Év Magyar Autója

Melyek lesznek idén az év magyar autói?

2023.02.03.

Utolsó fázisához érkezett az Év Magyar Autója 2023 verseny, az öttagú szakmai zsűrinek még jó egy hónapja van, hogy kipróbálja, tesztelje a 39 jelölt autót, és március elejére meghozza a döntését. Március 10-én derül ki, hogy a különböző kategóriákban milyen autók győztek.

Az Autós Nagykoalíció által szervezett Év Magyar Autója verseny 2023-as díjaira 22 autómárka és két magyarországi autógyártó 39 autót nevezett. Az Év Magyar Autója 2023, a Magyar Év Autója 2023 és az Év Zöldautója 2023 díjak győzteseit márciusban hirdeti ki a szakmai zsűri. A szervezők a fenti díjakon kívül kiosztják a közönségdíjat - amelyre a nagyközönség szavazatait várjuk február hónapban -, az Év Beszállítója 2023 díjakat és az Év Autós PR-szakembere elismerést.

Les Zoltán, a zsűri és a Blutorange színű Audi TT RS
Les Zoltán, a zsűri és a Blutorange színű Audi TT RS

A 2023-es díjakra elsőként a Subaru jelölte az elektromos szabadidő-autók kategóriában a Solterra villanyautót, de az elsők között jelentkezett a Porsche Hungaria több márkája is. A Volkswagen három autót jelölt, az ID.5 GTX az elektromos szabadidő-autók, a Taigo a kis szabadidő-autók, a konnektoros Arteon a hibrid prémium autók között mérettetik meg, a Volkswagen Haszonjárművek márka pedig az ID.Buzz és az ID.Buzz Cargo modelleket indította. Három autóval vesz részt a versenyben a cseh Škoda, a Fabia a kisautók, a frissített Karoq a közepes szabadidő-autók, az Enyaq Coupé iV az elektromos szabadidő-autók táborát szaporítják. Komoly gépekkel érkezett az Audi márka: az S8 az üzleti autók között, az RS e-tron GT pedig a prémium elektromos autók mezőnyében okoz izgalmakat. A spanyol Cupra a Formentort nevezte be a Magyar Év Autója 2023 díjra a közepes szabadidő-autók mezőnyébe.

A Stellantis márkák hazai importőre a Citroën C5 X (üzleti autó), a Peugeot 4008 konnektoros változatát (hibrid szabadidő-autó), az új DS 7 E-Tense (hibrid prémium autó), illetve az Alfa Romeo Tonale és a Fiat 500e modelleket nevezte be a versenybe.

közös zsűri teszt

Izgalmas küzdelem várható a hazai gyártású autók kategóriájában, ahol egy családi autó mérkőzik meg egy igazi sportautóval: a 2022-es közönségdíjas Suzuki S-Cross és az Audi TT RS között természetesen nem (csak) a lóerők, a kényelem, a csomagtér és a dizájn dönt, hanem a zsűri azt is figyelembe veszi, hogy az adott gyártó milyen arányban járul hozzá a magyar költségvetéshez, foglalkoztatáshoz, régiós jóléthez, valamint a modellek hazai autópiacon betöltött szerepét sem mellőzi.

A Toyota és a Lexus márkák hazai importőre ezúttal is élen járt a nevezésben, a prémium márka az RZ villanyautót és a megújult RX hibridet jelölte, a tömegmárka az Aygo X kis szabadidő-autóval, a Corolla Cross közepes szabadidő-autóval és a bZ4X villanyautóval vesz részt.

A BMW Magyarország három modellt nevezett: az X1 a közepes szabadidő-autók között indul, az M3 Touring a Magyar Év Autója 2023 díjat vette célba (sportautók kategória), a bajorok villanyos szabadidő-autója, az iX1 pedig az elektromos szabadidő-autók kategóriában küzd az Év Zöldautója 2023 díjért.

közös zsűri teszt

Két új márkát köszönthettünk a 2023-as mezőnyben: a Mazda először nevezett, a CX-60 modell a nagy szabadidő-autók között, az MX-30 pedig a városi villanyautók között indult. Az MG importőrsége első évében három autót nevezett, a ZS modell a kis szabadidő-autók, a ZS EV a városi villanyautók, az EHS modell pedig a városi hibridek között versenyez.

közös zsűri teszt

Két villanyautót nevezett a Hyundai, a tavalyi győztes Ioniq 5 az elektromos szabadidő-autók kategóriában, az Ioniq 6 pedig a prémium elektromos autók mezőnyében indul. Szintén villanyossal indul a másik koreai márka hazai importőre, a Kia EV6 az elektromos szabadidő-autók között versenyez. Az Opel az Év Zöldautója 2023 díjra benevezte a kishaszon-kategóriába a Combo-e modellt, egy klasszikus kompakt furgont. A Honda is egy klasszikussal, a teljesen megújult Civic-kel indul a Magyar Év Autója 2023 díjért a családi autó kategóriában, ahol a Volkswagen elektromos kisbuszával harcol az elsőségért. A Nissan márka hazai importőre, a Grand Automotive Kft. két új modellt, a régen várt Ariya elektromos SUV-t és az idén teljesen megújuló X-Trail szabadidő-autót jelölte.

A közönségszavazás ezúttal sem marad el, ennek részleteivel hamarosan jelentkezünk, a szavazás várhatóan február 1-jétől február 28-ig tart majd. További részletek: www.evmagyarautoja.hu

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....
2023.12.03
Bag régiójában, a Budapest felé vezető oldalon keletkezett a tűz – közölte az Országos....
2023.12.03
Ennyi idő is elég, hogy kiderüljön. ..
2023.12.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Télapó nem felejt. ..
2023.12.03
Több mint 50 évvel a legutóbbi Apollo küldetés után az Egyesült Államok megpróbálja újra....
2023.12.03
Részlegesen önzáró differenciálmű, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, valamint piros első és....
2023.12.03
A TCR World Tour idei bajnoka lett Michelisz Norbert, aki Budapesten elmondta, hogy kész terve volt....