kerékpározás

Megújul a Kátyúvadász – már a kerékpárosnak is segít a program

2014.04.12.

A Kátyúvadász projekt megújuló honlapja és okostelefonos alkalmazása már a kerékpárosokat is segíti, hiszen a Kátyúvadász térképen már a kerékpárutak is megtalálhatóak, így az azokon fellelhető kátyúk is bejelenthetővé válnak a rendszeren keresztül.

Generali a Biztonságért Alapítvány által támogatott Kátyúvadász programban tavalyi indulása óta gyűjtik a felhasználók által feltöltött kátyúk helyét és leírását, hogy ezek összesítésével elősegíthessék az utak helyreállítását. Eddig több mint 14 ezer látogatója volt katyuvadasz.hu honlapnak, a rendszerben pedig közel 600 kátyút regisztráltak a felhasználók, ez a szám azonban folyamatosan növekszik. Bár a szakértők szerint az enyhe télnek köszönhetően az idei évben kevesebb új kátyúra lehet számítani, még így is több száz úthiba keletkezik naponta, ezért is fontos a munkálatok hatékonyabbá, gördülékenyebbé tétele olyan egyedülálló megoldásokkal, mint a közösségi kátyúfigyelő rendszer.

A Kátyúvadász ebben az évben az autósok mellett kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra is: mostantól a Kátyúvadász térképen megjeleníthetővé válnak a kerékpárutak, és feltölthetővé az azokon található kátyúk is. Így például kirándulások előtt a felhasználók tájékozódhatnak ezek állapotáról, hogy később már az útviszonyoknak megfelelően biciklizhessenek, hiszen a kerékpárosok kátyúba hajtása könnyen súlyos sérüléssel járhat. De ami talán még fontosabb, hogy a bicikliutakon találhatók kátyúk feltöltésével a „kátyúvadászok” is hozzájárulhatnak azok kijavításának elősegítéséhez, mert a kerékpárosok biztonsága érdekében különösen fontos, hogy megfelelő körülmények között közlekedhessenek.

 „Budapesten nagyságrendileg 200 ezren közlekednek kerékpárral legalább heti rendszerességgel. Mikor egy gépjármű hajt kátyúba, többnyire „csak” kisebb műszaki gondok adódnak, biciklivel azonban balesetveszélyes helyzetet teremt, hogy egy pillanat alatt kell két veszélyes megoldás közül választani. Hirtelen kerülés esetén váratlanul térünk ki az autók elé, áthajtáskor viszont az első kerék akadhat el a kátyúban. Éppen ezért örültünk, hogy a közösségi alapú Kátyúvadász programot kiterjesztették a közel 200 kilométernyi fővárosi bicikliútra is. Mi is arra bíztatjuk a kerékpárosokat, hogy töltsék fel a Kátyúvadász segítségével az úthibákat, hiszen ezzel egyszerre növelhetik a kerékpáros közlekedés biztonságát és kényelmét” – mondta Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub alelnöke.

 A Generali a Biztonságért Alapítvány hosszú távon gondolkodik a Kátyúvadász projektről: budapesti közútkezelőkkel, vidéki nagyvárosokkal illetve érintett civil szervezetekkel is szeretnék bővíteni a támogatók körét a jövőben, mely fontos előrelépés lenne, hogy minél szélesebb körű lehessen a közvetlen kapcsolat bejelentők és közútkezelők közt, ezáltal pedig még hatékonyabban tudjon hozzájárulni a projekt a hazai utak állapotának javításához. A közlekedés így mind a gépjárművet, mind a kerékpárt használók számára biztonságosabbá válhat a jövőben.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....
2024.06.23
A V8-as motorral felszerelt gép valószínűleg az 'LFR' nevet kapja majd, és nagyjából 600 lóerős....
2024.06.23
Egymásba rohant két személykocsi az M7-es sztráda főváros felé vezető oldalán, a 72-73-as kilométer....
2024.06.23
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére vasárnap éjfélig a HungaroMet. Hevesebb....
2024.06.22
Az első két fordulón látottakhoz hasonlóan a belgiumi Zolderben is mindkét szombati futamot....
2024.06.22
Nem kevés baja van, ott kellett hagyni. ..
2024.06.22
Lando Norris, a McLaren versenyzője nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzését,....
2024.06.22
A szedánt továbbra is értékesíteni kívánják külföldön, de a Volvo nem tervez több S60-ast....
2024.06.22
Az M43-as autópálya 1-es kilométerénél fogott tüzet a jármű – jelentette az Országos....
2024.06.22
Nagyon sokan úgy várják a nyarat, mint a megváltót, hiszen pár hónapra végre csendesedik a reggeli....