járműtörténelem

Megvágták a király homokba rajzolt kedvencét

2023.10.21.

Mezőgazdasági gépnek indult, aztán királyi beszállító lett belőle.

A Rover igazgatója, Spencer Wilks feladta a leckét a mérnököknek, akiknek olyan univerzális gépet kellett tervezni, amelyik szántásra is jó traktor, terményszállító vontató és közúton sem tartja fel a forgalmat.

Az első vázlatot állítólag a Red Wharf-öböl fövenyére rajzolta Spencer fivére, Maurice Wilks, aki már a tengerparti homokozás közben is nagyban gondolkodott: az export megkönnyítése érdekében középre tervezte a kormányt, így mind a baloldali, mind a jobboldali közlekedésű országokba azonos konstrukciót lehetett volna gyártani.

A katonai és polgári igények kielégítése miatt a brit kormány anyagilag is besegített, a fejlesztési idő gyorsítása és a költségek csökkentése miatt az 1947-es Centre Steer prototípus amerikai Jeep-alvázra készült brit Rover-személyautó alkatrészekből.

A szériamodell kormánya már oldalra került, leegyszerűsített formájú karosszériája pedig acél helyett alumíniumból készült: a Land Roverek sorozatgyártása 1948-ban, Solihullban indult.

Lehetett tulajdonosa a brit (BLMC), az amerikai (Ford), a német (BMW) vagy az indiai (Tata), mindig a brit királyi család állandó beszállítója volt, kedvelte, sokszor vezette II. Erzsébet, és utódja Fülöp is. Használói között volt Churchill és még több miniszter, valamint sok híresség, a Beatles és még jónéhány zenész.

Pedig többször elbúcsúztatták, sőt temették: hivatalosan 2016 január 16-án gördült le a Land Rover Defender utolsónak mondott darabja, a legendás modellből addig összesen 2,016,933 készült az angliai Solihull-ban, az első ára 450 angol font volt és akkoriban 56 munkaóra alatt készült el.

Az utolsó szériából négy percenként gördült le a szalagról egy autó. A 2020-as modell legolcsóbb változata negyvenezer angol fontba kerül és már a szlovákiai Nyitrában felépített telephelyen készül.

Az ötvenéves modellt egy alpesi mezőn ünnepelték, a legújabb Land Rover Defender modell első fotója pedig nem tengerparti homokban, hanem egy havas hegyoldalon autó alakúra kitaposott mintáról készült, ezt publikálták beharangozóként.

Most pedig nekiestek, hogy átszabják: a brit KAHN® tuningműhely az elmúlt években épített már saját szuper-sportkocsit, Aston Martin One77 kupét. Fő profilja az átépítés, kreáltak már klasszikus Land Rover Defenderből hosszú V8-ast, 6×6-os változatot, most pedig az aktuális Defendert szabták át targa fazonúra.

A munkát megnehezíti, hogy az elődökkel ellentétben a legújabb Land Rover Defender már nem alvázas és nyitottsága miatt laposan meg kell erősíteni önhordó karosszériáját. Többek között azért is tart félévnél tovább a ponyvatetős változat építése, mert a manufaktúrában egyedileg kalapált és NS3-alumíniumból formált idomokkal erősítik padlólemezét.

A B-oszlopokat erős bukókerettel váltja ki a KAHN®-műhely, mely eddig csak vázlatrajzokon és maketteken mutatta be a kétszemélyes, nyitott targát, mely bőséges csomagteret kínál, bár a rajzok szerint hosszú, lapos üregbe kell betolni a táskákat, vadászfegyvereket.

Egyelőre még csak rajzokat publikáltak, de az biztos, hogy drága lesz a limitált példányszámú Flying Huntsman 90 Spyder, melyből évente csak nyolc készül.

Az első példány 2024. nyarára készül el, minden darabot a vásárlók személyes igényeihez alakítanak, természetesen kézi munkával.

A KAHN®-projektre is igaz, hogy nincs új a nap alatt, hiszen a Land Rover már 2011-ben bemutatta targa típusú kétülésesét, melyből terveztek egy sorban három üléses változatot is.

Nem hiszi? Voila, a Sport Concept 100!

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....