fuvarozás

Megúszhatják a kiküldetési felárat a fuvarozók

2018.06.05.

Kivonná a nemzetközi áru- és személyfuvarozást a jövőben az uniós kiküldetési irányelv hatálya alól az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága, amely szűk többséggel szavazta meg a jelentését az ügyben – írta az MTI.

A szakbizottsági tagok többsége azon az állásponton volt, hogy a készülő szabályok értelmében a nemzetközi fuvarozók ne számítsanak kiküldött munkavállalóknak, a kabotázst (nem honos fuvarozók által végzett belföldi szállítást) végző sofőrök viszont igen. Deli Andor fideszes EP-képviselő szerint a szöveg erős támogatást jelenthet a közép- és kelet-európai érdekek védelmében az új szabályok megalkotása során.

"Nagyon sok munka áll a mai eredmény mögött, hiszen az Európai Bizottság eredeti javaslata teljesen ellentétes irányt jelölt ki a nemzetközi fuvarozás számára" - közölte Deli, aki szerint ez olyan pluszterhet jelentene az érintett vállalkozásoknak, amely ellehetetlenítette volna a tevékenységüket, veszélybe sodorva több tízezer sofőr munkahelyét és jelentős drágulást okozva.

Magyar szempontból különösen kiemelt témáról van szó, ugyanis Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) körülbelül 6 százalékát teszi ki a fuvarozás és az ehhez kapcsolódó logisztikai szektor, 13 ezer magyar fuvarozócéget és rajtuk keresztül 120 ezer munkahelyet érint - olvasható a politikus közleményében. Több képviselő ugyanakkor élesen bírálta az elfogadott dokumentumot. A TRAN francia tagjai például pártállástól függetlenül tiltakozásukat fejezték ki. A francia szociáldemokraták szerint a "fuvarozók jogainak elfogadhatatlan megsértését" vonná maga után, ha ilyen formában fogadnák el az új szabályozást.

Amennyiben a mostani jelentést jóváhagyja az EP plenáris ülése, akkor az lesz az Európai Parlament hivatalos álláspontja az Európai Bizottsággal és a tagországok kormányait képviselő tanáccsal folytatott tárgyalásokon. A tanács még nem fogadta el az ügyben a közös álláspontját, így egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődhetnek majd meg az intézményközi egyeztetések.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.08
A "fotelszakértés" nem működik! ..
2020.08.08
Kevin Magnussen sokakhoz hasonlóan óriási tehetségként érkezett a Forma 1 mezőnyébe, de a....
2020.08.08
Júliusban már a járványvédelmi korlátozások ellenére is több autót adott el világszerte az Audi,....
2020.08.08
Georgij Majorenkó Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.08
Meglepetésre Valtteri Bottasé lett a pole pozíció, a beugró Hülkenberg pedig a harmadik helyet....
2020.08.08
Az extra nevű különkiadásban három esetet nézhetünk meg a rendőrök szemszögéből. ..
2020.08.08
A legnagyobb megtiszteltetés, ha egy autóról becenevén emlékezik meg az utókor – függetlenül attól....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja harmadik....
2020.08.08
Az Audi Hungaria erdő- és fatelepítéssel tesz a zöldebb környezetért: a gyárterületen már több....
2020.08.08
2020-ban az Audi Q5 modell kínálatában mutatkozik be a világítástechnológia következő generációja,....