chiphiány

Mennyit kell ma várni egy új autóra?

2022.02.11.

A chiphiány miatt gyakran olvasni jelentősen megnövekedett szállítási időkről, de mégis mennyivel nőttek meg és egyáltalán honnan indultak? Miért van az, hogy Magyarországon még többet kell várni, mint Nyugat-Európa egyes országaiban?

Mennyi a tipikus szállítási idő békeidőben?

Normális időszakban a legtöbb autó szállítási ideje néhány hónap Magyarországon. Szerencsés esetben az ember autója megérkezhet 5-6 hét alatt is, rosszabb esetben viszont előfordul fél éves várakozás. Normál esetben utóbbinál hosszabb nem jellemző, hacsak nincs valamilyen beszállítói probléma az adott modell gyártásánál.

Nyugat-Európa legtöbb országában rövidebb szállítási idők a jellemzőek, de most ott is megnőttek a várakozási idők. A Carwow készített egy összeállítást az Egyesült Királyság szállítási ideiről, amiben részletesen leírják egyes modellek szállítási idejét. Ott az Audi és a BMW például 18-32 hétre szállít, a a KIA 14-37 között szállítási időt vállal modelltől függően, a Skoda pedig minimum 27 hetet kér, de az Enyaq esetében több, mint egy évet kell várni.

Magyarországon a szállítási idők ennél jelentősen magasabbak jelenleg. Teljesen természetes az 1 éves szállítási idő, de előfordul, hogy ha most, 2022 elején megrendel valaki egy új autót, nem tudják megígérni, hogy 2023-ban leszállítják számára. Így például előfordulhat, hogy ha valaki most megrendel egy kifutó modellt újonnan, mire megérkezik, már nem a legújabb modellt fogja megkapni.

Miért kell Magyarországon többet várni?

Ha egy gyártó számára csak korlátozott gyártási kapacitás áll rendelkezésre, kénytelen szigorú elvek szerint priorizálni a beérkező rendeléseket. Limitált számú legyártható autó mellett azok a járművek lesznek legyártva, amelyek több profitot jelentenek a gyártó számára. A jól jövedelmező országok mellett szintén fontosak az igazán nagy és jelentős piacok, ahol a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy veszítsenek piaci részesedésükből.

A két piackategória között bőven van átfedés, de nem minden nagy piac tartozik a nagy profitot jelentő piacok közé, erre jó példa Spanyolország. A másik négy európai óriáspiac, Olaszország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság jobb profitot jelent a legtöbb gyártó számára és az ott eladott autók száma is biztosítja számukra az autók érkezését. A legjobban jövedelmező piacok a nagyok mellett azok az országok, ahol eleve magas az életszínvonal és a vásárlóképesség, például Norvégia tipikus példa.

Magyarország sajnos nem nagy piac az évi 120.000 darab új autóval, és nem is gazdag ország, így mi a prioritási lista végén kullogunk. Egy ideig még lehetett a raktárra érkező autók közül válogatni, de mivel a raktárra rendelés ilyen problémás időszakokban kifejezetten ritka, a magyar vásárlók kénytelenek várni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.28
A nehézkes csöves vevőtől a multimédiás információs központig: az autórádió 100 év alatt újra és....
2022.06.28
Nyolc szakág 29 versenyzőjének támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-....
2022.06.28
Ulli Sima (SPÖ) városi tanácsnok szerint májusban több mint 1,1 millió kerékpárost regisztráltak a....
2022.06.28
A Volkswagen vezérigazgatója felkészültnek tartja az autógyártó konszernt az átállásra a belsőégésű....
2022.06.28
A Magyar Közút kamerája rögzítette a német sofőr hajmeresztő balesetét. ..
2022.06.28
Szirmabesenyő térségében állítottak meg a közlekedési járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a....
2022.06.28
Budapesten már május első felétől drágult a taxis tarifa, ezt a többi városban sem úszták meg az....
2022.06.28
Egy Audi A3 vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az....
2022.06.28
A külsőhöz csak finoman nyúltak hozzá, de megjelent egy új, 360 lóerős hibrid csúcsmodell a....
2022.06.28
A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a....