Mesél a szakértő – Astrák nyomában | Autoszektor
szakértő

Mesél a szakértő – Astrák nyomában

2018.04.25.

Tucatautó, de azért nem mind ugyanolyan.

Imre háromszor küldött megrendelést, mind a járom alkalommal J-Astra hirdetését csatolta. Bevallom őszintén, hogy nem kutatom állandóan a „hahu”-t, nem vagyok tisztában minden típus, minden évjáratának ár színvonalával, de erős a gyanúm, hogy Imre, a lista legelején lévő kocsikra kattintgatott, valószínűleg az elsődleges szempont az ár volt – az első alkalmakkor.

Jöjjön most a 3 autó rövid története, de az első két esetben a tárolás körülményeit is érdemes megnézni.

1 – Astra (J) Sports Tourer 1.7 CDTI

Mindenek előtt nézzük meg, hogy a hirdetésben hol és hogyan láthatjuk az autót. Egy rendezett kisüzem udvara jut eszembe, amikor a háttérben némi kis gépészet, valami csarnokbejárat sejlik fel a képeken. Azt gondolhatnánk, hogy a cégnél le/kiszolgált autót árulnak.

Aztán a leírásban már nincsen cím, hanem telefonon kell egyeztetni a helyszínt. Meg is tettük, a telefonban megadott cím egy (Budapest) Árpádföld kertvárosi cím volt, magánház.

Az autó gyakorlatilag szemlére, bármiféle vizsgálatra alkalmatlan állapotban találtuk, de hát nem mondhatjuk, hogy mi koszos autóhoz nem nyúlunk, legfeljebb a saját vizsgálat eredményeinket közlő papíron szerepelni fog, hogy „A jármű erősen szennyezett állapotban szemlézve, az esetleges kisebb sérülések nem láthatók”, mert azért lemosni nem tudjuk, de így meg egyszerűen nem látjuk a sérüléseket.

Ugyanaz a kocsi! (A felniket lecserélték, vagy elkeltek külön.)

Azért a bal hátsó ajtót és sárvédőt érintő deformációval is járó sérülés nem tudta elkerülni a figyelmünket, de ha ezt sem takarítjuk meg ronggyal fényképezés előtt, hát semmit nem láttunk volna belőle.

Nem csodálom amúgy, hogy összekoszolódott a hirdetési fotók készítése óta, a leírtakhoz képest majdnem 2.000 kilométerrel több volt már a kocsiban. Furcsa volt, hogy a kiforrottnak mondható 1.7 CDTi modell vezérlőegységéből a részecskeszűrőre vonatkozó információk nehezen akartak előbújni, de később is igen hiányosak maradtak.

A kosz alatt nehéz észrevenni a sérüléseket

Annyi volt még az autóval, hogy a műszerfalon világított a kötelező szervizesedékességre figyelmeztető lámpa. Tehát vásárlás után azonnal olajcsere, de ezt minden tudatos használt autó vásárló amúgy is így tenné, nem igaz?

2 – Astra (J) Sports Tourer 1.7 CDTI

Ennél a találatnál is az volt a legjobb móka, hogy összevessük a hirdetés fényképeit a valóságos tárolási hellyel, ráadásul még egy szuper mese is volt a kocsihoz.

Budapest egyik legkülsőbb kerületében, kertvárosias környezetben, szilárd burkolat nélküli udvarrészen parkolt a fehér kombi. Három okból nem kellett már befejeznünk a vizsgálatot.

De legalább tiszta

Az első, hogy a kocsi jobb hátsó része az oszlopot is érintő sérülést szenvedett korábban, a hátsó sárvédőn meg 4.000 mikrométer feletti rétegvastagságok voltak mérhetők. A második ok, hogy nem hogy nem kaptunk információt a DPF állapotáról, hanem a műszerfalon már ki is írta, hogy regeneráció kellene, úgyhogy vezessünk tovább! A szervizesedékesség már csak pont volt az i-re, de ez a kocsi a fedélzeti egységbe is bevéste, hogy túlhasználták már az olajat.

Érdekes, hogy álló helyzetből indítva, néhány perc járatás után dobta ezt az üzenetet

Jaj, el ne felejtsem a mesét. A fiatalember azt mondta, hogy két éve hozta be Franciaországból a kocsit és azóta ő és a párja használták, karban tartották, szerették. Mi meg csak nem értettük, hogy akkor miért van még mindig francia papírja, és mivel használták eddig? Tehát véletlenül sem arról van szó, hogy mindenféle hivatalos háttér nélkül autókat importálgatnak az országba, amit keresetkiegészítésképpen eladogatnak.

3. Astra (J) 1.6 CDTI

Szintén francia import, de már egy jó nevű kereskedésben és az új, 1.6-os turbódízellel. Küllemre is teljesen más kategória. Az egy deciliterrel kisebb hengerűrtartalom ellenére ugyanazzal a teljesítménnyel (81 kW) rendelkező kocsi már más képet mutat.

Mit kapunk még 400 ezerért?

Diagnosztikája tiszta, zéró hibakóddal tér vissza az első lekérdezés, a részecskeszűrő állapota pedig tökéletes, ráadásul minden adat látszik. (Még az utolsó regenerációkor elért hőmérsékletet is megtudtuk: 622 fok volt.)

153.000 kilométert mutatott a műszer, ami az előző két autó 80-90 ezres futásteljesítményéhez képest soknak tűnik, és persze valósnak is.

Azonban itt is van kötelező szervizesedékesség, cserés a gumigarnitúra – amit érdemes figyelembe venni, nehogy így járjunk – és az olajteknő tömítése mellől szivárog az olaj.

Szuper belső állapot

Mondanom sem kell, hogy ezen a ponton veszítettünk egy ügyfelet, mert Imre nem rendelt több átvizsgálását.

Az 1-es és a 2-es autók valamivel kétmillió forint felett voltak hirdetve, ez utóbbi 2.455.000,-ért. Vajon miért drágább, ha többet futott??? Hagyjuk is! Három átvizsgálás árával Imre szegényebb lett, de végül egy Normális állapotú használt autó került hozzá, amely reméljük, sokáig fogja még vinni a gazdáját és családját.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..
2023.12.10
Olaf Scholz kancellár ellátogatott a BMW müncheni gyárába, és kommentálta az iparág folyamatban....