az új belsőégésű motoros autók eladásának 2035-től való betiltását jelentenék, azzal érvelve, hogy egy ilyen lépés bezárná a kaput a „technológiai nyitottság” előtt, és gyakorlatilag felszámolná a szintetikus üzemanyagokat, mint alternatívát.

Christian Lindner, a Szabad Demokraták (FDP) pénzügyminisztere elmondta, hogy a szintetikus üzemanyagok klímasemleges megoldást jelentenek a belső égésű motoros autók számára, amelyeket világszerte még sokáig fognak használni.

Természetesen nem meglepő, hogy elsősorban azok a tagállamok ellenezték a teljes tiltást, amelyek jelentős autóiparral rendelkeznek és munkavállalóik jelentős része dolgozik az autóiparban. Az elektromos autók hajtásláncai sokkal egyszerűbb szerkezetek, mint egy belső égésű motor, valamint egy elektromos autóhoz összességében is jelentősen kevesebb alkatrész szükséges, mint egy hagyományos modellhez. Mindezért a gyártók és beszállítók munkavállalóinak jövőjét fenyegetné a belső égésű motoros autók teljes tiltása.

 A szintetikus üzemanyagok valóban jelenthetnek fontos alternatívát az elektromos járművekkel szemben, többek között a Porsche is dolgozik a technológia fejlesztésén. A technológia abból áll, hogy az üzemanyagot alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával állítják elő, és azt az ipari tevékenységek során kibocsátott szén-dioxiddal kombinálják.

Az autóipar nagy reményeket fűz ezekhez az új üzemanyagokhoz, amelyek kiterjesztenék a belső égésű motorok használatát és hosszú távú jövőjét.

Ráadásul a benzinmotoroknak sincs teljesen vége, ugyanis elfogadták a „Ferrari kiegészítésként” elhíresült záradékot is, amely szerint azok a gyártók, amelyek évi 10.000 darabnál kevesebb járművet gyártanak, további öt év mentességet kapnak a tilalom alól.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében - közölte a katasztrófavédelem pénteken....
2022.08.19
Nézzük, indokolt-e a mellékutcák sebességkorlátozása! ..
2022.08.19
A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható....
2022.08.19
No, ezt nem én állítom, bár erősen gyanítottam, hanem a Polestar felmérése, amiben amerikai....
2022.08.19
140 millió forint támogatás jut pedelec és 109 millió forint e-cargo kerékpár vásárlásához a....
2022.08.19
A Forma-1 csapat zsenije, Adrian Newey tervezi az autót, amely a tervek szerint 2025-ben lép piacra....
2022.08.19
Kiintették a forgalomból a veszélyes, túlsúlyos járműszerelvényeket. ..
2022.08.19
Kalle Rovanperä a második gyorsaságin bukott, az első helyről adta fel az Ypres-ralit. ..
2022.08.19
Még a saját tulajdont sem lehet büntetlenül rongálni, akkor sem, ha nem akar indulni a hidegben az....
2022.08.19
A használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 5,8 százalékkal több,....